Τέμπη: Η αδιάκοπη αναζήτηση δικαιοσύνης από τις οικογένειες των θυμάτων και η υποψιασμένη Αλέξανδρα Τσακίρη

Αδιάκοπη παραμένει η προσπάθεια να αποκαλυφθεί πλήρως η αλήθεια για την τραγωδία στα Τέμπη. Ο δρόμος που άνοιξε η Αλεξάνδρα Τσακίρη, επιζώσα από την τραγωδία, με την έγγραφη μαρτυρία της στο OpenGov, οδήγησε τελικά στην κατάθεσή της ενώπιον του εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη γεγονός που θεωρείται σημαντικό κομμάτι για την εν εξελίξει έρευνα.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ο Σωτήρης Μπακαΐμης, ένας έμπειρος δικαστικός με μακρά θητεία στο δικαστικό σώμα, ως εφέτης ανακριτής έχει χειριστεί σημαντικές υποθέσεις στο παρελθόν. Στην υπόθεση των Τεμπών ο ρόλος του είναι κεντρικός καθώς έχει την ευθύνη να συλλέξει και να αξιολογήσει τα αποδεικτικά στοιχεία, να εξετάσει μάρτυρες και να διαμορφώσει το κατηγορητήριο που θα οδηγήσει στη δίκη.
Η ανάθεση της υπόθεσης στον Σωτήρη Μπακαΐμη έγινε από την Ολομέλεια Εφετών Λάρισας τον Μάρτιο του 2023, λόγω της πολυπλοκότητας και της σοβαρότητας της υπόθεσης
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο κ. Μπακαΐμης φέρεται αρχικά θεώρησε τις καταθέσεις των επιζώντων αναξιόπιστες, επικαλούμενος το σοκ και την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονταν μετά το δυστύχημα. Αυτή η στάση του προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, ιδιαίτερα από συγγενείς των θυμάτων και επιζώντες.
Το ντόμινο που προκάλεσε η Αλεξάνδρα Τσακίρη
Η Αλεξάνδρα Τσακίρη, κατήγγειλε ότι ο ανακριτής αρνήθηκε αρχικά να την καλέσει ως μάρτυρα. Κατέθεσε μαρτυρία στο OpenGov που επικεντρώθηκε στην εμπειρία της κατά τη διάρκεια του δυστυχήματος και στις συνέπειες που υπέστη. Η Αλ. Τσακίρη περιέγραψε με λεπτομέρεια τα γεγονότα που οδήγησαν στην σύγκρουση των τρένων, την αίσθηση πανικού που επικράτησε στο βαγόνι και τις προσπάθειες που έκανε για να επιβιώσει. Επίσης, μίλησε για τις σωματικές και ψυχικές της πληγές, καθώς και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά της μετά το δυστύχημα.
Βρισκόταν στο πέμπτο βαγόνι κι είναι από τους μετρημένους στα δάχτυλα των δύο χεριών επιζήσαντες που με δική τους πρωτοβουλία κατέθεσαν έγγραφη μαρτυρία στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ελληνικής κυβέρνησης, οδηγώντας ουσιαστικά τον ανακριτή να τους καλέσει ενώπιόν του.
Η Αλ. Τσακίρη περιέγραψε (Documento) σημείο προς σημείο τη διαδικασία της κατάθεσής της, καταγγέλλοντας όχι μόνο ότι ο ανακριτής παρέκαμψε σημαντικά στοιχεία αλλά πως έκανε και αυθαίρετες αξιολογήσεις καθώς και απόπειρα αποπροσανατολισμού της, απομακρύνοντάς την από την αλήθεια.
Τι λένε τα στοιχεία
Η αρχική απόφαση του ανακριτή να μην καλέσει τους 171 τραυματίες ως μάρτυρες, παρά τα αιτήματα των συγγενών, έχει επικριθεί σφόδρα. Σήμερα, η έρευνα του κ. Μπακαΐμη έχει συγκεντρώσει τεράστιο όγκο υλικού (άνω των 55.000 σελίδων), με 110 μάρτυρες και 43 κατηγορούμενους μέχρι στιγμής. Ωστόσο, η επιλογή του να μην αξιοποιήσει πλήρως τις μαρτυρίες των επιζώντων, καθώς και η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της ανάκρισης (που συνεχίζεται ακόμα τον Απρίλιο 2025), έχουν ενισχύσει τις αμφιβολίες για την πληρότητα της διαδικασίας.
Το αίτημα του Παύλου Ασλανίδη
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας ενός εκ των θυμάτων, κατέθεσε νέο αίτημα προ τριών εβδομάδων που ζητά την εξέταση και των 171 τραυματιών της μοιραίας σύγκρουσης.Μέσω του δικηγόρου του, Γιάννη Μαντζουράνη, η αίτηση υποβλήθηκε στον ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση. Στόχος είναι η διερεύνηση όλων των πτυχών του δυστυχήματος. Ο κ. Ασλανίδης υπογραμμίζει τη σημασία της μαρτυρικής εξέτασης όσων επέζησαν και τραυματίστηκαν. Τονίζει ότι η κατάθεσή τους θα συμβάλει ουσιαστικά στην αποκάλυψη της αλήθειας.
«Για να αποκαλυφθεί η ουσιαστική αλήθεια, καθίσταται απολύτως αναγκαία και ιδιαιτέρως κρίσιμη η κλήση ως μαρτύρων και η μαρτυρική κατάθεση των ανθρώπων, που βίωσαν στο σώμα και την ψυχή τους την τραγωδία της σύγκρουσης, έκρηξης, πυρκαγιάς, πυρόσφαιρας κλπ. Επίσης, ταυτοχρόνως είδαν ιδίοις όμμασι τα εγκληματικά συμβάντα στα Τέμπη την 28-2-2023», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα θύματος και εκπρόσωπος του Συλλόγου «Τέμπη 2023», έχει κατηγορήσει τον Μπακαΐμη ότι «μπαζώνει τη δικογραφία», παραλείποντας να διερευνήσει κακουργήματα και να επεκτείνει την έρευνα σε κρίσιμα ζητήματα, όπως το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας ή το μπάζωμα του χώρου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν χαρακτηρίσει τον εφέτη ανακριτή «εξαίρετο» λειτουργό, κάτι που έχει πυροδοτήσει περαιτέρω αντιδράσεις από όσους θεωρούν ότι η κυβέρνηση στηρίζει μια περιορισμένη έρευνα.