
Οι δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες των ΗΠΑ που σταθμεύουν στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία φαίνεται να αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς, παρά τις προσπάθειες των δύο χωρών να διαχωρίσουν τις συνομιλίες για την ασφάλεια από το εμπόριο.
Σε αναρτήσεις του στην κοινωνική πλατφόρμα Truth Social, ο Τραμπ δήλωσε ότι ο επιμερισμός του αμυντικού κόστους θα αποτελέσει μέρος των διαπραγματεύσεων “one-stop shopping” με τη Σεούλ, ενώ έθεσε το ζήτημα του αμυντικού κόστους κατά τη διάρκεια επίσκεψης Ιαπώνων αξιωματούχων στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ιαπωνία φιλοξενεί περίπου 50.000 Αμερικανούς στρατιώτες και η Νότια Κορέα 28.500. Και τα δύο έθνη βασίζονται στην πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ για προστασία από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα αλλά παράλληλα θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την ικανότητα του αμερικανικού στρατού να αναπτύξει δυνάμεις ισχύος και επιρροής στην περιοχή.
Έχει απειλήσει με απόσυρση
Ο Τραμπ, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του είχε υπονοήσει ότι θα μπορούσε να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις εάν οι χώρες δεν πληρώσουν και απαίτησε δισεκατομμύρια δολάρια,
Την Τετάρτη, ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας Κιμ Χονγκ-Κιουν δήλωσε στο κοινοβούλιο ότι ενώ η Ουάσινγκτον δεν έχει προτείνει επίσημα την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ειδικών Μέτρων (SMA), βάσει της οποίας η Νότια Κορέα υποστηρίζει τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν εκεί, η Σεούλ προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει διάφορα σενάρια.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Τσόι Σανγκ-μοκ δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η κατανομή του κόστους δεν τίθεται προς επανεξέταση.
Ιαπωνία: «Ξεχωριστά ζητήματα»
Και το Τόκιο θεωρεί το ζήτημα των αμυντικών δαπανών ξεχωριστό από τους δασμούς, δήλωσε στο Reuters Ιάπωνας κυβερνητικός αξιωματούχος. «Αυτά είναι εξ αρχής ξεχωριστά ζητήματα» δήλωσε ο αξιωματούχος, υποδηλώνοντας ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν θα πρέπει να αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων για τους δασμούς.
«Σκόπιμη τακτική πίεσης»
Η επανέναρξη των συνομιλιών για την άμυνα είναι μια «σκόπιμη τακτική πίεσης» από τον Τραμπ, δήλωσε ο Ντάνι Ράσελ από το Asia Society Policy Institute.
«Ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί τις σχέσεις συμμαχίας ως συναλλακτικές και είναι αποφασισμένος να αποσπάσει μια οικονομική απόδοση ανάλογη με την αξία της αμερικανικής αμυντικής ομπρέλας», είπε.
Όταν η Νότια Κορέα υπέκυψε στον Μπάιντεν
Λίγο πριν από τις περυσινές αμερικανικές εκλογές, η Νότια Κορέα και η απερχόμενη κυβέρνηση του τότε προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έσπευσαν να υπογράψουν μια νέα πενταετή SMA βάσει της οποίας η Σεούλ θα αύξανε τη συνεισφορά της στη συντήρηση των αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα κατά 8,3% σε 1,47 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο έτος, με τις επόμενες αυξήσεις να συνδέονται με τον δείκτη τιμών καταναλωτή.
Αλλά αυτός ο σχεδιασμός οδηγείται σε ναυάγιοδήλωσε αξιωματούχος ασφαλείας της Νότιας Κορέας, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Ο αξιωματούχος είπε ότι ήταν η ομάδα του Μπάιντεν που πίεσε για τις πρώιμες διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, να συμφωνεί καθώς αποφάσισε ότι κινδύνευε να αποξενωθεί από την Ουάσινγκτον, αν αρνιόταν.
«Αν πρέπει να διαπραγματευτούμε ξανά, θα κληθούμε να πληρώσουμε μεγαλύτερα ποσά», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η νοτιοκορεατική ηγεσία έχει δίκιο να λέει ότι ο επιμερισμός του κόστους δεν είναι προς αναθεώρηση.
naftemporiki.gr