Στο Νταβός φέτος υπήρξε μικρότερη προσέλευση κορυφαίων επιχειρηματιών και ηγετών κρατών από ό,τι συνήθως, ενώ ήταν και η πρώτη φορά που η διοργάνωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ συνέπεσε με τόσο σημαντικό γεγονός όπως ήταν η ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Επίσης ήταν η πρώτη φορά που η – διαδικτυακή έστω – ομιλία του αμερικανού προέδρου επισκίασε σε τόσο μεγάλο βαθμό τις δηλώσεις των υπόλοιπων κορυφαίων συμμετεχόντων.
Επιπλέον, με την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ η φιλανθρωπική οργάνωση παρουσίασε, όπως κάνει κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες του Ιανουαρίου, την έκθεσή της για τις τεράστιες ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών στον πλανήτη. Η έκθεση αυτή έδειξε ότι ο συνδυασμένος πλούτος λιγότερων από 2.800 άτομα εκτινάχθηκε φέτος από 13 τρισεκατομμύρια δολάρια σε 15 τρισ. δολάρια μέσα σε μόλις 12 μήνες.
Αυτά είναι τα βασικότερα 3 + 1 στοιχεία που έκαναν τη μεγαλύτερη αίσθηση στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), το οποίο διοργανώθηκε για μια ακόμη χρονιά στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός και ολοκληρώθηκε επίσημα την περασμένη εβδομάδα. Ο πόλεμος στην Ουκρανία απέκλεισε λόγω κυρώσεων από το Νταβός για μια ακόμη χρονιά μεγάλο αριθμό κορυφαίων εταιρειών, επιχειρηματιών και πολιτικών από τη Ρωσία ή από χώρες που συνδέονται στενότερα με τη Ρωσία. Επίσης η αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ οδήγησε σε μια γενικότερη στάση αναμονής από εταιρείες και κυβερνήσεις, μέχρι τουλάχιστον να δοθεί δείγμα γραφής από τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου και την εμπορική και οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει.
Με το να συμπέσει, ακούσια ή εκούσια, η διοργάνωση του WEF με την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, το μεγαλύτερο μέρος του ενδιαφέροντος των αγορών και του επιχειρηματικού κόσμου στράφηκε περισσότερο στις δηλώσεις του νέου αμερικανού προέδρου παρά στο τι λέγονταν στα πάνελ του Νταβός. Μπορεί βέβαια αυτό να ήταν και το ζητούμενο, καθώς το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αποτελεί πρωτίστως μέρος πριβέ συναντήσεων για κλείσιμο ντιλ μεταξύ κορυφαίων εταιρειών με άλλους παίκτες της αγοράς ή με κυβερνήσεις. Για αυτό άλλωστε πληρώνουν αδρά οι παρευρισκόμενοι, για να έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τέτοιες συναντήσεις κορυφής.
Η παρουσία του Τραμπ. Από τις δηλώσεις μέσω τηλεδιάσκεψης στο Νταβός για μειώσεις επιτοκίων σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου μέχρι τις προειδοποιήσεις προς την Ευρωπαϊκή Ενωση υπό το βλέμμα της προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που βρισκόταν με άλλους κορυφαίους παράγοντες στο κοινό, ο Τραμπ ήταν το πρόσωπο που περίμεναν όλοι να δουν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Δεν έλειψαν οι απειλές για δασμούς αλλά και η στροφή προς τη χαλάρωση των κανονισμών για αγορές και επιχειρήσεις. Δεσμεύτηκε να προμηθεύσει την ΕΕ με περισσότερο αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), αλλά και τάχθηκε κατά των κινήσεων των Βρυξελλών να επιβάλουν πρόστιμα σε αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες όπως η Apple, η Google και η Meta, χαρακτηρίζοντάς τα ως πρόσθετη φορολογία.
Σε αναμονή πολιτικής. Οι παράγοντες που βρέθηκαν στο Νταβός περιμένουν τώρα τις νέες αποφάσεις του Τραμπ και τις επιδράσεις τους σε επιχειρήσεις και οικονομία, την ώρα που η Oxfam προειδοποιεί για την ψαλίδα στις ανισότητες που συνεχώς μεγαλώνει. Με την ευκαιρία του Νταβός η οργάνωση ανακοίνωσε ότι ο πλούτος των δισεκατομμυριούχων του πλανήτη αυξήθηκε κατά 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2024, τρεις φορές ταχύτερα από το 2023.
Source link