Κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σίγουρα δεν φανταζόταν ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα πρότεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες να αναλάβουν την ευθύνη για τη διαχείριση και την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έφυγε από τη συνάντηση που είχε στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ με ένα “μποναμά”.
Όπως αναφέρει το al monitor, ο Τραμπ προσφέρθηκε όχι μόνο να πάρει από τα χέρια του Ισραήλ την πολύβουη, κατεστραμμένη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και να απαλλάξει τον θύλακα από τα 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους κατοίκους του και να αναπτύξει τον μεσογειακό παράκτιο θύλακα σε έναν παράδεισο της Μέσης Ανατολής.
Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου και ο αραβικός κόσμος, αντέδρασε στη δήλωση του Τραμπ, οι σκληροπυρηνικοί άξονες της κυβέρνησης Νετανιάχου ήταν περιχαρείς. Το κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού του υπουργού Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς και το κόμμα Εβραϊκή Δύναμη του πρώην υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γβιρ σχεδιάζουν εδώ και καιρό να αδειάσουν τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη από τους Παλαιστίνιους κατοίκους τους για να τερματίσουν τις φιλοδοξίες για ένα παλαιστινιακό κράτος.
Αλλά ακόμη και αυτοί σίγουρα δεν φαντάζονταν ποτέ ότι η ριζοσπαστική ιδέα θα αγκαλιαζόταν τόσο θερμά από τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Μπεν-Γκβίρ ανακοίνωσε ότι πιθανότατα θα επέστρεφε στην κυβέρνηση από την οποία παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι ο Νετανιάχου υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ και τερμάτισε τον πόλεμο στη Γάζα πριν συντριβεί η Χαμάς.
Θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να καταλάβουν πραγματικά τη Γάζα;
«Βλέπω μια μακροπρόθεσμη θέση ιδιοκτησίας και βλέπω ότι φέρνει μεγάλη σταθερότητα σε αυτό το τμήμα της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο Τραμπ μετά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου. «Όλοι με τους οποίους μίλησα λατρεύουν την ιδέα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κατέχουν αυτό το κομμάτι γης, θα το αναπτύξουν και θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Τραμπ.
Μια ανώτερη ισραηλινή πολιτική πηγή που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας συνέκρινε τις δηλώσεις με «έναν Αμερικανό πρόεδρο που ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τον πόλεμο στο Βιετνάμ και θα το προσαρτήσουν».
Η Λωρίδα της Γάζας είναι πιθανώς ένα από τα λιγότερο επιθυμητά “ακίνητα” στον κόσμο. Το Ισραήλ προσέφερε τον θύλακα στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων που οδήγησαν στην ειρηνευτική συμφωνία του 1979, αλλά οι Αιγύπτιοι δεν ενδιαφέρθηκαν. Ο πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ, ο οποίος επέμενε να παραδώσει το Ισραήλ κάθε σπιθαμή γης που είχε κατακτήσει στην έρημο Σινά το 1967, ήξερε ότι η γειτονική Λωρίδα της Γάζας, με τους εκατοντάδες χιλιάδες εξαθλιωμένους Παλαιστίνιους που ζητούσαν κυριαρχία, θα αποτελούσε πρόβλημα.
Από τότε το Ισραήλ προσπάθησε να πείσει άλλα κράτη στον αραβικό κόσμο και όχι μόνο να αναλάβουν την ευθύνη για τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά μάταια. Κάθε χρόνο που περνούσε, ο θύλακας γινόταν μια από τις πιο πολυσύχναστες περιοχές του κόσμου, ένα κέντρο δυστυχίας και βίας. Όταν προτάθηκαν διάφορα σχέδια για τριμερείς και τετραμερείς συμφωνίες που θα περιλάμβαναν ανταλλαγές εδαφών μεταξύ του Ισραήλ, των Παλαιστινίων και της Αιγύπτου, οι Αιγύπτιοι πρόεδροι αρνήθηκαν να τα συζητήσουν.
Αλλά σε αντίθεση με αυτούς, ο Τραμπ εμφανίζεται ενθουσιασμένος με την ιδέα ότι θα μπορούσε να παραδώσει την περιοχή σε πρόθυμους εργολάβους.
