ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στουρνάρας: Πιθανή η εξαγορά συστημικής τράπεζας από ευρωπαϊκό όμιλο | Ειδησεις

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο εξαγοράς εγχώριας συστημικής τράπεζας από ευρωπαϊκό τραπεζικό όμιλο ο διοικητής της Τράπεζας της ΕλλάδοςΓιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.

Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει το προηγούμενο της κίνησης της Unicredit στην Alpha Bank ενώ θεωρεί απαραίτητη την ουσιαστική πρόοδο στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης προκειμένου να δούμε περισσότερες διασυνοριακές εξαγορές και συγχωνεύσεις στην ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία των εγχώριων τραπεζών υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης προκειμένου να αντισταθμιστούν οι επιπτώσεις στα επιτοκιακά έσοδα από την μείωση των επιτοκίων ενώ υπογραμμίζει την σπουδαιότητα διαφοροποίησης του επιχειρηματικού μοντέλου λειτουργίας των εγχώριων τραπεζών κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εξαγορά της Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο από την Eurobank και την επέκταση σε νέους τομείς δραστηριότητας όπως η Τράπεζα Πειραιώς μέσω της ψηφιακής τράπεζας Snappi. Τέλος ξεχωρίζει την ταχύτερη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου ως παράγοντα που θα καθορίσει την μερισματική πολιτική των τραπεζών.

Αναλυτικότερα για το ενδεχόμενο εξαγοράς ελληνικών τραπεζών ο κ. Στουρνάρας σημειώνει στη συνέντευξή του στο Βήμα:  «Πράγματι θα μπορούσαν. Ήδη υπάρχει το προηγούμενο της απόκτησης συμμετοχής από τη UniCredit στην Alpha Bank (έστω και για ένα ποσοστό κάτω του 10% στο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας) και δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο να δούμε μελλοντικά εξαγορές κάποιων ελληνικών σημαντικών τραπεζών από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει πλέον καθοριστικά τα χρηματοοικονομικά τους μεγέθη και μπορούν άνετα να συγκριθούν με τους ανταγωνιστές τους στην ευρωζώνη που έχουν παρόμοιο επιχειρηματικό μοντέλο».

«Ταυτόχρονα, η πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας και οι θετικές οικονομικές προοπτικές αποτελούν ευνοϊκούς παράγοντες για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και αυξάνουν έτσι την πιθανότητα αυτές να βρεθούν στο επίκεντρο ενδεχόμενων εξαγορών».

«Για να γίνουν περισσότερες διασυνοριακές εξαγορές και συγχωνεύσεις στην ευρωζώνη, θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στην ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ενωσης (Banking Union) και της Ενωσης των Κεφαλαιαγορών (Capital Markets Union), όπως άλλωστε προτείνει και ο Mario Draghi στη γνωστή πλέον έκθεση».  

Σε ότι αφορά την επίδραση της μείωσης των επιτοκίων στην κερδοφορία των εγχώριων τραπεζών ο διοικητής της ΤτΕ σημειώνει: «Κρίσιμοι παράγοντες για τη διατήρηση των δεικτών κερδοφορίας στο υφιστάμενο επίπεδο είναι η επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει για πιστωτική επέκταση, η διαφοροποίηση των πηγών οργανικής κερδοφορίας, καθώς και η διατήρηση του λειτουργικού κόστους και του κόστους πιστωτικού κινδύνου στα υφιστάμενα χαμηλά επίπεδα».

Σε ότι αφορά τον ανταγωνισμό στην τραπεζική αγορά και τη συγχώνευση Attica Bank – Παγκρήτιας ο κ. Στουρνάρας σημειώνει: «Η συγχώνευση και η εξυγίανση των δύο αυτών τραπεζών μέσω της ολοκλήρωσης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου και της ένταξης των τιτλοποιήσεων “κόκκινων δανείων” στο σχήμα του “Ηρακλή”, αποτελεί ορόσημο για την οριστική εξυγίανση του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα. Η νέα αυτή τράπεζα, σε συνδυασμό με άλλες μικρές τράπεζες που διαθέτουν εξίσου υγιή ισολογισμό, μπορούν σαφώς να ενισχύσουν τον ανταγωνισμό στον εγχώριο τραπεζικό τομέα, ιδίως όσον αφορά την τιμολόγηση ορισμένων τραπεζικών προϊόντων αλλά και την παροχή πιστώσεων σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δεν μπορώ να αποκλείσω και την είσοδο νέων επενδυτών από Ελλάδα και εξωτερικό στις λιγότερο σημαντικές τράπεζες, που θα τις ενισχύσουν κεφαλαιακά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δυνατότητά τους να ανταγωνιστούν τις τέσσερις σημαντικές τράπεζες. Το είδαμε πρόσφατα στην περίπτωση της Τράπεζας Αττικής και της τράπεζας Αegean Baltic Bank, ενώ δεν αποκλείω να υπάρξει κινητικότητα ακόμα και στις μικρότερες συνεταιριστικές τράπεζες, κάποιες εκ των οποίων επιθυμούν τη λήψη πανελλαδικής άδειας».

Από την άλλη πλευρά, ο διοικητής της ΤτΕ, επισημαίνει ότι δεν έχει νόημα μια συγχώνευση σε επίπεδο συστημικών τραπεζών: «Στην παρούσα χρονική στιγμή και με την υπόθεση ότι οι τράπεζες θα επιτύχουν στην υλοποίηση των επιχειρηματικών τους στόχων, δεν θεωρώ ότι έχει νόημα μια συγχώνευση μεταξύ των τεσσάρων σημαντικών τραπεζών. Αντίθετα, είμαι υπέρ της διαφοροποίησης των δραστηριοτήτων, είτε μέσω της διασυνοριακής επέκτασης των τραπεζών όπως είδαμε στην περίπτωση της τράπεζας Eurobank που εξαγόρασε την Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο, ή στην επέκταση σε νέους τομείς δραστηριότητας, όπως στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς που ίδρυσε πρόσφατα τη Snappi».

Για την μερισματική πολιτική και τον αναβαλλόμενο φόρο σημειώνει: «Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, περίπου 12,3 δισ. ευρώ οριστικών και εκκαθαρισμένων αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων περιλαμβάνονται στα εποπτικά ίδια κεφάλαιά τους και αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας 1 (CET1 capital). Είναι προφανές λοιπόν ότι η πρωτοβουλία των τραπεζών για την ταχύτερη επίλυση του τελευταίου κατάλοιπου της τραπεζικής κρίσης της περασμένης δεκαετίας και τη βελτίωση της ποιότητας των εποπτικών κεφαλαίων τους είναι καλοδεχούμενη, και αναμένεται να είναι ένας από τους παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη στην εποπτική αξιολόγηση της μερισματικής πολιτικής των τραπεζών».

Πηγή: pagenews.gr


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button