Η Δικαιοσύνη αναμφισβήτητα τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Οι νομοθετικές αλλαγές, οι αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά και το περιεχόμενο αυτό καθαυτό των υποθέσεων που άγονται προς κρίση έχουν άμεση αντανάκλαση στην ίδια την κοινωνία.
Δεν είναι τυχαίο ότι παρά τα «πυρά» και τις «ενστάσεις» που διατυπώνονται κατά καιρούς με αιχμή του δόρατος μία σειρά από δικαστικές αποφάσεις, παρά τις μετρήσεις που δείχνουν ότι ο δείκτης της εμπιστοσύνης των πολιτών στη λειτουργία του θεσμού έχει μειωθεί, σε κάθε ευκαιρία επισημαίνεται ότι η δικαιοσύνη είναι – ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι – «το τελευταίο καταφύγιο των αδυνάμων» και πως είναι «το οξυγόνο για τη λειτουργία του κράτους δικαίου».
Με το βλέμμα λοιπόν στραμμένο σε μία σειρά από εμβληματικές νομοθετικές αλλαγές, όπως ο νέος δικαστικός χάρτης, που δοκιμάζονται στην καθημερινή δικαστηριακή πρακτική, μία απλή ματιά στο ημερολόγιο του νέου δικαστικού έτους μαρτυρά ότι από τον πρώτο κιόλας μήνα του 2025 οι προβολείς της δημοσιότητας θα είναι και πάλι στραμμένοι σε κάποια δικαστική αίθουσα.
«Βαρύ» ποδαρικό κάνει το νέο έτος με υποθέσεις ποινικού, διοικητικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος να εναλλάσσονται, σχεδόν σε καθημερινή βάση, στον καμβά της Θέμιδος.
Μάτι
Από την πρώτη κιόλας μέρα της επαναλειτουργίας των δικαστηρίων, δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου 2025, μία από τις εμβληματικότερες ποινικές υποθέσεις των τελευταίων δεκαετιών για την απόδοση ποινικών ευθυνών αναφορικά με τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στο πέρασμά της άφησε 104 νεκρούς, περνά στο στάδιο των απολογιών των βασικών κατηγορουμένων ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου της Αθήνας, εν αναμονή της δευτεροβάθμιας κρίσης της δικαιοσύνης.
Φιλιππίδης
Μία ημέρα αργότερα, στον ίδιο χώρο του Εφετείου της Αθήνας, ο ηθοποιός Πέτρος Φιλιππίδης θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση με τις δύο απόπειρες βιασμού εις βάρος δύο γυναικών, για τις οποίες σε πρώτο βαθμό έχει κριθεί ένοχος, με τον ίδιο να υπερασπίζεται την αθωότητά του και να περιμένει, όπως και οι δύο καταγγέλλουσες, αλλά από διαφορετική πλευρά ο καθένας και η καθεμία, τη δικαιοσύνη να… μιλήσει με την ετυμηγορία της.
Η πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου κλείνει με την, εκτός απροόπτου νέας αναβολής, συζήτηση των προσφυγών, ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για τον νόμο που επιτρέπει τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια και την απόκτηση παιδιού από συζύγους του ίδιου φύλου. Μετά την ψήφιση του νόμου, τρία σωματεία κατέθεσαν στο ΣτΕ αίτηση με την οποία ζητούν την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία καθορίζεται ο τρόπος τήρησης των ληξιαρχικών βιβλίων ως προς το σκέλος που αφορά την καταγραφή των στοιχείων γονέων και συζύγων επί των ληξιαρχικών πράξεων γέννησης και γάμου. Και βεβαίως, ανεξάρτητα από τον χρόνο συζήτησης, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Παλιοσπύρου
Στις 16 Ιανουαρίου 2025, η Ιωάννα Παλιοσπύρου, η οποία είχε δεχθεί επίθεση με βιτριόλι και από τότε δίνει την προσωπική της μάχη σε πολλά επίπεδα, θα βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τη γυναίκα που της σημάδεψε τη ζωή, η οποία σε πρώτο βαθμό έχει κριθεί ένοχη για το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας και έχει τιμωρηθεί με κάθειρξη 15 ετών.
Και όταν πια το ημερολόγιο δείξει 20 Ιανουαρίου 2025, η καρδιά της ποινικής δικαιοσύνης θα χτυπήσει σε διαφορετικές δικαστικές αίθουσες, σε Αθήνα και Πειραιά, όπου έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσουν δύο υποθέσεις που απασχόλησαν – για εντελώς διαφορετικό λόγο – την κοινή γνώμη.
Βαλυράκης
Την ημέρα εκείνη, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αναμένεται να ανοίξει η αυλαία της δίκης για την υπόθεση της δολοφονίας του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη. Και στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο του Πειραιά έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει η δίκη για τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη, τον οποίο μέλος του πληρώματος του «Blue Horizon» έσπρωξε στη θάλασσα, στην προσπάθειά του να επιβιβαστεί, συγκλονίζοντας το πανελλήνιο.
Και βεβαίως οι μεγάλες ποινικές – και όχι μόνο – δίκες δεν τελειώνουν τον Ιανουάριο του 2025. Επεται και συνέχεια…
Source link