ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συρία: Οι τουρκικές επιδιώξεις, οι κινήσεις Αθήνας-Λευκωσίας και το Κυπριακό | Ειδησεις

Αθήνα και Λευκωσία που συντονίζονται ήδη και με άλλες δυνάμεις στην περιοχή και έχουν ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τα τουρκικά σχέδια τονίζουν διαρκώς ότι o δρόμος της Συρίας για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ευημερία περνάει μέσα από την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου

Στενά παρακολουθεί η Αθήνα τις εξελίξεις στη Συρία αλλά και την τουρκική κινητικότητα στην περιοχή τόσο σε διπλωματικό επίπεδο όσο και στο πεδίο. Από τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων αλλά και του ίδιου του προέδρου Ερντογάν εξάγεται το συμπέρασμα ότι η Άγκυρα, συνομιλητής πλέον των μεγάλων δυνάμεων για τις εξελίξεις στη Συρία θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει την επιρροή που ασκεί εδώ και χρόνια στη γειτονική της χώρα.

Ήδη πριν από τα Χριστούγεννα ο υπουργός Μεταφορών της γείτονος είχε προαναγγείλει υπογραφή συμφωνίας με τη Συρία για καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), στα πρότυπα του τουρκολιβυκού μνημονίου κάτι που θα υπονόμευε τα συμφέροντα της Λευκωσίας.

«Τρία πράγματα τον ενδιαφέρουν. Το ένα είναι τι έγινε με τους Κούρδους. Το δεύτερο είναι τι γίνεται με τους Σύριους πρόσφυγες που ζουν στην Τουρκία και έχουν δημιουργήσει πολλές κοινωνικές εντάσεις στο εσωτερικό της. Και το τρίτο είναι πώς θα μπορέσει να εφαρμόσει την λογική της γαλάζιας πατρίδας, τη στρατηγική της γαλάζιας πατρίδας μέσω της νέας συριακής κυβερνήσεως. Τα δύο πρώτα, οι Κούρδοι και οι Σύριοι της Τουρκίας, συνδέονται. Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη 30- 40 χιλιομέτρων κατά μήκος των τουρκοκυπριακών συνόρων από τη συριακή πλευρά, να εκδιώξει τον τοπικό πληθυσμό βλέπε Κούρδοι και να τοποθετήσει εκεί πέρα Σύριους που ζουν σήμερα στην Τουρκία σε καινούργιες πολιτείες που θα χτίσουν τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες. Η Τουρκία λοιπόν επιδιώκει να πάρει χρήματα για τις τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες που θα πάνε να χτίσουν εκεί τις πολιτείες για τους Σύριους πρόσφυγες. Μ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και εκδιώκει τους Κούρδους και διώχνει τους Σύριους από τα εδάφη της. Και περνούν οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες στην ιδέα του λέοντος. Ως προς το θέμα της συμφωνίας οριοθέτησης που θα είναι εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πιέζει τη νέα συριακή κυβέρνηση να το αποδεχθεί. Προς το παρόν δε φαίνεται να έχει πετύχει ιδιαίτερα πράγματα», τονίζει ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, συμπληρώνοντας: «Εκείνο που επιδιώκει ηνέα συριακή κυβέρνηση είναι αναγνώριση από άλλες χώρες. Οι Τούρκοι θέλουν να το πετύχουν, διότι θα έχουν δύο συμφωνίες που θα βασίζονται στην λογική της γαλάζιας πατρίδας με την Λιβύη και με την Συρία. Αυτά τα πράγματα όμως δεν τα διαλαλείς. Πηγαίνεις και τα κάνεις. Από την ώρα που οι Τούρκοι έπαψαν να είναι σιωπηλοί γι’ αυτό το θέμα και άρχισαν να μιλάνε, δείχνει ότι κινούνται πλέον στη λογική ότι κάποια στιγμή μπορούν να το κάνουν».

Αθήνα και Λευκωσία που συντονίζονται ήδη και με άλλες δυνάμεις στην περιοχή και έχουν ενημερώσει τους ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τα τουρκικά σχέδια τονίζουν διαρκώς ότι o δρόμος της Συρίας για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ευημερία περνάει μέσα από την πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου.