«Είναι κατασκευαστής ακινήτων», σημείωσε η ανώτερη ισραηλινή πολιτική πηγή. «Οι σύμβουλοι και οι απεσταλμένοι του είναι επίσης κατασκευαστές ακινήτων. Κοιτάζουν τη Γάζα και βλέπουν ένα έργο ακινήτων και τα κέρδη που μπορούν να προκύψουν από την εκκένωση και την ανοικοδόμηση αυτού του μεγέθους. Αυτό που δεν λαμβάνουν υπόψη τους είναι ότι αυτά τα ακίνητα είναι τοξικά».
Ανοίγοντας δρόμο για τους Σαουδάραβες;
Η «σύσταση» του Τραμπ, όπως ονόμασε το σχέδιο, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι απλώς ένα τέχνασμα που προορίζεται να καταρριφθεί ως διαπραγματευτική τακτική με στόχο μια τριμερή συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ.
Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να ισχυριστεί στην πορεία ότι έπεισε τον Τραμπ να υποχωρήσει από αυτή την ιδέα και έσωσε 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους από την εξορία. Το βασίλειο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα προχωρήσει στην εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ χωρίς πρόοδο προς την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.
Η τακτική αυτή έχει πρόσφατο προηγούμενο στις συμφωνίες-ορόσημο του Αβραάμ του 2020 που ενορχήστρωσε ο Τραμπ μεταξύ του Ισραήλ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και του Μαρόκου. Την παραμονή της τελετής υπογραφής τον Σεπτέμβριο του 2020, ο Τραμπ υποσχέθηκε στον Νετανιάχου ότι η ιστορική ειρηνευτική συμφωνία με τον αραβικό κόσμο θα του επέτρεπε να προσαρτήσει εδάφη στη Δυτική Όχθη.
Σε απάντηση στην καταιγίδα που ακολούθησε, ο Τραμπ έκανε πίσω στην προσάρτηση και τα ΗΑΕ συμφώνησαν να συνάψουν ειρήνη με το Ισραήλ σε αντάλλαγμα για την προφανή παραχώρηση. Αυτή η ειρήνη επέζησε ακόμη και από τον καταστροφικό πόλεμο στη Γάζα. Είναι η Σαουδική Αραβία έτοιμη να παραδώσει στον Τραμπ και τον Νετανιάχου το βραβείο της ειρήνης μεταξύ του εβραϊκού κράτους και του κράτους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον αραβικό κόσμο;
Ο Τραμπ μίλησε με ενθουσιασμό με τον Νετανιάχου για την επίτευξη ενός τέτοιου επιτεύγματος τόσο νωρίς στη θητεία του. «Όλα αυτά, μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες», είπε στον επισκέπτη του στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου. «Μπορείτε να φανταστείτε πού θα βρισκόμαστε σε τέσσερα χρόνια;»
Ο Νετανιάχου, που γνωρίζει όσο κανείς άλλος τον ευμετάβλητο χαρακτήρα του Τραμπ, ανταπέδωσε με χαμόγελο, λέγοντας: «Νομίζω ότι είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει την ιστορία και αξίζει τον κόπο».
Αλλά σε ένα βασικό σημείο της ημερήσιας διάταξης ο Νετανιάχου δεν πέτυχε το δικό του. Ο Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί για στρατιωτική δράση προκειμένου να ανακόψει τις φιλοδοξίες του Ιράν για πυρηνικά όπλα, αντ’ αυτού υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στο Ιράν. Την τελευταία φορά που ο Τραμπ υποχώρησε στις πιέσεις του Νετανιάχου προς το Ιράν και απέσυρε τις Ηνωμένες Πολιτείες από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, η Τεχεράνη απάντησε επιταχύνοντας το πυρηνικό της σχέδιο για να γίνει κράτος πυρηνικού κατωφλίου.
Την ώρα που ο Νετανιάχου προσγειωνόταν στην Ουάσιγκτον, οι New York Times ανέφεραν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποδεικνύουν ότι μια ομάδα επιστημόνων στο Ιράν διερευνά έναν ταχύτερο τρόπο για την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου. Ο Νετανιάχου σίγουρα γνωρίζει ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε πολύ μεγαλύτερη απειλή για το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες απ’ ό,τι η Χαμάς και οι Παλαιστίνιοι της Γάζας.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Source link