ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέταρτο «ναι» στο άνοιγμα των πρακτικών του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και το ΚΚΕ, θετικά διακείμενος απέναντι στο σενάριο να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά από το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, της 6ης Ιουλίου του 2015, μετά το ιστορικό δημοψήφισμα, εμφανίστηκε και ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ALPHA, το βράδυ της Δευτέρας, ο αρχηγός τότε του Ποταμιού, κόμματος που έχει πλέον διαλυθεί, αλλά εκείνη την περίοδο, είχε κοινοβουλευτική παρουσία, εξέφρασε την άποψη ότι η δημοσιοποίηση των εν λόγω πρακτικών θα αποτελούσε πολιτικό και ιστορικό κέρδος για όλους.

Όπως είπε ο κ. Θεοδωράκης, ο οποίος συμμετείχε στη συγκεκριμένη σύσκεψη, η αποδέσμευση των σχετικών διαλόγων θα αποκαθιστούσε την αλήθεια για τη στάση των πολιτικών αρχηγών, αλλά και του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Στο τέλος της ημέρας ομονοήσαμε»

«Θα ήμασταν όλοι κερδισμένοι, γιατί στο τέλος της ημέρας ομονοήσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι εκείνη τη δραματική ημέρα, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αναγκάστηκε να κάνει πίσω και να αποδεχθεί τις απόψεις της αντιπολίτευσης. Όπως εξήγησε, «παραδέχθηκε ουσιαστικά ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα αχρείαστο ρίσκο που θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρώπης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η στάση αυτή του πρωθυπουργού αποτυπώνει έναν αναγκαίο συμβιβασμό για τη σωτηρία της χώρας: «Ήρθε η στιγμή να ομονοήσουμε για να μείνουμε στην Ευρώπη».

Οι άγνωστες πτυχές του Συμβουλίου

Ο δημοσιογράφος σημείωσε πως υπάρχουν λεπτομέρειες «όπως το τηλεφώνημα του Πούτιν» που, όπως ανέφερε, δημιουργούν αμφιβολίες για το αν υπήρχε «το παραμικρό σχέδιο για τη χώρα».

Παράλληλα, επανέφερε το ζήτημα της καταγραφής της σύσκεψης. Ο ίδιος, όπως είπε, είχε ζητήσει να αποχωρήσουν οι πρακτικογράφοι, αίτημα στο οποίο συμφώνησαν τόσο ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης, όσο και ο τότε πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να έμειναν ανοιχτά τα μαγνητόφωνα, επισημαίνοντας: «Μακάρι να έχει συμβεί αυτό, για να μπορέσει ο ιστορικός του μέλλοντος να δει πώς ομονοήσαμε επτά πολιτικοί με διαφορετικές πεποιθήσεις, για το συμφέρον της χώρας».

«Στη σωστή πλευρά της ιστορίας» ο Τσίπρας

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ότι εκείνη την ημέρα, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να αλλάξει στάση και να συνεργαστεί με τα υπόλοιπα κόμματα, ώστε να διασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Δεν ήταν κωλοτούμπα, όπως λένε κάποιοι αντίπαλοί του – ήταν μια κρίσιμη απόφαση για να ταχθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, άσκησε κριτική σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία – όπως είπε – επιδιώκουν να παραχαράξουν την ιστορική πραγματικότητα, προβάλλοντας την άποψη ότι το δημοψήφισμα και η μετέπειτα συνάντηση των αρχηγών ήταν μέρος ενός προσχεδιασμένου πολιτικού σεναρίου. Κατά τον κ. Θεοδωράκη, η αλήθεια είναι ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό αφόρητη πίεση – με τη χώρα ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ, λίγες ώρες μετά την οδυνηρή απόφαση του λαού στο δημοψήφισμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button