Σχέδιο απεμπλοκής του πληθυσμού, σε περίπτωση ισχυρού σεισμού στη Σαντορίνη, έχει καταρτίσει η κυβέρνηση ενώ η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή κλιμακώνεται μετά τα 5,2 ρίχτερ – το μεγαλύτερο μέγεθος από την έναρξη του φαινομένου – που σημειώθηκαν χθες το βράδυ.
Οπως επεσήμανε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ένα αρματαγωγό των Ενόπλων Δυνάμεων έχει μεταβεί στην Ιο και ένα ακόμη βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να απομακρύνουν από το νησί ηλικιωμένους και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, εφόσον παραστεί ανάγκη.
Έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα τη σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2025. Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος, η ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού, ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Μηχανικής Κωνσταντίνος Συνολάκης και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
«Επειδή είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τα σενάριά μας, για τα καλύτερα και τα χειρότερα, με βάση την παρατεταμένη σεισμικότητα, θέλω να πω ότι σκάφος του Λιμενικού είναι στη διάθεσή μας στην περιοχή. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τις Ενοπλες Δυνάμεις καθότι αρματαγωγό είναι στην Ιο και άλλο επίσης στη γύρω περιοχή, καθώς θα πρέπει να έχουμε και κάποια σενάρια απεμπλοκής από το νησί, ευπαθών ομάδων – για παράδειγμα χρόνιων νεφροπαθών ή ειδικών ομάδων οι οποίες θα έχουν την ανάγκη μας – ή σε ένα πιο δύσκολο σενάριο στο οποίο θα έχουμε μια μεγαλύτερη σεισμική δόνηση», ανέφερε ο Βασίλης Κικίλιας.
Ο Κικίλιας αναφέρθηκε επίσης στο επιχειρησιακό σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Σαντορίνη κάνοντας αναφορά «στις ομάδες της ΕΜΑΚ και των ΕΜΟΔΕ, τις ομάδες με τους ειδικούς σκύλους, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο, τα ελικόπτερα και τον τρόπο με τον οποίο έχει κινηθεί το Πυροσβεστικό Σώμα ενισχύοντας τις δυνάμεις του σε όλα τα νησιά όπως και το Λιμενικό Σώμα.
Η Περιφέρεια είναι εκεί, οι δήμαρχοι είναι εκεί, το ΤΕΕ είναι εκεί και ελέγχει με ειδικούς μηχανισμούς τα Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία και σχολεία, η ΔΑΕΦΚ είναι στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά και ελέγχει τα κτίρια.
Θέλω να αναφέρω τα προληπτικά μέτρα που πήραμε για το άδειασμα των πισινών, για τα κέντρα συγκέντρωσης των πολιτών στη Θήρα και στα άλλα νησιά, για το πώς θα ενισχυθεί το ΕΚΑΒ εκεί, με πλωτά μέσα και κέντρα υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές από το ΕΣΥ, τις εταιρείες τηλεφωνίας που προσπαθούν με κινητές μονάδες να ενισχύσουν στο πεδίο τις δυνατότητές μας αν και εφόσον πέσουν κάποιες κεραίες, τον ΔΕΔΔΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ που είναι εκεί με συνεργεία και υλικά για να διορθώσουν ζημιές αν χρειαστεί και όλο αυτό αναθεωρείται επιχειρησιακά κάθε πρωί όταν παίρνουμε τις νέες προβλέψεις από τους επιστήμονές μας», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «τον περασμένο Απρίλιο κάναμε μια πολύ μεγάλη άσκηση προετοιμασίας – η πρώτη που έγινε σε αυτήν την έκταση – στην Κρήτη, σε ένα σενάριο ενός μεγάλου σεισμού «πώς θα ανταποκρινόταν ο κρατικός μηχανισμός» και είμαστε έτοιμοι να αναλύσουμε τα αποτελέσματα από αυτήν την άσκηση και να δούμε πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι».
Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό χαρακτήρισαν πρωτόγνωρη την ακολουθία σεισμών στην περιοχή και επεσήμαναν ότι «δεν υπάρχει γνώση διεθνώς με βάση την οποία μπορεί να είναι κάποιος σίγουρος για την εξέλιξη της ακολουθίας.
«Η ύπαρξη ενεργών ρηγμάτων στην περιοχή της Ανύδρου και η αναλογία των σεισμών δεν επιτρέπουν να αποκλειστεί η γένεση ενός σεισμού μεγέθους 6 ρίχτερ ή και μεγαλύτερου», ανέφεραν. Παρ’ όλα αυτά ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, απέδωσε τη σεισμική δραστηριότητα στο ρήγμα της Ανύδρου και σημείωσε πως «η περιοχή του ρήγματος έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό.
Υπάρχουν κάποια κενά ακόμη ανάμεσα στα επίκεντρα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη γένεση κάποιου ισχυρότερου σεισμού. Τα σενάρια φαίνεται να είναι καλύτερα, γιατί η περιοχή που έχει μείνει είναι μικρότερη και άρα πηγαίνουμε σε ένα πιο ευνοϊκό σενάριο. Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Η κατάσταση, όμως, φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο», ανέφερε.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας, τόνισε τον μεγάλο κίνδυνο κατολισθήσεων που αντιμετωπίζει η Σαντορίνη λέγοντας πως «Ο κίνδυνος σε όλο το μήκος σχεδόν των πρανών της Καλντέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, αλλά και η διακινδύνευση είναι υψηλή, δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου τουλάχιστον οκτώ μήνες κάθε χρόνο».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως ύστερα από χαρτογράφηση των κινδύνων «επιλέξαμε πέντε σημεία, τα οποία συγκεντρώνουν υψηλή διακινδύνευση και θα ληφθούν μέτρα: Ο Παλαιός Λιμένας Φηρών, το Λιμάνι Αθηνιού και το οδικό δίκτυο του Ορμου, η Οία και συγκεκριμένα οι περιοχές Αμμούδι και Αρμένη και η Θηρασιά – οικισμός Κόρφου και ανάντι περιοχή, Μονοπάτι».
Τελος, η καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας του ΕΚΠΑ, Παρασκευή Νομικού ανέλυσε τα ηφαιστειακά κέντρα της Σαντορίνης, παρουσίασε χάρτες με τον υποθαλάσσιο χώρο της Σαντορίνης και τόνισε πως με βάση τις επιστημονικές παρατηρήσεις «όλα τα επίκεντρα των (πρόσφατων) σεισμών εντοπίζονται στην περιοχή βορειοανατολικά του κόλπου, δηλαδή στην περιοχή του ρήγματος στην Ανυδρο και δεν εντοπίζονται στην περιοχή του ρήγματος της Αμοργού. Θα ήθελα, λοιπόν, να συστήσω στους κατοίκους της Σαντορίνης ψυχραιμία».
Σε λειτουργία βρίσκεται από χθες ο νέος ψηφιακός χάρτης με τα ασφαλή σημεία συγκέντρωσης του κοινού σε Σαντορίνη και Αμοργό.
Πρόκειται για την ψηφιακή πλατφόρμα mysafetyplan.gov.gr, που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ενημέρωσης και καθοδήγησης των πολιτών σε περιπτώσεις σεισμού και άλλων φυσικών καταστροφών.
Μέσω της πλατφόρμας mysafetyplan.gov.gr, οι πολίτες μπορούν να εντοπίσουν ασφαλείς χώρους προσωρινής συγκέντρωσης (καταφύγια) σε όλη την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των νησιωτικών περιοχών.
Ο ψηφιακός χάρτης «ασφαλών χώρων» είναι σχεδιασμένος κατά τρόπον ώστε η υπηρεσία να είναι διαθέσιμη διαδικτυακά, χωρίς να απαιτείται η εγκατάσταση κάποιας εφαρμογής. Αρκεί μόνο η επίσκεψη στην ιστοσελίδα mysafetyplan.gov.gr.
Source link