Η Βρετανίδα ΥΠΟΙΚ Ρέιτσελ Ριβς επισκέφθηκε την Κίνα από τις 10 έως τις 13 Ιανουαρίου για να ενισχύσει τους οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δεσμούς με το Πεκίνο ως μέρος της ατζέντας οικονομικής ανάπτυξης της κυβέρνησης των Εργατικών.
Έχοντας πρόσφατα αναβαθμίσει τους στόχους της για το κλίμα και επιδιώκοντας να γίνει μια “υπερδύναμη καθαρής ενέργειας” έως το 2030, η Βρετανία στοχεύει επίσης να επεκτείνει τις εταιρικές σχέσεις καθαρής ενέργειας με την Κίνα.
Αλλά αυτή η προσέγγιση εκ νέου εμπλοκής βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο. Έρχεται πριν από τη δημοσίευση του “ελέγχου της Κίνας” της κυβέρνησης, ο οποίος είχε σκοπό να παρέχει ένα σύνολο σαφών αρχών για τη διαχείριση των κινδύνων, καθώς η Βρετανία επιδιώκει στενότερους δεσμούς με το Πεκίνο. Υπονομεύει επίσης τις προσπάθειες των Εργατικών να ενισχύσουν τους δεσμούς με την ΕΕ. Το πολιτικό μήνυμα υψηλού επιπέδου της Βρετανίας για άνοιγμα στο κινεζικό εμπόριο και τις επενδύσεις έρχεται σε έντονη αντίθεση με την πιο προσεκτική στάση της ΕΕ. Οι Βρυξέλλες έχουν εισαγάγει πολιτικές για τον περιορισμό της εισβολής της Κίνας στην ΕΕ, όπως δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα, έρευνα για τις κινεζικές επιδοτήσεις στον τομέα της αιολικής ενέργειας, επανεξέταση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο από το κινεζικό λογισμικό στα ηλεκτρικά οχήματα και στόχους για τη μείωση της εξάρτησης από την κινεζική κυριαρχία στις αλυσίδες εφοδιασμού καθαρής ενέργειας. Αυτή η απόκλιση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις τρέχουσες προτιμησιακές ρυθμίσεις ΗΒ-ΕΕ, όπως το εμπόριο ηλεκτρικών οχημάτων χωρίς δασμούς, σύμφωνα με τον Byford Tsang και το Capital.
Οι κλιματικοί στόχοι της Βρετανίας απαιτούν κάποιο επίπεδο εμπορίου με την Κίνα σε καθαρές τεχνολογίες. Ο επικείμενος έλεγχος στην Κίνα θα πρέπει να περιγράψει τους κινδύνους και τους συμβιβασμούς που σχετίζονται με την εξάρτηση από την Κίνα. Αυτά περιλαμβάνουν ευπάθειες στον κυβερνοχώρο στα ενεργειακά συστήματα και τον αντίκτυπο των χαμηλού κόστους εισαγωγών καθαρής τεχνολογίας από την Κίνα σε εγχώριες θέσεις εργασίας και βιομηχανίες. Ο έλεγχος θα μπορούσε να προστατεύσει την κυβέρνηση από κατηγορίες ότι υποτιμά τους κινδύνους περισσότερων κινεζικών επενδύσεων στη βρετανική οικονομία και στις ενεργειακές υποδομές.
Η Βρετανία και η ΕΕ θα πρέπει να συνεργαστούν για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των αλυσίδων εφοδιασμού καθαρής τεχνολογίας. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει συντονισμό για τη βιομηχανική πολιτική για καθαρές τεχνολογίες μέσω του Συμβουλίου Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-ΗΒ, ευθυγράμμιση κριτηρίων ανθεκτικότητας και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σε δημοπρασίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θέσπιση κοινών συνεργασιών ζωτικής σημασίας για ορυκτά με τρίτες χώρες.
Η νέα κυβέρνηση των Εργατικών δεσμεύτηκε στο προεκλογικό της μανιφέστο να πραγματοποιήσει έναν “έλεγχο” της στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι της Κίνας. Δεσμεύτηκε να ολοκληρώσει τον έλεγχο στις πρώτες 100 ημέρες της εξουσίας της, αλλά η έκθεση έχει καθυστερήσει, παρόλο που η ΥΠΟΙΚ έχει τοποθετήσει την οικονομική σχέση με την Κίνα στο επίκεντρο της αναπτυξιακής ατζέντας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Η Ριβς συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό της, He Lifeng, στο Πεκίνο στις 11 Ιανουαρίου. Συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την καθαρή ενέργεια, να συγκαλέσουν τον διμερή ενεργειακό διάλογο και να δημιουργήσουν μια νέα μορφή διαλόγου για το κλίμα. Η Ριβς είπε ότι το ταξίδι της απέφερε συμφωνίες αξίας 600 εκατομμυρίων λιρών στη βρετανική οικονομία.
Ο υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας, Εντ Μίλιμπαντ, θα ηγηθεί των ενεργειακών και κλιματικών προσπαθειών με ένα ταξίδι στην Κίνα στις αρχές του τρέχοντος έτους, το οποίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει νέες κινεζικές επενδύσεις στην παραγωγή καθαρής τεχνολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Source link