ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Νέα χαοτικά μηνύματα για τους δασμούς – Δεν υποχωρούν οι φόβοι για ύφεση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμα μία ταραγμένη εβδομάδα ξεκινά για τις αγορές μετά τις παλινωδίες του Ντόναλντ Τραμπ και τα χαοτικά μηνύματα που εκπέμπονται από τον Λευκό Οίκο σε σχέση με τη δασμολογική πολιτική του προέδρου.

Αφού η κυβέρνησή των ΗΠΑ εξαίρεσε κινεζικά προϊόντα τεχνολογικών κολοσσών – smartphones, ημιαγωγούς, υπολογιστές – από τους «αμοιβαίους δασμούς» στη συνέχεια υποβάθμισε αυτή την κίνηση προειδοποιώντας ότι οι δασμοί για τα προϊόντα μπορεί να υποβληθούν σε νέο πακέτο δασμών.

Η ανακούφιση της Apple, της Nvdia και της Microsoft που φάνηκε να εξασφαλίζουν ευνοϊκή μεταχείριση δεν κράτησε για πολύ.

Αξιωματούχοι του Τραμπ επιχείρησαν για ακόμα μία φορά να παρουσιάσουν τις σπασμωδικές κινήσεις του προέδρου και τα αντιφατικά μηνύματα ως μέρος μιας προσχεδιασμένης στρατηγικής.

Μαγική εικόνα

«Αυτό είναι άλλο ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς ο πρόεδρος Τραμπ είχε από την αρχή ένα λεπτομερές σχέδιο που εκτελείται ακριβώς σύμφωνα με τις οδηγίες», δήλωσε ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Στίβεν Μίλερ στην εκπομπή «Sunday Morning Futures» του Fox News.

«Αυτό που κάνει (σ.σ. ο Τραμπ) είναι ότι λέει ότι αυτά τα προϊόντα εξαιρούνται από τους αμοιβαίους δασμούς», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. «Αλλά περιλαμβάνονται στους δασμούς για τους ημιαγωγούς, οι οποίοι θα έρθουν πιθανώς σε ένα ή δύο μήνες».

Όταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει αν οι δασμοί στα iPhone μπορεί να «επανέλθουν σε ένα μήνα ή δύο», ο Λούτνικ απάντησε: «Σωστά. Σωστά… Χρειαζόμαστε τα φάρμακά μας και χρειαζόμαστε οι ημιαγωγοί και τα ηλεκτρονικά μας να κατασκευάζονται στην Αμερική».

Αργότερα την Κυριακή, ο Τραμπ έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι ΗΠΑ θα «ρίξουν μια ματιά στους ημιαγωγούς και σε ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ» χαρακτηρίζοντας τους πιθανούς μελλοντικούς δασμούς ως «δασμούς εθνικής ασφαλείας».

«Κανένας δεν θα γλιτώσει (…) ειδικά η Κίνα, η οποία μας μεταχειρίζεται με μακράν τον χειρότερο τρόπο», έγραψε ακόμα ο Ρεπουμπλικανός στην ανάρτησή του.

Αβεβαιότητα στις αγορές

Τα πρόσφατα σχόλια αναμένεται να πυροδοτήσουν περισσότερη αβεβαιότητα στις αγορές, των οποίων οι ούτως ή άλλως «ευαίσθητες κεραίες» έχουν αποσυντονιστεί από τα μηνύματα σύγχυσης που εκπέμπει η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το τρενάκι του τρόμου στις τιμές των μετοχών και το sell off την περασμένη εβδομάδα στην αγορά των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ αξίας 29 τρισ. δολαρίων προκάλεσε την οπισθοχώρηση του Τραμπ που ανακοίνωσε την αναστολή των δασμών για δεκάδες χώρες εκτός της Κίνας.

«Αν τα ομόλογα έκαναν βουτιά, θα μπορούσαν κάλλιστα να υπάρξουν πτωχεύσεις για πολλές εταιρείες, ιδίως για τις υπερχρεωμένες λεγόμενες εταιρείες «ζόμπι» που αποτελούν περίπου το 20% του συνόλου στις ΗΠΑ. Οι πτωχεύσεις θα μπορούσαν στη συνέχεια να διαπεράσουν την οικονομία, οδηγώντας σε οικονομικό κραχ και ύφεση», αναφέρει σε ανάλυσή του ο οικονομολόγος Michael Roberts.

Ο Ρέι Ντάλιο, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας hedge fund Bridgewater Associates, προειδοποίησε την Κυριακή ότι οι δασμοί του Τραμπ είναι «πολύ αποδιοργανωτικοί».

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε σημείο λήψης αποφάσεων και πολύ κοντά σε ύφεση», δήλωσε ο Ντάλιο, μιλώντας στο NBC. «Και ανησυχώ για κάτι χειρότερο από μια ύφεση, αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί σωστά».

