
Η Αθήνα συνεχίζει με αργά αλλά σταθερά βήματα να βρίσκει τον βηματισμό της στην Ουάσιγκτον και να εδραιώνει τις σχέσεις της με παίκτες-κλειδιά στη νέα διοίκηση Τραμπ με σκοπό να διασφαλίσει ότι η θετική τροχιά των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.
Ενδεικτικό αυτού του νέου βηματισμού που αναπτύσσεται είναι ότι για πρώτη φορά η αμερικανική πλευρά θα εκπροσωπηθεί στο υψηλότερο πολιτικά επίπεδο στον έκτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ που θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα τον Οκτώβριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» η παρουσία του Μάρκο Ρούμπιο έχει ήδη κλειδώσει, σηματοδοτώντας τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο και στη συνεργασία με την Ελλάδα υπό το πρίσμα του γεωπολιτικού ανταγωνισμού με την Κίνα σε αυτή την περιοχή του πλανήτη.
Η παρουσία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στον Στρατηγικό Διάλογο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά κινήσεων που έχουν αρχίσει να διαμορφώνουν ένα νέο μομέντουμ για την Ανατολική Μεσόγειο.
Το ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση
Ετσι εκτός από το πράσινο φως για τη δραστηριοποίηση της Chevron νοτίως της Κρήτης, η Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (DFC) εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της συμμετοχής της στο πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, με τον τεχνικό φάκελο να έχει ήδη περάσει από την αρμόδια επιτροπή και να περιμένει το τελικό πράσινο φως από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Σε αυτή την κινητικότητα έρχεται να προστεθεί η αναβίωση του σχήματος «3+1», το οποίο η νέα διοίκηση Τραμπ φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να βγάλει από τον πάγο, αλλά και οι πυκνές επαφές του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Μάρκο Ρούμπιο που έχουν συναντηθεί τους τελευταίους μήνες τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στις Βρυξέλλες.
Επίσης, ο ιδιαίτερα θετικός τόνος της ανακοίνωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε η ΥΦΕΞ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Κρίστοφερ Λαντάου, είναι ενδεικτικός του καλού κλίματος που έχει εμπεδωθεί για την Ελλάδα στη νέα διοίκηση του αμερικανικού υπουργείου.
Το σενάριο παρουσίας Μητσοτάκη στον Λ. Οίκο
Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα μπορούσε ομολογουμένως να αποτελέσει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στα μέσα Μαΐου στη Νέα Υόρκη όπου θα προεδρεύσει σε ειδική συνεδρίαση του ΟΗΕ στο πλαίσιο της ανάληψης της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας από την Ελλάδα.
Η χώρα μας με αυτόν τον τρόπο θα μπει στα πολύ βαθιά νερά όπου θα κληθεί να διαδραματίσει ρόλο σε μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές των τελευταίων δεκαετιών για τη διεθνή διπλωματία.
Υπό αυτό το πρίσμα, μια πρόσκληση προς τον Πρωθυπουργό όχι απλώς θα δικαιολογούνταν αλλά θα είχε και ουσιαστικό αντικείμενο συζήτησης, καθώς η ανάληψη της προεδρίας του ΣΑ προσφέρει μια επιπλέον ευκαιρία για συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα.
Με αυτό το σκεπτικό η Ελλάδα είχε κινητοποιηθεί για να διερευνήσει τη δυνατότητα μιας επίσκεψης του ΠΘ στον Λευκό Οίκο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, χωρίς όμως να έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα από τους επίσημους διαύλους. Μάλιστα για την επίτευξη αυτού του στόχου φαίνεται ότι έγινε προσπάθεια να αξιοποιηθούν και υπάρχοντα κανάλια που υπάρχουν μέσω της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.
Ωστόσο, μια επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο απαιτεί προσεκτική διπλωματική προετοιμασία. Τα πρόσφατα παθήματα πολλών διεθνών ηγετών που πέρασαν από το Οβάλ Γραφείο δεν διέφυγαν της προσοχής του πρωθυπουργικού επιτελείου. Το σκηνικό που στήνεται με την ελεύθερη συζήτηση μπροστά στις κάμερες και στους δημοσιογράφους έχει φέρει ακόμα και ορισμένους από τους πιο σκληρούς παίκτες σαν τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε αμήχανη θέση.
Για τον λόγο αυτόν η ελληνική πλευρά έκρινε σκόπιμο να αλλάξει στρατηγική και να μεταθέσει την προσπάθεια για το κλείσιμο μιας τέτοιας συνάντησης για την περίοδο που θα ακολουθήσει μετά τον Στρατηγικό Διάλογο του Οκτωβρίου.
Χτίζοντας γέφυρες με το σύστημα Τραμπ
Από την περίοδο της θητείας της ως πρέσβη στην Ουάσιγκτον, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου έχει επαφή με τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν, ενώ διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις και με τον γερουσιαστή Τζιμ Ρις που είναι ο πρόεδρος στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων. Επίσης, εξίσου σημαντική είναι η σχέση που αναπτύχθηκε πρόσφατα με τον νέο αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Ελμπριτζ Κόλμπι.
Οπως συμβαίνει σχεδόν πάντα, σε αυτή την προσπάθεια καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι Ελληνοαμερικανοί με τις επαφές και τις προσβάσεις που διαθέτουν. Για παράδειγμα, ο Τζορτζ Τσούνης διατηρεί φιλική σχέση τον Σέρχιο Γκορ, που είναι πρόσωπο της εμπιστοσύνης Τραμπ και έχει αναλάβει τον ρόλο του διευθυντή προσωπικού της προεδρίας.
Επίσης, ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης διατηρεί μακροχρόνια φιλία με την προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Σούζι Γουάιλς, ενώ ο Χρήστος Μαραφάτσος, πρόεδρος της οργάνωσης «Greeks for Trump» βρίσκεται κοντά στον προεδρικό απεσταλμένο για «ειδικές αποστολές» Ρίτσαρντ Γκρενέλ.
Και φυσικά ο λομπίστας Μάικ Μάνατος γνωρίζει καλά τη στενή συνεργάτιδα του Ρούμπιο, Μπεθάνι Πούλου, που μέχρι πρόσφατα βρισκόταν μαζί του στη Γερουσία, και πολλούς άλλους Ελληνοαμερικανούς που έχουν πρόσβαση στο «σύστημα της Φλόριντα» και ιδίως στον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Μάικ Γουόλτς.
Ωστόσο, η επαφή που ίσως μέχρι στιγμής να έχει αποδειχτεί πιο χρήσιμη είναι του εκτελεστικού διευθυντή της HALC Εντι Ζεμενίδη, με τον διευθυντή του γραφείου του συντηρητικού Breitbart News στην Ουάσιγκτον Μάθιου Μπόιλ.
Ο Μάθιου Μπόιλ είναι ένας από τους δημοσιογράφους που απολαμβάνουν μια προνομιακή πρόσβαση στο σύστημα Τραμπ, έχοντας πραγματοποιήσει συνεντεύξεις τόσο με τον ίδιο τον αμερικανό πρόεδρο όσο και με πρωτοκλασάτα μέλη της κυβέρνησής του.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μέσα σε λίγες ώρες η συνέντευξη του Μπόιλ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που έγινε στην Αθήνα πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, φτάνοντας να γίνει ερώτηση στον Τραμπ μέσα στον Λευκό Οίκο.