«Βολές» του Π. Μαρινάκη κατά της αντιπολίτευσης: Να μας πουν αν θέλουν να χρεοκοπήσουμε

Για την κριτική της αντιπολίτευσης αναφορικά με τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μίλησε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
«Βλέπουμε, με βάση τις δηλώσεις των στελεχών της αντιπολίτευσης, ότι έχουμε ένα κοινό μέτωπο ως προς την κριτική για ακόμη μια φορά από την αντιπολίτευση. Τι λέει η αντιπολίτευση; Ότι η κυβέρνηση, ενώ έχει πλεόνασμα 11 δισεκατομμύρια, δίνει ένα μόνο δισεκατομμύριο στους πολίτες. Κατ’αρχάς αυτό το οποίο λέει η αντιπολίτευση είναι ψέμα», ανάφερε ο κ. Μαρινάκης.
Και πρόσθεσε: «Η αντιπολίτευση είτε δεν ξέρει ότι στο πρωτογενές πλεόνασμα δεν συμπεριλαμβάνονται οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, δηλαδή η εξυπηρέτηση του χρέους και η πληρωμή των τόκων – το οποίο είναι 4,8% του ΑΕΠ. Είναι 11 δισεκατομμύρια, αλλά μέσα σε αυτό το πλεόνασμα η χώρα μας πρέπει να πληρώσει ουσιαστικά τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους της και την πληρωμή των τόκων. Αφού γίνει αυτή η πληρωμή τότε μένει το 1,3% του ΑΕΠ, το οποίο είναι το δημοσιονομικό πλεόνασμα – το οποίο είναι περίπου 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ – το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση με βάση συγκεκριμένα όρια δαπανών της ΕΕ».
«Αυτό το οποίο μάθαμε προχθές ήταν ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα το οποίο υπολογίζαμε, ήταν τελικά επιπλέον 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόλις το μάθαμε, αμέσως το ανακοινώσαμε ότι θα το επιστρέψουμε στην κοινωνία, στους πολίτες, με τρείς τρόπους. Ο πρώτος που είναι και ο λιγότερο δημοφιλής είναι στην ανάπτυξη, στην πραγματική οικονομία, στις επενδύσεις με μόνιμο τρόπο, κάθε χρόνο, με επιπλέον 500 εκατ. στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Δημιουργούνται θέσεις εργασίας, αυξάνονται οι μισθοί, άρα έτσι ανεβάζει τα έσοδα του το κράτος».
«Ο δεύτερος ήταν η επιστροφή ενός ενοικίου στο 80% των συμπολιτών μας που μένουν στο ενοίκιο. Ουσιαστικά είναι μια στήριξη 8,5% σε έναν συμπολίτη μας που μένει σε ενοίκιο, σε 8 στους 10 για την ακρίβεια. Και το τρίτο είναι ένα μόνιμο μέτρο, ένα ποσό κάθε χρόνο που θα παίρνουν οι συνταξιούχοι, το 63% των συνταξιούχων άνω των 65 ετών, δηλαδή 2 στους 3 πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, για να ξέρουν πλέον ότι με μόνιμα χαρακτηριστικά θα έχουν επιπλέον – πέραν όλων των άλλων παρεμβάσεων – αυτό το ποσό», επισήμανε.
«Θέλει η αντιπολίτευση να χρεοκοπήσουμε;»
«Η αντιπολίτευση είτε δεν γνωρίζει ότι δεν μπορεί να δώσει η κυβέρνηση τα 11 δισεκ. είτε ζητάει από την κυβέρνηση να χρεοκοπήσει τη χώρα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουμε αντιπολίτευση στη χώρα αυτή, ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, που δεν γνωρίζει ότι τα δάνειά μας πρέπει να τα πληρώνουμε. Η τελευταία φορά που είχαμε κυβέρνηση που πίστευε ότι μπορούμε να μην πληρώνουμε τα δάνειά μας – για κάποιους μήνες που το έλεγε αυτό, μετά έκανε την περιβόητη κωλοτούμπα και η χώρα μας δεν πήγε στην δραχμή – ήταν το 2015. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να επαναλάβουμε το 2015, εμείς δεν το θέλουμε αυτό, ούτε οι πολίτες το θέλουν αυτό. Αλλά το φοβερό είναι ότι μετά τη σημερινή συνέντευξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, του κ. Δουδωνή, ότι αρχίζει και το υιοθετεί και το ΠΑΣΟΚ αυτό. Δύο λοιπόν είναι τα ενδεχόμενα: Είτε μας ζητούν να μην πληρώσουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις είτε κοροιδεύουν τον κόσμο. Εγώ πιστεύω ότι κάνουν το δεύτερο», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Τα πλεονάσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι αποτέλεσμα υπεφορολόγησης»
Στη συνέχεια, ο κ. Μαρινάκης εξήγησε: «Τα πλεονάσματα ΣΥΡΙΖΑ ήταν αποτέλεσμα υπερφορολόγησης των πολιτών. Ήταν αποτέλεσμα νέων φόρων, αυξημένων φόρων, του ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε ο κ. Τσίπρας και τελικά τον αύξησε, του ασφαλιστικού Κατρούγκαλου που ήταν θηλιά στον λαιμό των ελεύθερων επαγγελματιών, όλων αυτών των φόρων και των εισφορών που μας έβαλαν όλοι εκείνοι που θα καταργούσαν τα πάντα με ένα νόμο και ένα άρθρο.
Τα πλεονάσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι αποτέλεσμα υπεφορολόγησης. Δεν έχει αυξηθεί ή επιβληθεί κανένας νέος φόρος. Είναι άλλο πράγμα τα φορολογικά έσοδα, άλλο πράγμα οι φορολογικοί συντελεστές. Η αντιπολίτευση σε μια ακόμα περίπτωση εξαπατά την κοινωνία, παρουσιάζοντας τα αυξημένα φορολογικά έσοδα ως παραπάνω φόρους. Αυτό είναι πολιτική εξαπάτηση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μειώσει ή καταργήσει 72 άμεσους και έμμεσους φόρους από το 2019 μέχρι σήμερα και θα συνεχίσει να κινείται σε αυτή την κατεύθυνση ενόψει και της επόμενης ΔΕΘ».