Μοναδικό χαρακτηρίζουν οι αρχαιολόγοι το πολύχρωμο μωσαϊκό που εντοπίστηκε στο Ισραήλ σε βυζαντινό μοναστήρι στη νέα – υπό κατασκευή – γειτονιά της πόλης Κιριάτ Γκατ, που βρίσκεται 56 χλμ. νότια του Τελ Αβίβ.
«Πρόκειται για τον μεγαλύτερο και σημαντικότερο χώρο που ανακαλύφθηκε στην περιοχή από τη ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο» δήλωσαν οι ερευνητές της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ για το εύρημα που ήρθε στο φως κατά τη διενέργεια εργασιών ανέγερσης κτιρίων στη συνοικία που δημιουργήθηκε το 2017 βόρεια της πόλης Κιριάτ Γκατ, το Γκαρμέι Γκατ.
«Εν ειρήνη η είσοδός σου και η έξοδος» είναι το μήνυμα που αναγράφεται στο κέντρο του δαπέδου του μοναστηριού. Η φράση προέρχεται από ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Δευτερονομίου στη Βίβλο (κεφ. 28, σ. 6). Πρόκειται για το πέμπτο και τελευταίο βιβλίο της Πεντατεύχου και το πέμπτο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης που περιγράφει ευλογίες για όσους υπακούν στις εντολές του Θεού.
Η επιγραφή πλαισιώνεται από πλούσια διακόσμηση που περιλαμβάνει σταυρούς, λιοντάρια ,περιστέρια, λουλούδια, έναν αμφορέα και γεωμετρικά μοτίβα.
«Το μωσαϊκό που ανακαλύφθηκε στο Κιριάτ Γκατ είναι ένα από τα πιο μοναδικά που βρέθηκαν ποτέ στο Ισραήλ» δήλωσε ο Μαρκ Αβραχάμι, επικεφαλής της υπηρεσίας συντήρησης της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.
«Η μεταφορά μωσαϊκών είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί μεγάλη δεξιοτεχνία και ακρίβεια» πρόσθεσε και ανέφερε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα το μωσαϊκό θα μεταφερθεί σε εξειδικευμένα εργαστήρια για συντήρηση και εν συνεχεία θα εκτεθεί.
Το βυζαντινό μοναστήρι δεν είναι το μοναδικό κτίριο που έχει αποκαλύψει η αρχαιολογική σκαπάνη στη συγκεκριμένη περιοχή.
Τουλάχιστον δέκα ακόμη οικοδομήματα, που χρονολογούνται από τον 5ο ή 6ο αιώνα μ.Χ. – ανάμεσά τους ένα πατητήρι και ένας μεγάλος αποθηκευτικός χώρος – έχουν εντοπιστεί, μαζί με πλήθος από κινητά ευρήματα – νομίσματα, μαρμάρινα αντικείμενα, μεταλλικά και γυάλινα αγγεία – τα οποία σε μεγάλο ποσοστό ήταν εισαγόμενα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δε, φαίνεται να έχουν τα ίχνη από ένα εργαστήριο κεραμικής, του οποίου βρέθηκαν τόσο υπολείμματα των εγκαταστάσεών του όσο και τα απορρίμματά του, όπως τα παραμορφωμένα και αποτυχημένα προϊόντα.
«Η πλέον πρώιμη φάση της εγκατάστασης βρίσκεται σε έναν κεντρικό οδικό κόμβο που συνδέει την ορεινή περιοχή με την παράκτια πεδιάδα» δήλωσαν οι Σιρά Λίφσιτς και Μααγιάν Μάργκουλις, υπεύθυνοι ανασκαφής εκ μέρους της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ.
«Φαίνεται ότι εξυπηρετούσε τους μικρότερους οικισμούς της περιοχής, καθώς και τους ταξιδιώτες που περνούσαν από εκεί» πρόσθεσαν. Τα ευρήματα υποδεικνύουν μια διαδοχή εγκαταστάσεων που ξεκινούν από την πρώιμη ρωμαϊκή περίοδο (1ος αιώνας μ.Χ.) και διαρκούν μέχρι το τέλος της βυζαντινής περιόδου (τέλος 6ου αιώνα μ.Χ.).
Source link