Στα πρόθυρα νέας ενεργειακής κρίσης βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς εν μεσώ του χειμώνα οι τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου να ανεβαίνουν επικίνδυνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ertnews.
Την άνοδο των τιμών ενίσχυσαν οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ για απαγόρευση διακίνησης ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ από την πλευρά της η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία και τις ΗΠΑ πως επιχείρησαν επίθεση με drones κατά του TurkStream του τελευταίου αγωγού που μεταφέρει ρωσικό αέριο προς την Ευρώπη, ενός αγωγού που προμηθεύει και την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβροφ αναχαιτίστηκαν 10 ουκρανικά drones που αποπειράθηκαν να προκαλέσουν φθορές στον σταθμό συμπίεσης αερίου στο Κράσνονταρ στη Νότια Ρωσία που στέλνει αέριο μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη.
«Οι ΗΠΑ δεν διστάζουν να εγκρίνουν τρομοκρατικές ενέργειες για να καταστρέψουν τα θεμέλια της ενεργειακής ευημερίας της Ε.Ε. διεγείροντας του Ουκρανούς πελάτες τους ώστε να διαταράξουν της λειτουργίας του αγωγού, Turkstream», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος ΥΠΕΞ.
Μια πιθανή διακοπή λειτουργίας του TurkStream θα επηρεάσει χώρες και τις κεντρικής Ευρώπης.
Άνοδος στις τιμές
Η αναστάτωση έφερε τη διεθνή τιμή του πετρελαίου στα 80 δολάρια το βαρέλι και την τιμή μεγαβατώρας του φυσικού αέριου να προσεγγίζει τα 50 ευρώ γεγονός που επηρεάζει σημαντικά την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.
Προ του κινδύνου νέων ανατιμήσεων στα ενεργειακά προϊόντα και στην Ελλάδα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης επανέρχεται με επιστολή του στην Ουσρουλα φον Ντερ Λάιεν ζητώντας εκ νέου παρέμβαση της επιτροπής.
«Αυτοί οι αριθμοί μάς υπενθυμίζουν καθημερινά ότι η ενεργειακή μας κατάσταση παραμένει επισφαλής. Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, χρειαζόμαστε μια νέα ώθηση στην εσωτερική αγορά. Προτείνω να συγκροτήσουμε μια ειδική ομάδα εργασίας για την αύξηση των διασυνοριακών ροών όπου υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις τιμές. Αλλά χρειαζόμαστε επίσης μια νέα προσέγγιση για να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε ανταγωνιστική τιμή», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός στην επιστολή του τονίζει την ανάγκη να ενισχυθούν οι υποδομές φυσικού αερίου και LNG στην Ευρώπη προκειμένου να μην προκύπτουν προβλήματα τροφοδοσίας
Το φυσικό αέριο από τις 16 Δεκεμβρίου 2024 όταν έγινε γνωστό πως σταματούν και οι ροές του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας ανέβηκε κατά 7% φτάνοντας τα 39 ευρώ ανά MWh. Μάλιστα χθες ανέβηκε ακόμα περισσότερο φτάνοντας τα 48 ευρώ ανά MWh.
To πετρέλαιο φλερτάρει με τα 80 δολάρια το βαρέλι με τη χθεσινή του τιμή να φτάνει σε ρεκόρ 5μηνου 80,5 δολάρια.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του ertnews οι παράγοντες που έχουν συμβάλλει σε μία νέα ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση είναι:
- Ο σφοδρός χειμώνας που έχει αυξήσει τη ζήτηση.
- Η διακοπή της παροχής του ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας που στέρησε από την Ευρώπη 5-10% από τις προμήθειες αερίου.
- Η αυξημένη ζήτηση από τρίτες χώρες όπως χώρες της Ασίας και της Βραζιλίας λόγω παρατεταμένης ξηρασίας.
- Η μείωση της ροής του αζέρικου αερίου.
- Οι νέες κυρώσεις που ενεργοποίησαν οι ΗΠΑ για τη διακίνηση του ρωσικού πετρελαίου που ανέβασαν την τιμή του πετρελαίου, καθώς και οι ρωσικές καταγγελίες περί απόπειρας δολιοφθοράς από την Ουκρανία στον αγωγό TurkStream ανέβασαν και τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου.
- Στην Ευρώπη υπάρχει ακόμα ζήτημα με την αποθήκευση του φυσικού αερίου, καθώς από 90% στις αρχές του χειμώνα έχει πέσει στο 66%. Ο χειμώνας φέτος θα βγει ωστόσο υπάρχει ζήτημα ανεφοδιασμού για του χρόνου.
- Όσον αφορά την Ελλάδα υπάρχει αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 31% το 2024, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και για το 2025.
Source link