ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσα λίτρα μπορεί να παίρνει χύμα ο καταναλωτής – Τι ισχύει για την εμπορία του από τους παραγωγούς

Αρκετή συζήτηση γίνεται πρόσφατα σχετικά με το εμπόριο του ελαιόλαδου και με πιθανές νέες ρυθμίσεις του οικονομικού επιτελείου που ενδεχόμενα θα αφορούν σε νέους περιορισμούς στη μεταφορά και διακίνησή του.

Η συζήτηση, μάλιστα, πήρε διαστάσεις οδηγώντας τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για την φορολογική πολιτική, κ. Χρίστο Δήμα, να διαψεύσει πως επίκεινται πρόστιμα για εμπορία ελαιολάδου σε «τενεκέδες», ενώ και ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), κ. Γιώργος Πιτσιλής, διευκρίνισε πως η Εφορία δεν ασχολείται με την δωρεάν διάθεση αλλά μόνο με το εμπόριο του λαδιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, αναμένεται διευκρινιστική εγκύκλιος από πλευράς οικονομικού επιτελείου σχετικά με το τι ορίζει το ισχύον νομικό καθεστώς που διέπει το ελαιόλαδο. Σημειώνεται, πως το πλαίσιο έχει αναρτηθεί στο ΦΕΚ 2090/31-07-2014 ενώ ακολούθησαν τροποποιητικές διατάξεις κατά τα έτη 2015, 2016 και 2017.

Έτσι, σύμφωνα με τον νόμο, όλα τα έλαια, συμπεριλαμβανομένου του ελαιόλαδου, επιτρέπεται να μεταφέρονται στην αγορά σε μορφή χύμα, αρκεί να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, η χύμα εμπορία και διακίνηση ελαιόλαδου επιτρέπεται αποκλειστικά ως εξής:

  1. Σε περιέκτες (δοχεία) οι οποίοι τηρούν τους σχετικούς κανονισμούς της ΕΕ αναφορικά με τα υλικά που επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή με τα τρόφιμα.
  2. Βυτιοφόρα οχήματα που είναι κατάλληλα για διακίνηση τροφίμων, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς της ΕΕ. Η περίπτωση αυτή ισχύει μόνο για την εμπορία και την διακίνηση του ελαιόλαδου από παραγωγικές επιχειρήσεις.

Οι περιέκτες θα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι με την διακριτική σφραγίδα ή το σφραγιζόμενο πώμα του κατασκευαστή έτσι ώστε να εξασφαλίζεται πως δεν μπορεί να εξαχθεί προϊόν. Οι περιέκτες επίσης θα πρέπει να αναγράφουν ευκρινώς με επιγραφή ύψους τουλάχιστον 5 εκατοστών το περιεχόμενο τους. Οι παραβάτες των παραπάνω θα τιμωρούνται με πρόστιμο 2.000 ευρώ ανά παράβαση.

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά την διάθεση του ελαιόλαδου, ισχύει πως απαγορεύεται για οποιονδήποτε λόγο η παραβίαση ή αποσφράγιση από τους χονδρεμπόρους ή λιανοπωλητές των συσκευασιών που περιέχουν ελαιόλαδο ή πυρηνέλαιο και η χύμα προσφορά του περιεχομένου στην κατανάλωση.

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του Κανονισμού της ΕΕ, αριθ. 29/2012, τα έλαια μπορούν να παρουσιάζονται στον τελικό καταναλωτή προσυσκευασμένα σε συσκευασίες μέχρι και 5 λίτρων. Ωστόσο σε βιομηχανικό ή βιοτεχνικό επίπεδο μπορούν να χρησιμοποιούνται και συσκευασίες μεγαλύτερες των 5 λίτρων. Το ελαιόλαδο που προορίζεται για την κατανάλωση σε εστιατόρια, νοσοκομεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις, εκτός από τη συσκευασία των 5 λίτρων, μπορεί να διακινείται, για το σκοπό αυτό, και σε συσκευασίες των 10, 20,25 και 50 λίτρων.

Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ για κάθε αποσυσκευασία κλειστής συσκευασίας και 500 ευρώ για κάθε παράβαση των οριζόμενων που αφορούν στον όγκο σε λίτρα που διακινείται κάθε φορά.


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button