
Άραγε ποιο κόμμα κρατάει τα «κλειδιά» της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Με βάση την κοινοβουλευτική τάξη ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εντούτοις, οι διεργασίες στην ευρύτερη κεντροαριστερά προκαλούν πολιτικές πιέσεις προς την Χαριλάου Τρικούπη. Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος παραμένει προσηλωμένος στον στόχο της «ολικής επαναφοράς», εντείνοντας το πρέσινγκ προς τη Νέα Αριστερά για συνεργασία. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Πλεύση Ελευθερίας αμφισβητεί σε επίπεδο εκλογικών ακροατηρίων τόσο το ρόλο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.
Μπορούν άραγε να υπάρξουν αλλαγές στις υπάρχουσες ισορροπίες χωρίς εκλογές; Η απάντηση είναι καταφατική με δεδομένο ότι ενδεχόμενες κινήσεις κορυφής και πιθανές καραμπόλες θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα. Αυτό όμως δεν οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέες πολιτικές δυναμικές.
Το πρώτο σενάριο έχει ως προϋπόθεση τις πρόωρες εκλογές. Εάν συνέβαινε άμεσα κάτι τέτοιο τότε -πάντα βάσει μετρήσεων- θα μιλούσε κανείς για πολιτικό «σεισμό». Η ΝΔ αν και πρώτη δεν θα έβγαινε σε καμία περίπτωση αυτοδύναμη, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα βρισκόταν μάλλον στην τρίτη θέση. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται, να συρρικνωνόταν δραματικά, ενώ η Νέα Αριστερά θα έμενε εκτός Βουλής. Προς το παρόν, ένα τέτοιο σενάριο δεν φαίνεται ορατό ως προοπτική. Το γεγονός αυτό δίνει χρόνο σε όλες τις πλευρές να ξεδιπλώσουν τις στρατηγικές τους.
Το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει την δημιουργία νέας κοινοβουλευτικής ομάδας από τα υπάρχοντα κόμματα της κεντροαριστεράς. Πρόκειται για πρόταση που προωθείται επί της ουσίας από την Κουμουνδούρου. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει αυτοαποκλειστεί από τις συγκεκριμένες διεργασίες, επιμένοντας στον μοναχικό δρόμο της αυτόνομης πορείας. Το ερώτημα είναι εάν απειλείται από το ενδεχόμενο δημιουργίας μίας νέας Κ.Ο., ενώ διατηρεί 33 βουλευτές.
ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και ανεξάρτητοι
Πλέον το βάρος φαίνεται πως πέφτει στη Νέα Αριστερά. Όμως, στην Πατησίων τα πράγματα είναι θολά, καθώς η ρήξη στην ηγεσία ανάμεσα στον πρόεδρο του κόμματος, Αλέξη Χαρίτση και στον γραμματέα, Γαβριήλ Σακελλαρίδη είναι αισθητή. Επίσης, στην Κ.Ο. δεν ασπάζονται όλοι οι βουλευτές τη γραμμή της ηγεσίας για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συνθήκη αυτή περιπλέκει τα πράγματα. Στην εξίσωση θα πρέπει να μπουν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές που είτε συμμετέχουν στις διεργασίες είτε κρατούν αποστάσεις…ασφαλείας.
Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από 26 βουλευτές, 7 δηλαδή λιγότερους από το ΠΑΣΟΚ. Εάν στην Νέα Αριστερά ξεπεραστούν οι διαφωνίες -πράγμα πολύ δύσκολο- τότε η Νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα που θα συγκροτηθεί θα απαρτίζεται μίνιμουμ από 37 βουλευτές. Δεν αποκλείεται σε αυτή να ενταχθεί και η ανεξάρτητη Αθηνά Λινού, η οποία διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με το κόμμα του Σωκράτη Φάμελλου. Ερώτημα παραμένει το τί θα πράξει η προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας Αρετή Παπαϊωάννου. Από την πλευρά του, ο Γιάννης Σαρακιώτης αποκλείει κάθε ενδεχόμενο ένταξής του σε κάποια Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ εάν προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές, δεν θα κατέβαινε καν υποψήφιος.
Είναι εφικτό να υλοποιηθεί το σενάριο νέας Κ.Ο.;
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Εντούτοις, σε περίπτωση που υπάρξει ρήξη στη Νέα Αριστερά και δεν συμφωνήσουν όλοι οι βουλευτές με μία στρατηγική κοινοβουλευτικής συμπόρευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ, το σενάριο επαναφοράς της Κουμουνδούρου -υπό την ομπρέλα μίας νέας Κ.Ο.- στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκ των πραγμάτων «ναρκοθετείται».
Την ίδια ώρα, 5 πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σωκράτης Βαρδάκης, ο Σπύρος Λάππας, ο Σάκης Παπαδόπουλος, ο Γρηγόρης Στογιαννίδης και ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης με επιστολή τους απευθύνουν έκκληση ενότητας προς τις δύο πλευρές.
Συγχρόνως, ο Ευάγγελος Αποστολάκης δηλώνει μεν «παρών» στις διεργασίες δημιουργίας ενός προοδευτικού «μετώπου», παράλληλα βέβαια, πυκνώνουν οι φήμες που θέλουν τον πρώην ΥΠΕΘΑ να λοξοκοιτάζει προς το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, το σενάριο δημιουργίας Κ.Ο. από το Κίνημα Δημοκρατίας έχει ναυαγήσει προ πολλού.