ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΛΛΑΔΑ

F-35: Bάζει βέτο το Ισραήλ για τα F-35

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το θέμα των F-35 έρχεται να προστεθεί στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας, που δεν είναι καινούργιες.

Ωστόσο, παρά τα προβλήματα και την εξόφθαλμη στήριξη της Αγκυρας προς τη Χαμάς, οι Ισραηλινοί έδιναν προτεραιότητα σε άλλα πιο πιεστικά μέτωπα χωρίς να έχουν προσπαθήσει ιδιαίτερα να ζητήσουν τη συνδρομή των ΗΠΑ για να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με την Τουρκία.

Αλλωστε όταν ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έφτασε αυτή την εβδομάδα στον Λευκό Οίκο είχε ουκ ολίγα θέματα στο μυαλό του που θα έπρεπε να συζητήσει με τον Τραμπ.

Αυτά εκτείνονταν από την αιφνίδια επιβολή δασμών μέχρι τις πυρηνικές συνομιλίες των ΗΠΑ με το Ιράν και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα.

Ωστόσο, αυτή τη φορά αποφάσισε να σηκώσει ψηλά το θέμα της Τουρκίας, καθώς η πτώση του καθεστώτος στη Συρία έχει αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα.

Ως εκ τούτου, το Ισραήλ έχει αρχίσει να ξοδεύει για πρώτη φορά πολιτικό κεφάλαιο στην Ουάσιγκτον για το συγκεκριμένο θέμα και να ζητάει την παρέμβαση των ΗΠΑ για να περιοριστεί η αυξανόμενη επιρροή της Τουρκίας.

Η Αγκυρα ετοιμάζεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην ανοικοδόμηση της Συρίας αλλά και στην άμυνά της μέσω μιας αμυντικής συμφωνίας που ανοίγει τον δρόμο για μόνιμη στρατιωτική παρουσία και επιτήρηση του εναέριου χώρου.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ βομβάρδισε τρεις στρατιωτικές βάσεις στη Συρία, σπεύδοντας να εκμεταλλευτεί ένα περιορισμένο παράθυρο ευκαιρίας πριν η Τουρκία αρχίσει να μεταφέρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός έθεσε εμφατικά στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Οβάλ Γραφείο το θέμα των F-35.

Οπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα Middle East EyeReport, το Ισραήλ είχε ασκήσει παρασκηνιακά πιέσεις στον Μάρκο Ρούμπιο όλο το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να εμποδίσει την επάνοδο της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.

Ο Νετανιάχου είχε θέσει το συγκεκριμένο θέμα κατά τη διάρκεια πολλαπλών συνομιλιών που εκτείνονταν από τον Μάρτιο μέχρι τον Απρίλιο.

Μάλιστα μια από αυτές τις κλήσεις φαίνεται να είχε γίνει μόλις λίγο πριν απ’ τη συνάντηση του αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Χακάν Φιντάν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του μνημονίου κατανόησης που έχουν υπογράψει οι ΗΠΑ, το Ισραήλ απολαμβάνει εδώ και χρόνια ένα δικαίωμα βέτο στις πωλήσεις αμερικανικών όπλων σε άλλα κράτη της Μέσης Ανατολής για να διασφαλίσει ότι θα έχει ένα ποιοτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα στην περιοχή.

Στην περίπτωση βεβαίως της Τουρκίας, η εικόνα είναι περισσότερη περίπλοκη γιατί πρόκειται για μια χώρα που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, παρά τις συνεχιζόμενες δημόσιες φιλοφρονήσεις του προέδρου Τραμπ και την αληθινή πρόθεσή του να εξεταστεί το θέμα της επιστροφής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, η συγκεκριμένη υπόθεση δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά.

Εκτός από την επιρροή στην αμερικανική διοίκηση, το Ισραήλ φαίνεται ότι έχει ενεργοποιηθεί και στο Κογκρέσο όπου αυτή τη στιγμή οι Ρεπουμπλικανοί διαθέτουν μια πολύ εύθραυστη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Μάλλον το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν είναι να βρουν απέναντί τους τις αμερικανικές εβραϊκές οργανώσεις ενόψει μάλιστα των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών που έρχονται το 2026.

Για τις πρόσφατες συζητήσεις του με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο ενημέρωσε χθες τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο ισραηλινός ομόλογός του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον έλληνα Πρωθυπουργό συζητήθηκαν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις και τα «βήματα ενίσχυσης της συνεργασίας» Ισραήλ – Ελλάδας.

Τελευταία Νέα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button