ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Στα 1,88 δισ. ευρώ ο φετινός στόχος εσόδων από αποκρατικοποιήσεις | Ειδησεις

Μακροικονομικός στόχος για έσοδα περίπου 1,9 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ξεκινά τον σχεδιασμό του για το 2025 με στόχο έσοδα περίπου 1,9 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις. Ωστόσο, φαίνεται ότι θα δώσει προτεραιότητα στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, η οποία μέχρι τώρα προχωρούσε αργά και είχε περιορισμένα αποτελέσματα.

Επιπλέον, η ΕΕΣΥΠ, γνωστή και ως Υπερταμείο, έχει εισέλθει από τα μέσα του 2024 σε διαδικασία μετασχηματισμού, απορροφώντας αρχικά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το Ταμείο αυτό δεν θα έχει πλέον αντικείμενο δραστηριότητας μετά την “ιδιωτικοποίηση” των μετοχικών πακέτων των τεσσάρων μεγάλων εμπορικών τραπεζών, γεγονός που οδήγησε τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2024 σε ιστορικό υψηλό, φτάνοντας τα 8 δισ. ευρώ.

Αποφασίστηκε επίσης η ίδρυση ενός νέου επενδυτικού ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί αρχικά από την “αποζημίωση” της ΕΕΣΥΠ, για τη μεταφορά του 51% της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας στο δημόσιο χαρτοφυλάκιο. Ωστόσο, το κύριο στοίχημα για το 2025 θα είναι η συστηματική αξιοποίηση της εκτενούς ακίνητης περιουσίας που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται σύντομα νομοθετική ρύθμιση για την κατάρτιση Κώδικα Δημόσιας Περιουσίας, ο οποίος θα αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές ενέργειες στον τομέα της αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Παράλληλα, προχωρά η υλοποίηση του σχεδίου αξιοποίησης ακινήτων της Εταιρείας Τουριστικών Ακινήτων, μέσω της ομαδοποίησης και της δημιουργίας εταιρειών συμμετοχών, στις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν ιδιώτες επενδυτές. Επίσης, δίνεται προτεραιότητα στην αξιοποίηση εμβληματικών ακινήτων.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει αναθέσει στην εταιρεία McKinsey τον συντονισμό της διαδικασίας.

Τα ακίνητα, έπειτα από μελέτες, θα ομαδοποιηθούν και θα ενταχθούν σε εταιρείες συμμετοχών που θα δημιουργηθούν. Ακολούθως, θα μπουν σε διαδικασία παραχώρησης οι εταιρείες συμμετοχών, αντί για το κάθε ακίνητο ξεχωριστά. Στις εταιρείες αυτές το Δημόσιο μπορεί να κρατήσει μειοψηφική συμμετοχή και οι ιδιώτες θα αναλάβουν την αξιοποίηση των ακινήτων. Στα επόμενα βήματα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 θα επιλεγούν τα 6.000 ακίνητα με τα οποία θα ξεκινήσει η αξιοποίηση και θα αρχίσουν να ομαδοποιούνται σε υποεταιρείες των 1.000 ακινήτων, προκειμένου να προωθούνται για εκμετάλλευση με συγκεκριμένες χρήσεις (τουριστική, οικιστική, βιομηχανική κτλ.). Το κέρδος από μια τέτοια δραστηριότητα δεν μπορεί να είναι γνωστό εκ των προτέρων, δεδομένου ότι τόσο μεγάλες κινήσεις θα επηρεαστούν θετικά ή αρνητικά από την αγορά ακινήτων, τη μείωση των επιτοκίων του ευρώ και την πιστοδοτική πολιτική των εμπορικών τραπεζών.

Για το έτος 2026, αναμένονται έσοδα ύψους 178,4 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2027 προβλέπονται έσοδα 172,1 εκατ. ευρώ. Έτσι, οι συνολικές εισπράξεις από κρατικοποιήσεις θα φτάσουν τα 15,06 δισ. ευρώ στο τέλος του 2026 και τα 15,239 δισ. ευρώ το 2027, με έτος αναφοράς το 2011, όταν ξεκίνησε το εκτενές πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων μέσω του ΤΑΙΠΕΔ.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button