ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικό «άρωμα» στο κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση Μελόνι

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κείμενο εξωραϊσμού της Τουρκίας και νομιμοποίησης των επιδιώξεών της για ενεργό ρόλο στην Ευρωπαϊκή Άμυνα, αλλά και ανάδειξης του ρόλου της για τη «σταθερότητα στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο», αποτελεί το Κοινό Ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την 4η Διακυβερνητική Διάσκεψη Τουρκίας – Ιταλίας που έγινε την Τρίτη στη Ρώμη υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογαν και της Τζώρτζια Μελόνι.

Είναι προφανές από το κείμενο, αλλά και από τις δηλώσεις του Τ. Ερντογάν προς τους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της πτήσης επιστροφής στην Άγκυρα, ότι η Τουρκία έχει επενδύσει στην αμυντική συνεργασία με την Ιταλία (μέσω της συνεργασίας Baykar-Leonardo και της εξαγοράς της Piaggio Aerospace), προκειμένου να αποτελέσει τον «πολιορκητικό κριό» για την άνευ όρων είσοδό της στην ευρωπαϊκή άμυνα και στο μεγάλο πακέτο των 150 + 650 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον επανεξοπλισμό της Ευρώπης.

Στο μακροσκελές κείμενο, στο οποίο κυριαρχεί βεβαίως η βούληση των δύο χωρών για ενίσχυση της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας, απουσιάζουν παντελώς αναφορές σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου βασικές υποχρεώσεις όλων όσων επιδιώκουν την προσέγγιση με την Ε.Ε. και υιοθετούνται πλήρως οι θέσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ιταλική πλευρά εκφράζει άνευ όρων τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, χωρίς καμία αναφορά στην υποχρέωση σεβασμού των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αρχών, ούτε και στην ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Τα μέρη συμφώνησαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων σε βασικούς τομείς, όπως η επιτάχυνση του διαλόγου Τουρκίας-ΕΕ για την απελευθέρωση των θεωρήσεων, η ανανέωση της συνεργασίας στον τομέα της μετανάστευσης και η ενίσχυση της αντιτρομοκρατικής συνεργασίας.

Τα μέρη τόνισαν επίσης την επείγουσα ανάγκη επικαιροποίησης της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, η οποία θα αποφέρει δυνητικά οφέλη και για τις δύο πλευρές».






Βεβαίως, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στη βασική υποχρέωση που έχει η Τουρκία σχετικά με την Τελωνειακή Ένωση και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου και προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η Ρώμη επίσης εκφράζει πλήρη στήριξη στην ενδυνάμωση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΝΑΤΟ-ΕΕ, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα και λόγω του γεγονότος ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, και υπογραμμίζει τη «σημασία της πιθανής πλήρους συμμετοχής των συμμάχων εκτός ΕΕ στις αμυντικές προσπάθειες της ΕΕ για την ενίσχυση αυτής της εταιρικής σχέσης».

Στο σχετικό κεφάλαιο επισημαίνεται η επιτυχής ολοκλήρωση κοινών έργων τουρκικών και ιταλικών εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας τα τελευταία χρόνια και η πολιτική βούληση για προώθηση αυτής της συνεργασίας. Στο πλαίσιο αυτό αποφάσισαν να «διοργανώσουν την 14η συνάντηση συνεργασίας της αμυντικής βιομηχανίας το 2025 και να πραγματοποιήσουν επτά αμοιβαίες επισκέψεις υψηλού επιπέδου και τεχνικές συναντήσεις, προκειμένου να αυξήσουν το επίπεδο των διμερών αμυντικών σχέσεων με τρόπο υποδειγματικό για τους συμμάχους».

Εντύπωση προκαλεί η αναφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου οι δύο χώρες τονίζουν τη «σημασία της επίλυσης των διαφορών για τα θαλάσσια σύνορα βάσει του διεθνούς δικαίου και μέσω συμφωνιών με λύσεις που βασίζονται στην αρχή της ισότητας», χωρίς να υπάρχει αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο αποτελεί και κοινοτικό κεκτημένο.

Επιπλέον, στο Κοινό Ανακοινωθέν υιοθετείται και η πρόταση της Τουρκίας για Διεθνή Διάσκεψη στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τα δύο μέρη συμφώνησαν ότι «η διοργάνωση της Πολυμερούς Διάσκεψης Ανατολικής Μεσογείου, εφόσον πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις, θα αποτελέσει ευκαιρία για τη δημιουργία ενός μηχανισμού συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς στην περιοχή».




Τουρκικό «άρωμα»  στο κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση Μελόνι - Ερντογάν στη Ρώμη


Η Τουρκία επιμένει ότι επιχειρείται από την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής ο «αποκλεισμός» της από φόρουμ συνεργασίας όπως είναι το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF).

Παρά τις αναφορές του Κοινού Ανακοινωθέντος στα ανοιχτά ζητήματα της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου (Παλαιστινιακό, Συρία, Λιβύη), αποφεύχθηκε κάθε αναφορά στο Κυπριακό, αλλά και στην αποφυγή απειλής χρήσης βίας, όπως θα όφειλε να ζητήσει η Ιταλία ακολουθώντας και την επίσημη πολιτική της ΕΕ.

Εντύπωση επίσης προκαλεί η αναφορά στο Κοινό Ανακοινωθέν για τη συνεργασία Ιταλίας-Τουρκίας στην προώθηση της ειρήνης σε τρίτες χώρες: «Υπογράμμισαν επίσης τη σημασία της συνεργασίας για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε τρίτες χώρες και περιοχές με βάση τον σεβασμό της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης καθώς και της περιφερειακής συνδεσιμότητας».

Επίσης, Ιταλία και Τουρκία συμφώνησαν για συνεργασία και σε τρίτες χώρες για κοινά έργα στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, κάτι που θα προσφέρει ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίου TPAO.

Χωρίς, βεβαίως, οι σχέσεις μιας μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας όπως η Ιταλία με την Τουρκία να ενοχοποιούνται, ο τρόπος με τον οποίο η Ρώμη και η Τζόρτζια Μελόνι επιχειρούν να μετατραπούν στη «φωνή» της Τουρκίας στην Ε.Ε., νομιμοποιώντας επιδιώξεις και βλέψεις της Άγκυρας, είναι προβληματικός και σε πολλά σημεία δείχνει να παρακάμπτει και να αγνοεί βασικές αρχές του κοινοτικού κεκτημένου και δεσμευτικών αποφάσεων της Ε.Ε.

Ειδήσεις σήμερα:

Σύλληψη 59χρονου ομογενούς από τη Γεωργία στην Αλεξανδρούπολη για κατασκοπεία – Ισχυρίστηκε ότι λειτουργούσε για λογαριασμό Ρώσων

H Ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφος Trish Christakis έγινε viral στον τελευταίο αγώνα των Μαϊάμι Χιτ – «Greek Freak 2.0» της έγραφαν

Η Ουκρανή δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στις ίδιες φυλακές που αποκάλυπτε στα ρεπορτάζ της τα βασανιστήρια των Ρώσων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button