ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς αντιδρούν οι Καναδοί στις εξαγγελίες Τραμπ για αύξηση των δασμών

Η κυβέρνηση του Καναδά εργάζεται για να πείσει τη νέα κυβέρνηση ότι οι δασμοί θα βλάψουν επίσης την αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με όσα δήλωσαν η υπουργός Εξωτερικών Μελανί Ζολί (Mélanie Joly) και ο υπουργός Οικονομικών Ντόμινικ Λεμπλάν (Dominic LeBlanc), αμέσως μετά τις επίσημες εξαγγελίες του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ περί αύξηση των δασμών σε βάρος του Καναδά κατά 25%.

Οι ίδιοι πολιτικοί στον Καναδά η χώρα τους είναι έτοιμος να απαντήσει στους δασμούς εάν πραγματοποιηθούν. «Αυτή είναι μια σημαντική στιγμή (σ.σ. η εξαγγελια Τραμπ) για τους Καναδούς. Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα συμφέροντά μας, να υπερασπιστούμε τις θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα», δήλωσε η Ζολί.

Ο Λεμπλάν δήλωσε ότι τα σχόλια του Τραμπ το βράδυ της Δευτέρας (20.01.2025) δεν θα πρέπει να αποτελούν έκπληξη. «Το μόνο πράγμα που έχουμε μάθει είναι ότι ο Πρόεδρος Τραμπ, σε στιγμές, μπορεί να είναι απρόβλεπτος», δήλωσε ο Λεμπλάν, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο απόψε που να ήταν διαφορετικό από ό,τι πριν από μία εβδομάδα».

Ένας δασμός 25% θα ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός για τον Καναδά, σύμφωνα με το καναδικό δίκτυο CBC. Οι ειδικοί έχουν πει ότι μόνο μια εισφορά 10% θα μείωνε δισεκατομμύρια δολάρια από το ΑΕΠ και ενδεχομένως θα βύθιζε τη χώρα σε μια επώδυνη ύφεση που θα απαιτούσε κυβερνητικά κίνητρα για να στηρίξει την οικονομία.

Ο Καναδάς είναι προετοιμασμένος να επιβάλει αντίποινα στις ΗΠΑ, εάν ο Τραμπ προχωρήσει τελικά σε οποιαδήποτε εμπορική δράση. Οι αξιωματούχοι έχουν ήδη καταρτίσει ένα σχέδιο που θα επιβάλει άμεσους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 37 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εάν ο Τραμπ κινηθεί εναντίον του Καναδά.

Νωρίτερα χθες, ο Λεμπλάν δήλωσε ότι σύντομα θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον Χάουαρντ Λούτνικ (Howard Lutnick), τον νέο υπουργό Εμπορίου του Τραμπ, στον οποίο θα συνεχίσει να τονίζει ότι τυχόν δασμοί στον Καναδά θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις ΗΠΑ, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό και διαταράσσοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού.

«Δεν είναι προς το συμφέρον της Αμερικής», ανέφερε ο Λεμπλάν. «Νομίζουμε ότι υπάρχει μια ισχυρή επιχειρηματολογία που μπορεί να υποστηριχθεί».

Η Κίρστεν Χίλμαν, πρέσβειρα του Καναδά στις ΗΠΑ, ασκεί εδώ και μήνες έντονες πιέσεις στους αξιωματούχους του Τραμπ να εγκαταλείψουν το σχέδιο δασμών. «Ξύπνησα σήμερα το πρωί και σκέφτηκα, ειλικρινά, δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί και κανείς δεν μας δίνει καμία διαβεβαίωση, αλλά αισθάνομαι καλύτερα τώρα απ’ ό,τι αισθανόμουν τότε. Και θα αισθανθώ ακόμη καλύτερα όταν δούμε τις λεπτομέρειες του τι ζητάει όσον αφορά τη μελέτη», δήλωσε η Χίλμαν, αναφερόμενη στο αίτημα του Τραμπ για επανεξέταση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Ο πρωθυπουργός της καναδικής περιφέρειας του Οντάριο Νταγκ Φορντ, εν τω μεταξύ, υιοθέτησε έναν λιγότερο αισιόδοξο τόνο, λέγοντας: «Αυτοί οι δασμοί θα έρθουν. Η σημερινή ημέρα απλώς προσθέτει περισσότερη αβεβαιότητα. Αισθάνομαι ότι θα στοχοποιήσει τον Καναδά, συγκεκριμένα το Οντάριο. Μην κάνετε κανένα λάθος, έρχεται για εμάς. Νομίζω ότι είναι πολύ χειρότερα από ό,τι ήταν χθες».

