Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ 20 influencers και… όχι μόνο
Νέο κύκλο διασταυρώσεων ξεκινά η ΑΑΔΕ βάζοντας στο στόχαστρο φορολογουμένους οι οποίοι ενώ εμφανίζονται στην Εφορία με χαμηλά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ τον χρόνο πραγματοποιούν ετήσιες καταναλωτικές δαπάνες της τάξης των 50.000, 100.000 ή ακόμα και των 200.000 ευρώ. Στο ραντάρ του φοροελεγκτικού μηχανισμού βρίσκονται και 20 influencers, ενώ περίπου 800 φορολογούμενοι κυρίως επαγγελματίες οι οποίοι δήλωναν φτωχοί και ζούσαν πλουσιοπάροχα αντιμετωπίζουν εξονυχιστικό έλεγχο και άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών.
Οπως δήλωσε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες διενεργούν τακτικούς φορολογικούς ελέγχους σε περίπου 800 άτομα, τα οποία δήλωσαν εισοδήματα κάτω των 10.000 ευρώ, αλλά από τις διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ διαπιστώθηκε πως οι δαπάνες τους ήταν πολύ περισσότερες και δεν δικαιολογούνται τουλάχιστον από τα δηλωθέντα εισοδήματα και γενικά από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ. Στο πλαίσιο αυτό, καλούνται για εξηγήσεις, προκειμένου να αποδείξουν την προέλευση των επιπλέον χρημάτων που δαπάνησαν, πέραν των δηλωθέντων. Οσοι δεν δώσουν πειστικές εξηγήσεις και αποδείξεις θα βρεθούν «πρόσωπο με πρόσωπο» με την επιβολή φόρων και προστίμων.
Οι influencers
Στο «μάτι» των ελεγκτών της ΑΑΔΕ βρίσκονται και 20 influencers με έντονη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι ελέγχονται εάν δηλώνουν τα εισοδήματα από τις διαφημιστικές υπηρεσίες που παρέχουν ή τις πωλήσεις προϊόντων. Στο στόχαστρο είναι οι πιστώσεις, οι αναλήψεις και οι πληρωμές τους μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών και αν συμβαδίζουν με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβάλλουν. Η δραστηριότητα των influencers προσδιορίζεται από την Εφορία με βάση τον αριθμό των ακολούθων και τον αριθμό του κοινού που βλέπει τις αναρτήσεις τους
Στο νέο κύμα διασταυρώσεων, ειδικές ελεγκτικές ομάδες, έχοντας ως αφετηρία κριτήρια ανάλυσης κινδύνου, θα επιλέξουν στοχευμένα τους ελεγκτικούς στόχους. Θα συνταχθεί μία λίστα προτεραιοποίησης ελέγχων στους φορολογουμένους με βάση την αναλογία εισοδημάτων και δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι όσοι διαπιστωθεί πως διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις ή ο τρόπος διαβίωσής τους (έλεγχος καρτών Ελλάδας και εξωτερικού) απέχει από τα δηλωθέντα εισοδήματά τους θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα.
Οι τεχνικές
- Ανάλυση της ρευστότητας του φορολογουμένου.
- Καθαρή θέση.
- Υψος των τραπεζικών καταθέσεων και των δαπανών σε μετρητά.
Στη βάση των πρώτων ευρημάτων θα ακολουθήσει «ξεψάχνισμα» στις περιπτώσεις εκείνες όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα δεν αρκούν για την κάλυψη των δαπανών διαβίωσης ή για να καλύψουν την προσαύξηση περιουσίας. Με τη χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, ο ελεγκτικός μηχανισμός δεν έχει ανάγκη να πείσει τον φορολογούμενο να αποκαλύψει κρυφά εισοδήματα. Απλώς, προσδιορίζεται το ποσό του φόρου που αναλογεί κατ’ εκτίμηση.
Source link