«Η μαζική σύγχυση που δημιουργείται από αυτή τη συνεχή ροή ειδήσεων από τον Λευκό Οίκο προκαλεί ζάλη στον κλάδο και στους επενδυτές και δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα και χάος στις εταιρείες που προσπαθούν να σχεδιάσουν την αλυσίδα εφοδιασμού, τα αποθέματα και τη ζήτηση», δήλωσε ο Ντάνιελ Ιβς, παγκόσμιος επικεφαλής της τεχνολογικής έρευνας της Wedbush Securities.

Οι δασμοί φέρνουν προβλήματα στην αμερικανική οικονομία

Οποιαδήποτε άμβλυνση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές θα αποτελούσε μεγάλη νίκη για εταιρείες όπως η Microsoft και η Apple, η οποία κατασκευάζει περίπου το 80% των iPhone της στην Κίνα.

Η αύξηση των δασμών κατά 125% θα σήμανε αλματώδη αύξηση των τιμών των τεχνολογικών προϊόντων και πλήγμα στους καταναλωτές αλλά και στους μεγάλους κολοσσούς των ΗΠΑ.

«Αν πάρετε για παράδειγμα ένα iPhone, λιγότερο από το 2% του κόστους του πηγαίνει στους Κινέζους εργάτες που κατασκευάζουν το τηλέφωνο, ενώ η Apple εκτιμάται ότι κερδίζει 58,5% μικτό περιθώριο κέρδους από τα τηλέφωνά της. Η διατάραξη αυτής της αλυσίδας εφοδιασμού θα έπληττε περισσότερο τις ΗΠΑ παρά την Κίνα», αναφέρει ο Roberts.

Οι τεχνολογικοί κολοσσοί που είδαν τις μετοχές τους να υποχωρούν μετά την «Ημέρα Απελευθέρωσης» του Τραμπ δεν έχουν ακόμα προβεί σε κάποιο σχόλιο για τα μπρος – πίσω της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η διοίκηση του Τραμπ έχει υποστηρίξει ότι η Apple μπορεί να κατασκευάσει iPhones στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να αναζωογονήσει την αμερικανική παραγωγή, μια κίνηση που οι ειδικοί λένε ότι θα ήταν μη ρεαλιστική, δεδομένων των βαθιών δεσμών της αλυσίδας εφοδιασμού της εταιρείας με την Κίνα και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Στο άμεσο μέλλον, η Apple είναι πιθανόν να στραφεί αντ’ αυτού στη δεύτερη βάση κατασκευής iPhone, την Ινδία, όπου φαίνεται πιθανό να αντιμετωπίσει χαμηλότερους δασμούς απ’ ό,τι στην Κίνα.

Η αντίδραση της Κίνας

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, σχολιάζοντας την αρχική εξαίρεση των τεχνολογικών προϊόντων από τους δασμούς, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα «μικρό βήμα για τις ΗΠΑ να διορθώσουν τους λανθασμένους μονομερείς αμοιβαίους δασμούς τους», αλλά ότι «αξιολογεί τις σχετικές επιπτώσεις».

Κάλεσε επίσης τον Λευκό Οίκο να ακυρώσει την πλήρη έκταση των «αμοιβαίων» δασμών, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο και δεν υπάρχει διέξοδος για τον προστατευτισμό».

Ο προστατευτισμός «δεν οδηγεί πουθενά», επανέλαβε εξάλλου ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σε άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Nhân Dân, όργανο του κομμουνιστικού κόμματος του Βιετνάμ, ενόψει της σημερινής επίσκεψής του.

Με φόντο τον εξελισσόμενο εμπορικό πόλεμο, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ άρχισε σήμερα περιοδεία στη νοτιοανατολική Ασία. Μετά το Βιετνάμ θα ταξιδέψει στη Μαλαισία και στην Καμπότζη, για να ενισχύσει τις εμπορικές σχέσεις της χώρας του και να την προβάλλει ως εταίρο άξιο εμπιστοσύνης.

Την ίδια στιγμή η Ιαπωνία, συμμαχική χώρα των ΗΠΑ, που βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή της αύξησης των δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία της διατύπωσε σήμερα την πιο αυστηρή της προειδοποίηση.

«Στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ χρειάζεται να κατανοήσουμε τι βρίσκεται πίσω από το επιχείρημα του Τραμπ, τόσο με την έννοια της λογικής όσο και με την έννοια του συναισθήματος», ανέφερε ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σιγκέρου Ισίμπα απευθυνόμενος στο ιαπωνικό κοινοβούλιο.

«Έχω πλήρη συναίσθηση του γεγονότος πως ό,τι έχει συμβεί ως τώρα μπορεί δυνητικά να προκαλέσει αποδιοργάνωση της παγκόσμιας οικονομικής τάξης», πρόσθεσε.

Τα σχόλια αυτά καταγράφονται λίγα 24ωρα προτού αρχίσουν διμερείς συνομιλίες για το εμπόριο την Πέμπτη, που θα έχουν στην ημερήσια διάταξη από τους δασμούς ως τους μη δασμολογικούς φραγμούς στο εμπόριο και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Πηγή: in

Τελευταία Νέα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button