ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η απεγνωσμένη μάχη μίας οικογένειας την τελευταία ημέρα της Πομπηίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μια συγκλονιστική ανακάλυψη στην Πομπηία έρχεται να φωτίσει τον τελευταίο αγώνα μιας οικογένειας ενάντια στην «οργή» του Βεζούβιου, κατά τη μοιραία έκρηξη της 24ης Αυγούστου του 79 μ.Χ.

Κατά τη διάρκεια τωνανασκαφών στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Πομπηίας, οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως την «Οικία της Έλλης και του Φρίξου», στην Via del Vesuvio (ο δρόμος του Βεζούβιου), μια κατοικία που είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά το 2018 και έλαβε την ονομασία της από μυθολογική τοιχογραφία που διακοσμεί έναν από τους χώρους της.


Ένας μάταιος αγώνας επιβίωσης

Μέσα σε αυτή τη μικρή αλλά περίτεχνα διακοσμημένη οικία, βρέθηκαν ίχνη από την απεγνωσμένη προσπάθεια των ενοίκων να σωθούν. Οι ανασκαφείς εντόπισαν το κρεβάτι σφηνωμένο πίσω από την πόρτα του υπνοδωματίου – μια αυτοσχέδια απόπειρα φραγής, ενδεχομένως για να αποφύγουν τη διείσδυση τέφρας ή θερμών αερίων, σύμφωνα με την Daily Mail. Ωστόσο, ο θάνατος αποδείχτηκε αναπόφευκτος.

Τα λείψανα τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων, ανάμεσά τους και ένα παιδί, εντοπίστηκαν στον χώρο. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν και ένα χάλκινο φυλαχτό, γνωστό ως bulla, που πιθανόν φορούσε το παιδί και ήταν σύμβολο προστασίας στην αρχαία Ρώμη.






«Η ανασκαφή και η επίσκεψη στην Πομπηία σημαίνει να έρχεσαι πρόσωπο με πρόσωπο με την ομορφιά της τέχνης, αλλά και με την ευθραυστότητα της ζωής μας», σχολίασε ο διευθυντής του Πάρκου, Γκαμπριέλε Τσούκτριγκελ.

«Σε αυτό το μικρό σπίτι, βρήκαμε ίχνη ανθρώπων που προσπάθησαν να σωθούν, μπλοκάροντας την είσοδο ενός δωματίου με ένα κρεβάτι, του οποίου δημιουργήσαμε γύψινο αποτύπωμα», ανέφερε.




Η απεγνωσμένη μάχη μίας οικογένειας την τελευταία ημέρα της Πομπηίας - Το σφηνωμένο κρεβάτι στην πόρτα του σπιτιού της «Έλλης και του Φρίξου»





Η απεγνωσμένη μάχη μίας οικογένειας την τελευταία ημέρα της Πομπηίας - Το σφηνωμένο κρεβάτι στην πόρτα του σπιτιού της «Έλλης και του Φρίξου»


Η διάταξη του σπιτιού περιλαμβάνει μια μεγάλη είσοδο που οδηγεί σε αίθριο, ένα υπνοδωμάτιο και μια αίθουσα συμποσίου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα πρώτα σημάδια της ηφαιστειακής δραστηριότητας εισέβαλαν στο εσωτερικό από το άνοιγμα της στέγης του αίθριου, το οποίο είχε σχεδιαστεί για την απορροή βρόχινου νερού. Ίσως αυτό το άνοιγμα να αποτέλεσε και την πρώτη προειδοποίηση για τους ενοίκους της οικίας.

Ωστόσο, παρά την έγκαιρη αντίδρασή τους, η έκβαση ήταν τραγική. «Δεν τα κατάφεραν», σημείωσε ο Τσούκτριγκελ. «Στο τέλος ήρθε η πυροκλαστική ροή – ένα φονικό κύμα θερμής τέφρας και αερίων που γέμιζε κάθε δωμάτιο, ενώ οι σεισμικές δονήσεις είχαν ήδη προκαλέσει την κατάρρευση πολλών κτηρίων. Ήταν μια κόλαση που χτύπησε την πόλη εκείνη την ημέρα, τα ίχνη της οποίας εξακολουθούμε να βρίσκουμε μέχρι σήμερα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button