Ο Κ. Μητσοτάκης θα εξετάσει τις δυνατότητες για συνεργασίες, καθώς έχει αναφερθεί σε «τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση».
Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι το μόνο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση και τα κόμματα για το 2025, καθώς αυτό το ζήτημα αναμένεται να έχει επιλυθεί στις αρχές του νέου έτους. Στο δεύτερο εξάμηνο, η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης αναμένεται να φέρει στο προσκήνιο πολλές ειδήσεις και συγκρούσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν σημαντικά το πολιτικό τοπίο ενόψει των εκλογών.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να εξερευνήσει τις δυνατότητες για ευρύτερες συναινέσεις, προτείνοντας μια «τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση», ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιθυμούν να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και να αφήσουν το αποτύπωμά τους.
Έχουν ήδη περάσει πέντε χρόνια από την προηγούμενη διαδικασία, και πλέον η Βουλή μπορεί θεσμικά να ξεκινήσει τις συζητήσεις για τις αλλαγές. Ο πρωθυπουργός έχει ήδη προαναγγείλει αυτή τη διαδικασία, προσδιορίζοντας ότι θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι και μετά.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ, το συγκεκριμένο ζήτημα συνιστά casus belli, και είναι βέβαιο ότι αν στη Χαριλάου Τρικούπη δείξουν διάθεση για συναίνεση ή προτείνουν τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, η αντίθεση θα είναι έντονη. Το άρθρο 16 υπήρξε πάντα ένα θέμα ταυτότητας που προκαλούσε όχι μόνο πολιτικές, αλλά και κοινωνικές αναταραχές. Είναι σίγουρο ότι όσοι αντιταχθούν στην κυβέρνηση θα σχηματίσουν ένα μέτωπο βασισμένο στο φοιτητικό κίνημα.
Αυτή τη στιγμή, η ανώτατη εκπαίδευση προβλέπεται να παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που είναι ΝΠΔΔ, απαγορεύοντας ρητά τη δημιουργία ανώτατων σχολών από ιδιώτες. Δεν είναι η πρώτη φορά που η γαλάζια παράταξη θέτει το θέμα αυτό στην ατζέντα.
Το 2006, ως κυβέρνηση, φαινόταν ότι θα κέρδιζε και τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο τότε ήταν η αξιωματική αντιπολίτευση. Ωστόσο, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ προκλήθηκαν τριγμοί, με αποτέλεσμα ο Γιώργος Παπανδρέου να μην υποστηρίξει τη ρύθμιση. Το 2019, κατά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία έβαλε το συγκεκριμένο άρθρο στις προς αναθεώρηση διατάξεις, χωρίς, όμως να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.
Ο πρωθυπουργός δεν επιθυμεί να συμπεριλάβει στο «συνταγματικό πακέτο» θέματα που αφορούν τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει επιπλέον εντάσεις. Το ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει ιδιαίτερα στην αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης. Ο κύριος στόχος είναι να μην είναι η ηγεσία της Δικαιοσύνης διορισμένη από την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά να εκλέγεται από τη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία των κομμάτων, προκειμένου να διασφαλιστούν θεσμικά αντίβαρα. Στην Κουμουνδούρου, στελέχη εκτιμούν ότι είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν περιθώρια συνεννόησης σχετικά με τα άρθρα που προορίζονται για αναθεώρηση.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Source link