
«Πιστεύω ότι έχουμε θέσει τα θεμέλια για περαιτέρω ανάπτυξη των εξαιρετικών σχέσεων μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας» υπογράμμισε χθες η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Ρώμη, όπου πραγματοποιήθηκε η 4η Διακυβερνητική Σύνοδος μεταξύ των δύο νατοϊκών συμμάχων.
Επισφραγίστηκε με την υπογραφή σειράς συμφωνιών σε διάφορους κρίσιμους τομείς: από την άμυνα, την ενέργεια, έως το εμπόριο, τις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές, τις υποδομές και τις επενδύσεις. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται προκαταρκτικό πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στον ιταλικό αμυντικό κολοσσό Leonardo και την τουρκική εταιρεία Baykar, στον απόηχο της συμφωνίας για την από κοινού ανάπτυξη μη επανδρωμένων εναέριων συστημάτων. Αποφασίστηκε επίσης μεσοπρόθεσμη αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών των δύο χωρών στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, από 30 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, με τη Ρώμη να αποτελεί ήδη τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Αγκυρας στην Ευρώπη.
«Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη συνεργασία μας με την Ιταλία, η οποία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, με νέες συνεργασίες και έργα» τόνισε ο Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο συνόδευσε κλιμάκιο υψηλόβαθμων αξιωματούχων και συμβούλων, μεταξύ αυτών ο τούρκος ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Αμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, ο υπουργός Εμπορίου Ομέρ Μπολάτ και ο επικεφαλής των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών (MİT) Ιμπραήμ Καλίν.
«Υπάρχει πολύτιμη αρμονία μεταξύ μας σε σημαντικά ζητήματα, όπως η ασφάλεια της Μεσογείου, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η σταθερότητα της Ευρώπης και η διατήρηση του διατλαντικού δεσμού» υπογράμμισε ο τούρκος πρόεδρος πλέκοντας το εγκώμιο στην Τζόρτζια Μελόνι για «τη θαρραλέα και αποφασιστική προσέγγισή της σε πολλά ζητήματα». Δήλωσε δε αισιόδοξος ότι «η Ιταλία, που έχει στηρίξει εξαρχής σταθερά την ενταξιακή μας πορεία στην ΕΕ, θα συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση» καθώς – όπως ανέφερε – γνωρίζει «καλύτερα από όλους τη συμβολή της χώρας μας στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης και της Μεσογείου. Συζητήσαμε επίσης τις εξελίξεις στην Ουκρανία και εκφράσαμε τη στήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Η Τουρκία θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ειρήνη» πρόσθεσε. «Οι ειρηνευτικές μας προσπάθειες στην περιοχή, ιδίως στη Μαύρη Θάλασσα, συνεχίζονται». Χαρακτήρισε «ύψιστη προτεραιότητά μας» την αποκατάσταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική βοήθεια δεν έχει επιτραπεί τους τελευταίους δύο μήνες. Για τη Λιβύη δήλωσε ότι η Τουρκία και η Ιταλία «θα συνεχίζουν να συνεργάζονται για μακροπρόθεσμες και βιώσιμες λύσεις για τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ευημερίας». Αναφερόμενος στη Συρία δήλωσε ότι η Αγκυρα επικεντρώνεται στην ανοικοδόμηση της χώρας, την ενίσχυση των θεσμών της και τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητάς της.
Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν φυσικά και το Μεταναστευτικό, «η συμφωνία για το οποίο λειτουργεί» κατά την Τζόρτζια Μελόνι. Παράλληλα με την 4η Διακυβερνητική Σύνοδο στη Ρώμη διοργανώθηκε επιχειρηματικό φόρουμ Ιταλίας – Τουρκίας, κατά το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα «Hurriyet», «διερευνήθηκαν ευκαιρίες στους τομείς της άμυνας, της αεροπορίας, της κυβερνοασφάλειας, της ενέργειας, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των υποδομών, ενώ παράλληλα εξετάστηκαν κοινοπραξίες σε τρίτες χώρες».