ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ξέρατε ότι αν πίνετε καφέ το πρωί μειώνετε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου; Νέα μελέτη συνδέει τις ώρες κατανάλωσης του αγαπημένου ροφήματος με την καλύτερη υγεία

yyy

Επανειλημμένα, η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με την καλύτερη υγεία της καρδιάς και τη μαρκοζία. Τα οφέλη από την κατανάλωση του αγαπημένου ροφήματος, ωστόσο, μπορεί να εξαρτώνται και από τη χρονική στιγμή που αυτή συμβαίνει, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο European Heart Journal, η αγαπημένη συνήθεια, όταν περιορίζεται το πρωί μπορεί να είναι πιο ωφέλιμη για τον οργανισμό μας – και η διαπίστωση φαίνεται να ισχύει ανεξαρτήτως από την ποσότητα καφέ που καταναλώνουμε καθώς και άλλους, δυνητικά επιδραστικούς παράγοντες.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής Celia Scott Weatherhead του Πανεπιστημίου Tulane, Dr. Lu Qi, «είναι η πρώτη έρευνα που εξετάζει τα πρότυπα χρονικής κατανομής της κατανάλωσης καφέ και τα αποτελέσματα τους για την υγεία. Συνήθως στις διατροφικές οδηγίες μας δε συνηθίζουμε να δίνουμε συμβουλές σχετικά με τον χρόνο, αλλά αυτό είναι κάτι που ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε στο μέλλον».

Οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει στο παρελθόν για το θέμα διαπίστωσαν ότι, τα μέτρια επίπεδα κατανάλωσης καφέ μπορεί να συνδέονται με μείωση του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών νοσημάτων και πρόωρου θανάτου. Τα επιστημονικά στοιχεία, όμως, για τον ρόλο παραγόντων όπως η γενετική προδιάθεση, η ποσότητα καφέ που καταναλώνεται και τα προστιθέμενα γλυκαντικά και τους τρόπους που επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό ήταν ανακριβή ή -σύμφωνα με τους συγγραφείς της τελευταίας μελέτης- σε ένα βαθμό, αμφιλεγόμενα.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην έρευνα μελέτησαν τα στοιχεία διατροφής και υγείας 40.725 ενηλίκων άνω των 18 ετών. Τα δεδομένα έχουν καταγραφεί στην  την Εθνική Έρευνα Υγείας και Διατροφής που διεξήχθη από το 1999 έως το 2018. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, οι ειδικοί διεξήγαγαν 10 κύκλους ερευνών. Οι συμμετέχοντες παρείχαν λεπτομέρειες σχετικά με τη διαιτητική τους πρόσληψη, ενώ κατανάλωσαν καφέ με και χωρίς καφεΐνη. Ο χρόνος κατανάλωσης του ροφήματος κατηγοριοποιήθηκε σε τρεις περιόδους: πρωί (από τις 4 π.μ. έως τις 11:59 π.μ.), απόγευμα (από τις 12 μ.μ. έως τις 4:59 μ.μ.) και βράδυ (από τις 5 μ.μ. έως τις 3:59 π.μ.).

Οι ερευνητές, ως προς τον χρόνο κατανάλωσης, εντόπισαν δύο μοτίβα: το πρωί και όλη την υπόλοιπη ημέρα. Προς το τέλος της μέσης περιόδου παρακολούθησης των σχεδόν 10 ετών, σημειώθηκαν 1.268 θάνατοι συμμετεχόντων από καρδιαγγειακά νοσήματα, 934 θάνατοι από καρκίνο και 4.295 θάνατοι από άλλες πιθανές αιτίες. Σε σύγκριση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν καφέ, η αποκλειστικά πρωινή κατανάλωση συσχετίστηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 31% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Σε όσους είχαν τη συνήθεια να καταναλώνουν καφέ καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, δεν παρατηρήθηκε μείωση του κινδύνου. Τα ευρήματα παρέμειναν ίδια, ακόμη και όταν οι συγγραφείς της μελέτης έβαλαν στην «εξίσωση» συγχυτικούς παράγοντες όπως οι ώρες ύπνου, η ηλικία, η φυλή, η εθνικότητα, το φύλο, το οικογενειακό εισόδημα, η εκπαίδευση, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, ένα διατροφικό σκορ και καταστάσεις υγείας όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη. Η ποσότητα καφέ με ή χωρίς καφεϊνη δεν είχε καμία σημασία για τους πρωινούς καταναλωτές καφέ – είτε έπιναν λιγότερο από ένα, είτε περισσότερα από τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως. Όσον αφορά τον κίνδυνο θνησιμότητας, η κατανάλωση καφέ αποκλειστικά το πρωί, εξακολουθούσε να είναι λιγότερο επιβαρυντικό από άλλες συνήθειες.

Η κλινική διαιτολόγος- διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, Vanessa King, σημείωσε στο CNN πως, «η μελέτη ήταν παρατηρητική, δηλαδή δεν ήταν ένα πειραματικό περιβάλλον, το οποίο αποτελεί και “χρυσό” πρότυπο». Η φύση της μελέτης επιτρέπει, ακόμα, στους επιστήμονες να διαπιστώσουν μία συσχέτιση, αλλά όχι και αιτιώδη σχέση μεταξύ της πρωινής κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου πρόωρου θανάτου. Τα ευρήματα, ωστόσο, «έχουν νόημα, καθώς η κύρια αιτία θανάτου στην Αμερική είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις», πρόσθεσε η King.

