Σημαντικά κενά, που είχαν καταγραφεί και σε προηγούμενες δηλώσεις του τον Μάρτιο του 2024 στη Βουλή, αλλά και μια σημαντική παραδοχή εντοπίζονται από πολιτικούς αναλυτές στη χθεσινή προαναγγελία παραίτησης του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου.
Βασική επισήμανση είναι ότι ο τότε υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ δεν αναφέρει, με προσεκτικές διατυπώσεις για άλλη μια φορά, τα περί συμμετοχής του στην καθοριστική σύσκεψη στις 3 Μαρτίου 2023 στο σημείο της σύγκρουσης, όπου φέρεται να ασκήθηκαν πιέσεις σε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. να συμφωνήσουν για την «εξαΰλωση» του χώρου της τραγωδίας με πρόσχημα την επανέναρξη των δρομολογίων στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, τα οποία όμως ξεκίνησαν έναν μήνα αργότερα.
Και αυτό με κύριο στόχο, όπως έχει ήδη μνημονευθεί, την «εξάλειψη του σκηνικού της σύγκρουσης για επικοινωνιακούς λόγους»
Οπως ανέφερε στην ανακοίνωσή του λοιπόν ο υφυπουργός, «είναι γνωστό, επίσης, πως η επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στον τόπο έγινε μετά τις πρώτες ημέρες του συμβάντος, κατ’ επέκταση χωρίς να έχει συμμετοχή σε συντονισμένες επιχειρησιακές αποφάσεις στο πεδίο του δυστυχήματος, οι οποίες ήταν έργο των επιχειρησιακών και υπηρεσιακών παραγόντων από την πρώτη στιγμή, ήτοι σε χρόνο που το κλιμάκιο δεν είχε καν μεταβεί εκεί.
Αυτές οι αποφάσεις και δράσεις κατέστησαν σαφείς από την κοινή ανακοίνωση των συναρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων από την πρώτη ημέρα και είχαν μέλημα, εκτός από τη διάσωση και τον απεγκλωβισμό των παθόντων, και την απελευθέρωση της σιδηροδρομικής γραμμής».
Δηλαδή ο Τριαντόπουλος επαναλαμβάνει τον γνωστό ισχυρισμό που έχει διαψευσθεί αλλά έχει και λογικά κενά ότι το ζήτημα της εκχέρσωσης, ισοπέδωσης και τοποθέτησης πίσσας και χαλικιών στο σημείο της τραγωδίας όπως και της πλήρους εξαφάνισης των βαγονιών – με στόχο την επανέναρξη των δρομολογίων – ήταν μέλημα του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που συνεδρίασε μία – δύο ώρες μετά το δυστύχημα, με στόχο τον απεγκλωβισμό των επιβατών που ήταν ακόμη μέσα στα συντρίμμια και όπου πράγματι δεν συμμετείχε.
Επαναλαμβάνοντας δηλαδή το γνωστό «σκεπτικό» που είχαν διατυπώσει πολλά κυβερνητικά στελέχη ότι αυτό έγινε για να… πατήσουν οι γερανοί να σηκώσουν τα συντρίμμια, ενώ βεβαίως αυτό το ζήτημα αφορούσε τις πρώτες στιγμές μετά τη σύγκρουση, όπου υπήρχε το κρίσιμο ζήτημα διάσωσης ανθρώπων ή απομάκρυνσης σορών.
Και ασφαλώς κανέναν δεν ενδιέφερε εκείνη τη στιγμή ποια θα είναι η επονομαζόμενη τελική «αποκατάσταση» αυτού του χώρου, πόσο θα τσιμεντοποιηθεί και πότε θα περάσουν πάλι τα τρένα, τα οποία επανεμφανίσθηκαν όμως έναν μήνα αργότερα.
Σημειώνεται πάντως ότι ο Τριαντόπουλος παραδέχθηκε ότι συμμετείχε σε συσκέψεις «για την αποκατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής», κάτι που είχε αποφύγει να αναφέρει σε σχετικές επίμονες ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης στην ομιλία του στη Βουλή την 1η Μαρτίου 2024.
Τότε σημείωνε «ασχοληθήκαμε με διάφορα διαχειριστικά ζητήματα εκείνων των τραγικών ημερών, όπως μεταξύ άλλων η φιλοξενία των οικογενειών, η συνεργασία τους με δομές και υπηρεσίες, η υποστήριξή τους από ειδικούς κ.λπ.».
Μη αναφέροντας δηλαδή τότε οτιδήποτε και για τη συμμετοχή του σε συνεννοήσεις για τη διαμόρφωση του χώρου της τραγωδίας και την «επανέναρξη των δρομολογίων».
Source link