
Δευτέρα 28 Απριλίου σήμερα η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Οσίου Μέμνονος του θαυματουργού και του θαύματος που συνέβη στην Καρθαγένη της Αφρικής.
Σύμφωνα με το εορτολόγιο τιμώνται επίσης:
- Οι Άγιοι Εννέα Μάρτυρες εν Κυζίκω
- Ο Άγιος Μιχαήλ ο Μαυρουδής
Η Διήγηση του Θαύματος στην Καρθαγένη
Κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Ηρακλείου (610-641 μ.Χ.) και όταν έξαρχος Αφρικής ήταν ο πατρίκιος Νικήτας, έγινε εκεί ένα περίεργο θαύμα. Στην Καρθαγένη ζούσε κάποιος άνθρωπος, ο οποίος διέπραξε μοιχεία μοιχεία με τη σύζυγο του γεωργού, ο οποίος του καλλιεργούσε τα κτήματα. Στην συνέχεια ασθένησε και πέθανε.
Τρεις ώρες μετά την ταφή του άρχισε να φωνάζει μέσα από τον τάφο: «Ελεήστε με». Άνοιξαν τον τάφο, τον βρήκαν ζωντανό, αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει. Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερις ημέρες και διηγήθηκε πως όταν έβγαινε η ψυχή του από το σώμα του, έβλεπε δαίμονες που του προκαλούσαν τρόμο. Είδε όμως και Αγγέλους που τον πλησίασαν. Οι δαίμονες εξέταζαν τις αμαρτίες του και οι Άγγελοι αντέτασσαν σε αυτές τις καλές πράξεις που είχε κάνει. Οι δαίμονες νίκησαν και τον τράβηξαν στα έγκατα της γης. Ωστόσο δύο Άγγελοι τον λυπήθηκαν, τον πήρα και τον επέστρεψαν στον τάφο.
Άγιος Μέμνων
Ο Όσιος Μέμνων, ο ονομαζόμενος και θαυματουργός έζησε πριν τον 9ο αι. και από πολύ μικρός έγινε μοναχός και ασκητής. Λόγω των πλούσιων αρετών και της επίπονης άσκησής του αναγορεύτηκε από τους αδελφούς της σκήτης του σε ηγούμενο του μοναστηρίου. Για την καταγωγή του, αν και δεν υπάρχει κάποια γραπτή μαρτυρία, η ισχυρή τοπική παράδοση της Κύπρου και η ύπαρξη του οικισμού Άγιος Μέμνων της Αμμοχώστου, με την ομώνυμη εκκλησία, συνηγορούν ότι ήταν Κύπριος.
Σύμφωνα με μια άλλη τοπική παράδοση, ο Όσιος Μέμνων ήταν πρόσφυγας της Παλαιστίνης που ήρθε στην Κύπρο μετά από διωγμό των Σαρακηνών και ασκήτευσε στη τοποθεσία «Βουναρκές», δυτικά της Αμμοχώστου.
Ο Όσιος Μέμνων είχε τό χάρισμα τῆς θαυματουργίας και θεράπευε «ἀνίατα πάθη καί ἀσθένειες πρός δόξαν Θεοῦ». Στο όνομά του αναφέρονται αρκετά θαύματα προς τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής του μοναστηριού, σωτηρίας ναυτικών αλλά και πράξεις οικονομικής βοήθειας προς τους αναξιοπαθούντες και πάσχοντες χωρικούς.
Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»
Την ονομαστική τους εορτή έχουν οι:
- Μάγνος, Μαγνής, Μάγνα
- Μέμνων, Μεμνία
- Αντίπατρος
- Θέογνις
- Αγαμέμνων