Γιατί το timing είναι σημαντικό

Ο Δρ David Kao, που δε συμμετείχε στην έρευνα, σημείωσε ότι αυτή είναι «συναρπαστική» και τόνισε πως πρόκειται για μία από τις πιο έγκυρες έρευνες για την κατανάλωση καφέ και την υγεία, εδώ και χρόνια. «Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν τη χρήση μιας μεθόδου μηχανικής μάθησης για την κατηγοριοποίηση των προτύπων κατανάλωσης καφέ και την επικύρωση των ευρημάτων σε -περισσότερες από μία- εξωτερικές πηγές δεδομένων που είναι διαφορετικές από την πρωτογενή πηγή, γεγονός που μειώνει σημαντικά την πιθανότητα ενός τυχαίου/ψευδώς θετικού ευρήματος», υπογράμμισε.  

Ωστόσο, στην έρευνα παρατηρούνται μερικές άλλες ελλείψεις: μεταξύ αυτών, οι αναμνήσεις της διατροφικής πρόσληψης μπορεί να υπόκεινται σε ανακρίβειες ή προκαταλήψεις ενώ, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, δε λαμβάνονται υπόψη οι μακροχρόνιες διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων.

Δεύτερον, παρόλο που εξετάστηκαν πολλαπλοί συγχυτικοί παράγοντες, είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι που δεν μπορούν να παραβλεφθούν εντελώς – όπως, για παράδειγμα, οι διαφοροποιήσεις στα άτομα που δουλεύουν σε βάρδιες (πολύ νωρίς το πρωί ή αργά τη νύχτα). Η ομάδα των ερευνητών, επίσης, «δεν μπορούσε να αποκλείσει την πιθανότητα το μοτίβο κατανάλωσης καφέ πρωινού τύπου, να αποτελεί και δείκτη για έναν συνολικά υγιεινό τρόπο ζωής». «Για παράδειγμα, οι καταναλωτές καφέ πρωινού τύπου μπορεί να είναι πιο πρόθυμοι να ασκούνται και να αποφεύγουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα», αναφέρεται στα αποτελέσματα της μελέτης. Επιπλέον, δεν ήταν διαθέσιμες οι ακριβείς γενετικές πληροφορίες των συμμετεχόντων, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να μην είναι σε θέση να εξετάσουν τυχόν επίδραση των γενετικά καθορισμένων ρυθμών μεταβολισμού της καφεΐνης.

Σύμφωνα με τον Qi, μία πιθανή ερμηνεία των ευρημάτων είναι ότι, «η κατανάλωση καφέ το απόγευμα ή το βράδυ μπορεί να διαταράξει τους κιρκάδιους ρυθμούς και τα επίπεδα ορμονών όπως η μελατονίνη». Τα χαμηλά επίπεδα μελατονίνης έχουν συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και οξειδωτικού στρες και μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Ο καφές, επίσης, περιέχει αντιοξειδωτικά που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στο σώμα, αφού εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με την King. Οι ελεύθερες ρίζες, που είναι ασταθή μόρια από περιβαλλοντικές πηγές όπως ο καπνός του τσιγάρου ή τα φυτοφάρμακα, μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα.

Όλοι οι συγγραφείς, πάντως, συμφωνούν ότι, ορισμένοι φλεγμονώδεις δείκτες στο αίμα έχουν το δικό τους βιολογικό ρολόι, και, συνήθως, είναι υψηλότεροι το πρωί – άρα, «η αντιφλεγμονώδης επίδραση ενός μοτίβου κατανάλωσης καφέ το πρωί, μπορεί να είναι περισσότερο ευεργετική από εκείνη ενός μοτίβου που κατανέμεται σε πρωινό, απογευματινό και βραδινό διάστημα». Αυτό ισχύει για την κατανάλωση καφέ, τόσο με, όσο και χωρίς καφεΐνη.

Ρύθμιση της πρόσληψης

Αν θέλετε αλλά δυσκολεύεστε να περιορίσετε την κατανάλωση του καφέ το πρωί, η Δρ. King προτείνει να εξετάσετε εάν ξεκουράζεστε τακτικά, αρκετά και ποιοτικά. Ο Kao συνιστά και την επίσκεψη σε έναν ειδικό ύπνου, προκειμένου να διαπιστώσετε εάν πάσχετε από κάποια πάθηση, όπως η υπνική άπνοια, που διαταράσσει την ξεκούραση. Η King συστήνει να ξεκινήσετε αραιώνοντας τις ημερήσιες δόσεις σας και συνοδεύοντάς τις με νερό για ενυδάτωση. Σύμφωνα με την ίδια, η κατανάλωση νερού θα βοηθήσει να αισθάνεστε και λιγότερο νυσταγμένοι. Η Sue-Ellen Anderson-Haynes, εγγεγραμμένη διαιτολόγος – διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, υπογράμμισε ότι, εξετάσεις που θα υπολογίσουν τα επίπεδα του θυρεοειδούς, της βιταμίνης D και του σιδήρου μπορεί να βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν η εξάντληση που νιώθετε προέρχεται από κάτι πιο σοβαρό. Η Anderson-Haynes πρόσθεσε ότι, στην περίπτωση που δεν πίνετε καφέ και πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να κερδίσετε αν τον προσθέσετε στη ρουτίνα σας, καλό θα είναι πρώτα να «κοιτάξετε τη μεγαλύτερη εικόνα. Ζείτε συνολικά μία σωματικά δραστήρια, ισορροπημένη, βιώσιμη και υγιεινή διατροφή και ακολουθείτε αντίστοιχο τρόπο ζωής;». Όπως πρόσθεσε η ίδια, μέχρι να υπάρξουν περισσότερα στοιχεία σχετικά με το πότε πρέπει να πίνετε καφέ, καλό είναι να ακολουθήσετε τη σύσταση του γιατρού ή του διαιτολόγου σας σχετικά με την πρόσληψη καφεΐνης.




Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button