Στον «χορό» των Ρίχτερ κινούνται οι Κυκλάδες. Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και τόσο οι κάτοικοι σε Σαντορίνη και Αμοργό, όσο και οι ειδικοί βρίσκονται σε εγρήγορση.
Ο Κώστας Συνολάκης, καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, μίλησε για το φαινόμενο που βρίσκεται σε εξέλιξη και στάθηκε σε «τρία διαφορετικά ενδεχόμενα, σενάρια».
«Ένα ενδεχόμενο είναι να έχει ενεργοποιηθεί ένα ρήγμα, κάτι αντίστοιχο του ρήγματος που προξένησε τον μεγάλο σεισμό του 1956. Δηλαδή μια συνέχεια του ρήγματος. Αυτό ήταν ο σεισμός που έφτασε τα 7,5 Ρίχτερ. Αλλά αν γίνει τώρα σεισμός δεν νομίζω ότι κανένας περιμένει να είναι τόσο μεγάλος. Αυτό λοιπόν, είναι το ένα σενάριο», εξήγησε ο κ. Συνολάκης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Το δεύτερο σενάριο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να ενεργοποιηθεί το ηφαίστειο που είναι μέσα στην καλντέρα του νησιού της Σαντορίνης και το τρίτο να ενεργοποιηθεί το Κολούμπο. «Το υποθαλάσσιο ηφαίστειο που λέγεται Κολούμπο είναι λίγο βόρεια από τη Σαντορίνη, περίπου μεταξύ 5 και 8 χιλιομέτρων από το βόρειο άκρο της Σαντορίνης, πηγαίνοντας δηλαδή κανείς προς την Ίο», συμπλήρωσε.
Υπάρχει ενδεχόμενο για έκρηξη στη Σαντορίνη;
Κάνοντας ειδική μνεία στις εκρήξεις, ο κ. Συνολάκης υπογράμμισε σχετικά: «Αυτό που μπορούμε να πούμε ουσιαστικά είναι ότι η Σαντορίνη κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε περίπου 17.000 χρόνια. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη ήταν η Μινωική έκρηξη που ήταν πριν από 3.500 χρόνια. Τηρουμένων των αναλογιών, λοιπόν, βρισκόμαστε μακριά. Η Σαντορίνη κάνει μικρότερες εκρήξεις κάθε περίπου πενήντα χρόνια. Η τελευταία έκρηξη που είχε κάνει ήταν το 1950. Πριν από αυτό ήταν το 1922, οπότε τηρουμένων των αναλογιών, η Σαντορίνη είναι στη τροχιά να κάνει μια μικρότερη έκρηξη, αλλά δεν μπορούμε με σαφήνεια να πούμε πόσο μεγάλη θα είναι. Και μάλλον δεν θα είναι κάτι όπως η Μινωική έκρηξη που ήταν πριν από 3.500 χρόνια».
Ερωτώμενος αν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι σε περίπτωση μεγάλου γεγονότος, απάντησε: «Υπάρχει το τσουνάμι. Πραγματικά πρέπει να υπάρχει εγρήγορση. Σχετικά με το τσουνάμι του ’56, τώρα δεν έφτασε μόνο μέχρι την Καλαμάτα. Έφτασε μέχρι την Κρήτη. Δηλαδή ήταν ενάμιση μέτρο στον κόλπο της Σούδας. Στο Ηράκλειο πλημμύρισε την προκυμαία, έφτασε στον Άγιο Νικόλαο, στο Παλαίκαστρο, στο ανατολικό άκρο της Κρήτης. Ήταν δηλαδή ένα φαινόμενο το οποίο επηρέασε σχεδόν όλα τα νησιά του κεντρικού και νοτίου Αιγαίου. Έφτασε μέχρι τις ακτές της Τουρκίας. Στη Σύμη, ήταν περίπου 2 μέτρα. Είναι δηλαδή ένα αρκετά μεγάλο κύμα. Αυτό λοιπόν, θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του σεισμού, αν γίνει, και φυσικά από το είδος της έκρηξης, αν θα είναι υποθαλάσσια, αν η έκρηξη θα γίνει μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης. Οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε, πόσο μεγάλο θα είναι».
Σημειώνεται ότι συνεχείς είναι οι συσκέψεις των αρμόδιων Αρχών, ενώ στο νησί βρίσκεται ομάδα της ΕΜΑΚ με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, drones και σωσίβιες λέμβους.
Source link