ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΛΛΑΔΑ

Τουρκία: Τρομακτική προειδοποίηση διάσημου καθηγητή Γεωλογίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Κωνσταντινούπολη συγκλονίστηκε από τον σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών Ρίχτερ στις 12.49 το μεσημέρι της Τετάρτης, με τη δόνηση, το επίκεντρο της οποίας ήταν η Θάλασσα του Μαρμαρά να προκαλεί μεγάλο πανικό στη μεγαλούπολη αλλά και ευρύτερα στην Τουρκία.

Και ενώ οι διαδοχικοί μετασεισμοί αύξησαν την ανησυχία των πολιτών, οι ειδικοί επέστησαν την προσοχή στη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ο γνωστός στην Τουρκία, καθηγητής Celal Şengör, έκανε «τρομακτικές» δηλώσεις – όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης – για τον σεισμικό κίνδυνο της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες κάνουν τον γύρο των social media στην γείτονα.

Τουρκία: Τρομακτική προειδοποίηση διάσημου καθηγητή Γεωλογίας

«Η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στο στόχαστρο. Ο χρόνος τελειώνει εξαιτίας των μέτρων που δεν έχουν ληφθεί εδώ και χρόνια. Το πιο λογικό βήμα τώρα είναι να εγκαταλείψουμε την πόλη», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το έδαφος του σπιτιού μου στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να είναι στέρεο, αλλά μπορεί να μην είναι δυνατόν να διαφύγω μέσα στο χάος που θα προκληθεί μετά τον σεισμό. Πυρκαγιές, έλλειψη νερού, κατάρρευση των υποδομών, λεηλασίες… Μπορεί να γίνει αδύνατο να ζήσει κανείς σε αυτή την πόλη. Ως εκ τούτου, το πιο συνετό πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μετακομίσετε από την Κωνσταντινούπολη».

Ο εμπειρογνώμονας τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα, «χωρίς να χάσουμε χρόνο», ιδίως σε περιοχές με αδύναμο κτιριακό απόθεμα.

Ο γεωλόγος Ali Mehmet Celâl Şengör είναι συνταξιούχος του Τμήματος Γεωλογικής Μηχανικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης

«Η Κωνσταντινούπολη ήταν απροετοίμαστη για τον σεισμό»

Η κρατική υπηρεσία AFAD ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα από τον σεισμό, αλλά αναφέρθηκαν υλικές ζημιές σε ορισμένες περιοχές, ενώ πάνω από 150 άτομα τραυματίσθηκαν επειδή πήδηξαν από ύψος, επειδή πανικοβλήθηκαν την ώρα του σεισμού.

Το Αστεροσκοπείο Καντίλι δήλωσε ότι οι μετασεισμοί ενδέχεται να συνεχιστούν για αρκετό διάστημα. Ο Şengör τόνισε ότι η μεγαλούπολη ήταν απροετοίμαστη για τον σεισμό και σημείωσε πως ειδικά το παλαιό κτιριακό απόθεμα της Κωνσταντινούπολης εγκυμονεί μεγάλο κίνδυνο.

Η θέση της Κωνσταντινούπολης πάνω στις γραμμές του ρήγματος που υπάρχει στην Θάλασσα του Μαρμαρά δημιουργεί ανησυχίες ότι ένας μεγάλος σεισμός θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες. Παρόλο που οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι έλεγχοι των κτιρίων θα γίνουν αυστηρότεροι, η πρόταση του Şengör για μετεγκατάσταση προκάλεσε αντιδράσεις.

Και αυτό, επειδή οι δηλώσεις του είχαν μεγάλη απήχηση τόσο στο τουρκικό κοινό, όσο και στους κύκλους των εμπειρογνωμόνων. Οι ανησυχίες για τον αναμενόμενο μεγάλο σεισμό στη Θάλασσα του Μαρμαρά ήρθαν και πάλι στην ημερήσια διάταξη και διατυπώθηκαν εκκλήσεις για τη λήψη σοβαρών μέτρων στην προετοιμασία για καταστροφές και στον πολεοδομικό σχεδιασμό.

Τελευταία Νέα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button