ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΣΜΟΣ

Βόρεια Κορέα: Τα δισεκατομμύρια που κερδίζει από τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Βόρεια Κορέα έχει εμπλακεί στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει αποφέρει μέχρι στιγμής περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία της, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση, και βοηθά την Πιονγκγιάνγκ να αποκτήσει ακόμη περισσότερα όπλα υψηλής τεχνολογίας.

Η δεξαμενή σκέψης Korea Institute for Defense Analyses (KIDA) της Νότιας Κορέας δημοσίευσε μια έκθεση που περιγράφει τη δυνητική αξία της στρατιωτικής συνεργασίας της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία.

Η έκθεση αναφέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του οικονομικού οφέλους για τη Βόρεια Κορέα προέρχεται από την προμήθεια πυρομαχικών στη Ρωσία

Η πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, διήρκεσε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πίστευε η Μόσχα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της ζωτικής σημασίας στρατιωτικής βοήθειας που παρείχαν στο Κίεβο οι ΗΠΑ και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι.

Η Βόρεια Κορέα, τα όπλα και οι στρατιώτες

Η ισχύς της άμυνας της Ουκρανίας και ο αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων στην οικονομία της ανάγκασαν τη Ρωσία να αναζητήσει υποστήριξη στον πόλεμό της από τους εταίρους της, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Αυτή η εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων αποτελεί στρατηγική πρόκληση για τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει επίσης να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο τροφοδοτεί η Βόρεια Κορέα βοηθώντας τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το newsweek, η έκθεση της KIDA αναφέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του οικονομικού οφέλους για τη Βόρεια Κορέα προέρχεται από την προμήθεια πυρομαχικών στη Ρωσία, αλλά επωφελήθηκε επίσης από την αποστολή χιλιάδων στρατευμάτων για να πολεμήσουν κατά της Ουκρανίας και την προσφορά τεχνικής υποστήριξης.

Η Πιονγκγιάνγκ προμηθεύει τη Ρωσία με σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων εκατομμυρίων οβίδων πυροβολικού, βαλλιστικών πυραύλων και συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών. Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα καλύπτει περίπου το 50% των πυρομαχικών που χρησιμοποιεί η Ρωσία.

Οι μάχες στο Κουρσκ και η «βοήθεια σε είδος»

Ωστόσο, οι απώλειες στρατευμάτων ήταν μεγάλες και περίπου 4.000 πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους από τους 11.000 που έστειλε η Βόρεια Κορέα. Πολεμούσαν κυρίως στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας για να αποκρούσουν μια εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων. Από τον Φεβρουάριο του 2025, οι βορειοκορεατικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν μειώσει τη δραστηριότητά τους στο Κουρσκ, με αναφορές ότι δεν έχουν εμφανιστεί στην πρώτη γραμμή για εβδομάδες.

Με τον πόλεμο να μην έχει τερματιστεί και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ηνωμένων  Πολιτειών Αμερικής και της Ρωσίας να συνεχίζονται η Βόρεια Κορέα πιθανότατα προτιμά «βοήθεια σε είδος και τεχνική βοήθεια» από τη Ρωσία σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή της, αναφέρει το νοτιοκορεάτικο think tank, συμπεριλαμβανομένων των όπλων υψηλής τεχνολογίας που συμβάλλουν στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της και στην προώθηση των στρατηγικών της στόχων.

Ανησυχία στην Σεούλ και την Ουάσινγκτον

Η έκθεση της KIDA συμφωνεί με μια ξεχωριστή ανάλυση του OSC και του Reuters, οι οποίες εκτιμούν ότι η Βόρεια Κορέα είχε στείλει περισσότερα από 15.800 εμπορευματοκιβώτια πυρομαχικών στη Ρωσία μεταξύ Αυγούστου 2023 και Μαρτίου 2025. Η OSC και το Reuters χρησιμοποίησαν δορυφορικές εικόνες και λεπτομερείς τρισδιάστατες εικόνες για να κάνουν τον υπολογισμό τους ότι 64 φορτία από τέσσερα ρωσικά πλοία μετέφεραν πιθανότατα μεταξύ 4,2 και 5,8 εκατομμυρίων ατομικών πυρομαχικών από τη Βόρεια Κορέα.

Η Ρωσία συνεχίζει να βασίζεται στην υποστήριξη της Βόρειας Κορέας για τον πόλεμό της, καθώς επιδιώκει να αποκτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πλεονέκτημα στο πεδίο της μάχης για τις ενδεχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες. Η εμπλοκή της έχει προκαλέσει ανησυχία στη Νότια Κορέα, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η Σεούλ εξετάζει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία ως αντίμετρο, ενώ οι ΗΠΑ καταγγέλλουν τη στρατιωτική συνεργασία Μόσχας-Πιονγκγιάνγκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button