«**Νομίζω η Κυπριακή Δημοκρατία εξαρχής έχει δείξει μια στάση αρχών, η οποία εδράζεται γύρω από το ψήφισμα 22 54 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο υπαγορεύει την ειρηνευτική διαδικασία του Συριακού ήδη από το 2016, πολύ πριν από την πτώση του Άσαντ. Έχω την αίσθηση ότι την Κυπριακή Δημοκρατία την απασχολούν δύο πτυχές. Πρώτον, στα πλαίσια και μιας πολιτικής η οποία είναι ευρωπαϊκή πολιτική ουσιαστικά και λόγω της εγγύτητας της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Συρία. Αφορά αυτό που έχουν τονίσει και όσοι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη επισκεφθεί τη Δαμασκό σε σχέση με μια διαδικασία προστασίας των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων στο Συριακό και μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης η οποία να εδράζεται στην έννοια της συμπεριληπτικότητας. Δεδομένου ότι το Συριακό ξεκίνησε από το 2011 ως ένας κατακερματισμένος πόλεμος με διάφορες εθνοσεκταριστικές προεκτάσεις και υπό αυτό το πρίσμα, νομίζω είναι κρίσιμο να δούμε αν η επόμενη μέρα στη μεταβατική αυτή κυβέρνηση όντως θα προσφέρει σταθερότητα στην πολύπαθη χώρα. Η δεύτερη διάσταση που νομίζω απασχολεί όλα τα κράτη της περιοχής και κατ εξοχήν και την Κυπριακή Δημοκρατία, ακριβώς και λόγω μεγάλου αποτυπώματος την επόμενη μέρα στο Συριακό της Τουρκίας, δηλαδή της πολιτικής, στρατιωτικής, διπλωματικής και οικονομικής επιρροής που πιθανόν θα έχει η Άγκυρα την επόμενη μέρα στο Συριακό, νομίζω συνδέεται με την διάσταση της Ανατολικής Μεσογείου και κυρίως με τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στην περιοχή», τονίζει ο αναλυτής διεθνών θεμάτων και πολιτικός συντάκτης της «Καθημερινής της Κύπρου», Γιάννης Ιωάννου.

Οι τεκτονικές αλλαγές στην περιοχή αναπόφευκτα επηρεάζουν και τις όποιες κινήσεις για το Κυπριακό που βρίσκεται εκ νέου σε φάση κινητικότητας μετά την τριμερή τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη, μεταξύ του Νίκου Χριστοδουλίδη, του Ερσίν Τατάρ και του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Νομίζω ότι το Κυπριακό επηρεάζεται δεδομένου ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί και την Τουρκία. Άρα, είναι μια συζήτηση που στο τέλος της ημέρας θα τη διαπραγματευτούμε εκτός από την τουρκοκυπριακή κοινότητα και με την ίδια την Άγκυρα. Έχω την αίσθηση ότι εδώ υπάρχουν δύο στοιχεία. Υπάρχει μια διαδικασία που εκτός απροόπτου τον Μάρτιο θα οδηγήσει σε μια νέα τύπου πενταμερή διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων. Από εκεί και πέρα όμως, η αίσθηση που έχω και είναι μια αίσθηση η οποία επιβεβαιώθηκε και από την επίσκεψη του Χακάν Φιντάν στα κατεχόμενα την τρέχουσα εβδομάδα που πέρασε. Νομίζω ότι μπορεί να μπούμε σε μια διαδικασία αλλαγής παραδείγματος τουλάχιστον αυτό είναι η επιδίωξη της Άγκυρας όσο αφορά τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δηλαδή, όπως εκτυλίσσονται τα πράγματα και στην περιοχή και εν μέσω της επερχόμενης προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όσο και των εξελίξεων που μας φέρνουν οι συνέπειες του Συριακού και η νέα κατάσταση πραγμάτων, δεν επιτρέπουν τίποτα πέρα από συγκρατημένη αισιοδοξία», επισημαίνει ο κ. Ιωάννου, καταλήγοντας: «Νομίζω ότι ναι μεν θα έχουμε μια κινητικότητα στο Κυπριακό, απλά με την επιδίωξη αυτή τη φορά τουλάχιστον ξεκάθαρα δεδηλωμένα και ήταν κάτι το οποίο προέκυψε από την επίσκεψη Φιντάν στα κατεχόμενα, με την Τουρκία να θέλει να αλλάξει και έναντι της διεθνούς κοινότητας και δη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών το παράδειγμα λύσης. Τώρα το πώς θα κινηθεί η κυπριακή πλευρά, η κυπριακή πλευρά, εμείς, προκειμένου είτε να το αποτρέψουμε αυτό είτε να εντάξουμε ξανά αυτό το μοντέλο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, είναι μια πολύπλοκη εξίσωση και μένει φυσικά να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα επί του πεδίου, προκειμένου να έχουμε την πλήρη εικόνα, όσον αφορά τουλάχιστον την ανάλυση».

Εκτός από την διευρυμένη συνάντηση για το Κυπριακό που τοποθετείται χρονικά τον Μάρτιο, στα τέλη του μήνα ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναμένεται να συναντηθεί με τον Ερσίν Τατάρ. Κατά τη συνάντηση πρόκειται να συζητηθεί το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης ένα ζήτημα για το οποίο υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πλευρών. Παράλληλα, στη Λευκωσία αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες και η Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για Πολιτικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Οικοδόμησης της Ειρήνης, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, που συναντήθηκε ήδη με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Μενέλαο Μενελάου.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button