Στην ταινία «Αρμαγεδδών» (1998) ένας τεράστιος αστεροειδής -5 φορές το μέγεθος της Ελλάδας- θα χτυπούσε τη Γη σε μόλις 18 μέρες αφανίζοντας κάθε μορφή ζωής. Πρόσφατα, τα ισχυρότερα τηλεσκόπια της ανθρωπότητας ανίχνευσαν έναν μετεωρίτη να έρχεται κατά πάνω μας. Πρέπει να ανησυχούμε, λοιπόν, για νέο Αρμαγεδδώνα, όπως συνέβη στην χολυγουντιακή υπερπαραγωγή με τον Μπρους Γουίλις;
Την τελευταία φορά που ο πλανήτης χτυπήθηκε από μετεωρίτη ήταν το 1908, στην Τονγκούσκα της Ρωσίας, ισοπεδώνοντας μια ακατοίκητη δασώδη περιοχή, σχεδόν όσο η Θεσσαλονίκη και θερίζοντας περίπου 80 εκατ. δέντρα. Ενώ φυτά και ζώα αφανίστηκαν, πιστεύεται ότι, το πολύ, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
116 χρόνια μετά, στις 27 Δεκεμβρίου του 2024, αστρονόμοι χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο ATLAS στη Χιλή ανακάλυψαν έναν μικρό αστεροειδή, τον 2024 YR4, που απομακρύνθηκε από τη Γη.
Οι επιστήμονες τον παρακολουθούν εδώ και πάνω από μήνα, αφότου προσέγγισε πολύ τον πλανήτη μας και τώρα υποχωρεί στα σκοτεινά βάθη του ηλιακού συστήματος. Μέχρι τον Απρίλιο, θα χαθεί ακόμη και από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου.
Ωστόσο, οι κινήσεις του δείχνουν ότι βρίσκεται σε μια διαδρομή που μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση με τον πλανήτη μας. Περισσότερα για τον αστεροειδή -και φυσικά εάν θα υπάρξει σύγκρουση- θα γνωρίζουν οι επιστήμονες τον Δεκέμβρη του 2028, καθώς τότε θα κάνει άλλη μια κοντινή προσέγγιση στη Γη, περνώντας περίπου 8 εκατ. χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τον Τζόναθαν Χόρνερ, καθηγητή Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Νότιου Κουίνσλαντ, ο διαστημικός βράχος που ανακαλύφθηκε πρόσφατα αποτελεί σημαντική απειλή πρόσκρουσης για τον πλανήτη μας.
Τι γνωρίζουμε για τον Αρμαγεδδώνα
Σε άρθρο του στο The Conversation, ο καθηγητής σημειώνει ότι προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε το ακριβές μέγεθος του Αρμαγεδδώνα 2024 YR4.
«Ακόμη και μέσω των μεγαλύτερων τηλεσκοπίων της Γης, είναι μόνο ένα μικροσκοπικό σημείο στον ουρανό. Πρέπει λοιπόν να υπολογίσουμε το μέγεθός του με βάση τη φωτεινότητά του. Ανάλογα με το πόσο αντανακλαστικός είναι ο αστεροειδής, οι τρέχουσες εκτιμήσεις τον τοποθετούν κάπου μεταξύ 40 και 100 μέτρων».
Οι πιθανές επιπτώσεις από μια πρόσκρουση –με πιθανότητα σύγκρουσης 1 στις 77 εξαρτηθούν από το τι είναι κατασκευασμένος ο αστεροειδής, σύμφωνα με τον ειδικό.
«Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο αστεροειδής είναι ένας βραχώδης σωρός ερειπίων. Αν αποδειχτεί ότι συμβαίνει αυτό, τότε ο αντίκτυπος θα ήταν πολύ παρόμοιος με το γεγονός της Tunguska το 1908».
«Ο αστεροειδής θα εκραγεί στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα ένα ωστικό κύμα να ανατινάζει την επιφάνεια της Γης. Η πρόσκρουση Tunguska ήταν μια εκδήλωση τύπου «δολοφόνος της πόλης», ισοπέδωσε το δάσος σε ένα κομμάτι γης στο μέγεθος της πόλης».
Μια λιγότερο πιθανή πιθανότητα είναι ότι ο αστεροειδής είναι «κατασκευασμένος» από μέταλλο. Αν και με βάση την τροχιά του γύρω από τον Ήλιο, αυτό φαίνεται απίθανο, ωστόσο δεν αποκλείετα, σημειώνει.
«Σε αυτή την περίπτωση, ο αστεροειδής θα περάσει άθικτος στην ατμόσφαιρα και θα συντριβεί στην επιφάνεια της Γης. Εάν χτυπήσει στη γη, θα χαράξει έναν νέο κρατήρα, πιθανώς περισσότερο από ένα χιλιόμετρο πλάτος και μερικές εκατοντάδες μέτρα βάθος – κάτι παρόμοιο με τον κρατήρα μετεωρίτη στην Αριζόνα».
Κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στην γύρω περιοχή, τονίζει.
Μπορεί να ακούγεται σαν κάτι από ταινία του Χόλυγουντ, αλλά ο Χόρνερ σημειώνει ο Χόρνερ, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε.
Στην ταινία Αρμαγεδδών η ανθρωπότητα είχε χρόνο 18 μέρες να αντιδράσει αλλά στην πραγματικότητα η επιστημονική κοινότητα βλέπει πολύ πιο μακριά.
Ο καθηγητής εξηγεί ότι στη Γη υπάρχει ζωή για περισσότερα από 3 δισ. χρόνια. «Σε όλο αυτό το διάστημα, οι επιπτώσεις έχουν εμφανιστεί και έχουν προκαλέσει καταστροφές πολλές φορές», ωστόσο, «ποτέ δεν υπήρξε είδος, από όσο γνωρίζουμε, που να κατανοούσε τον κίνδυνο, να ανιχνεύσει πιθανές απειλές εκ των προτέρων, ακόμη και να κάνει κάτι για την απειλή. Μέχρι τώρα».
Με τους επιστήμονες τα τελευταία χρόνια να έχουν ανακαλύψει 11 αστεροειδείς πριν χτυπήσουν τον πλανήτη μας, μπορούν να προβλέψουν πού θα χτυπήσουν και παρακολουθούν τα αποτελέσματα.
«Οι επιστήμονες έχουν επιδείξει τα τελευταία χρόνια, μια αυξανόμενη ικανότητα να εκτρέπουμε δυνητικά απειλητικούς αστεροειδείς» υπογραμμίζει, σημειώνοντας την επιτυχημένη αποστολή DART της NASA (η δοκιμή ανακατεύθυνσης διπλού αστεροειδούς).
«Για πρώτη φορά σε περισσότερα από 3 δισ. χρόνια ζωής στη Γη, μπορούμε να κάνουμε κάτι για τον κίνδυνο που ενέχουν οι βράχοι από το διάστημα. Μην πανικοβάλλεστε λοιπόν» καταλήγει ο αστροφυσικός με αισιοδοξία.
Source link