Ο Φορντ πρότεινε ότι θα μπορούσε να προκηρύξει εκλογές κάποια στιγμή σύντομα, ώστε να λάβει νέα εντολή από τους ψηφοφόρους για να χειριστεί την απειλή των δασμών και τις πιθανές επιπτώσεις.

Ενώ ο Τραμπ θα μπορούσε να αντιστρέψει την πορεία του και να επιβάλει τους απειλούμενους δασμούς ανά πάσα στιγμή, η απόφαση να επικεντρωθεί αρχικά σε άλλες προτεραιότητες -όπως η πάταξη των μεταναστών και η διάνοιξη του δρόμου για περισσότερες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου- εξακολουθεί να αποτελεί κάτι σαν νίκη για τον Καναδά, επειδή είχε υποσχεθεί εμπορική δράση από την πρώτη ημέρα, λίγο μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Η πρωθυπουργός της καναδικής περιφέρειας της Αλμπέρτα Ντανιέλ Σμιθ, η οποία βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για εκδηλώσεις που σχετίζονται με τα εγκαίνια, πρόσφερε μια λύση στα δεινά των δασμών, συμβουλές που είπε ότι δημιουργήθηκαν μετά από συνάντηση με «δεκάδες κυβερνήτες, γερουσιαστές, μέλη του Κογκρέσου και συμμάχους της επερχόμενης κυβέρνησης».

Η ίδια υποστήριξε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κατά τόπους, περιφερειακοί πρωθυπουργοί θα πρέπει «να επικεντρωθούν στη διπλωματία» και να σταματήσουν την «περαιτέρω συζήτηση για μέτρα αντιποίνων», όπως η απειλή των καναδικών δασμών σε αμερικανικά προϊόντα ή η διακοπή της προμήθειας πετρελαίου.

Η στάση της Σμιθ απέκλινε σε σχέση με τη στάση των άλλων 12 πρωθυπουργών την περασμένη εβδομάδα, όταν αρνήθηκε να υπογράψει ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσει τον Τραμπ με πιθανά καναδικά αντίμετρα. Οι άλλοι πρωθυπουργοί συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν «κάθε εργαλείο στην εργαλειοθήκη», συμπεριλαμβανομένης της πιθανής απαγόρευσης των εξαγωγών ενέργειας ως έσχατη λύση, για να αντεπιτεθούν στον Τραμπ εάν προχωρούσε με τους δασμούς.

Η Σμιθ δήλωσε χθες ότι «πληγώθηκε» που οι άλλοι περιφερειακοί πρωθυπουργοί υπέγραψαν ένα σχέδιο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρήση της μεγαλύτερης εξαγωγής (σ.σ. πετρελαίου) της Αλμπέρτα ως μηχανισμό πίεσης στον Τραμπ. Ωστόσο, το σχέδιο που καταρτίστηκε από την Οτάβα και τους πρωθυπουργούς απαιτούσε κοινές θυσίες και δεν ξεχώριζε μόνο το πετρέλαιο Αλμπέρτα. Υπήρχε μια συμφωνία ότι καμία περιοχή ή τομέας δεν θα φέρει το μεγαλύτερο βάρος από ό,τι κι αν συμβεί.

Η Σμιθ είπε ότι η Οτάβα θα πρέπει να συνάψει συμφωνία με τον νέο πρόεδρο για να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά προϊόντα, να διπλασιάσει τα νέα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα, να επαναφέρει τα επίπεδα μετανάστευσης σε αυτό που ήταν στην εποχή πριν από τον Τρουντό, να καταπολεμήσει «παραθυράκια» που αφήνουν «εχθρικούς» ανθρώπους να εισέλθουν στον Καναδά και να επιταχύνουν τις στρατιωτικές δαπάνες για να χτυπήσουν νωρίτερα τον στόχο του ΝΑΤΟ δύο τοις εκατό του ΑΕΠ.


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button