Στις εξαιρετικά σημαντικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο Άκης Σκέρτσος μέσα από ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook το πρωί του Σαββάτου (11/1), εστιάζοντας στην αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων του δημοσίου.
Στις εξαιρετικά σημαντικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο Άκης Σκέρτσος μέσα από ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook το πρωί του Σαββάτου (11/1), εστιάζοντας στην αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων του δημοσίου.
Ειδικότερα, ο κ. Σκέρτσος σημείωσε πως η βασική αλλαγή που εισηγείται επομένως το νομοσχέδιο είναι η δημιουργία ολιγομελών πειθαρχικών συμβουλίων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που θα στελεχώνονται αποκλειστικά και μόνο από στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αντί για τις μεγαλύτερες συνθέσεις που έχουμε σήμερα όπου υπάρχουν ακόμη και εκπρόσωποι συνδικαλιστών.
Ενώ πρόσθεσε ότι: «Ταυτόχρονα, δημιουργείται κεντρικό ψηφιακό μητρώο ιχνηλάτησης της έναρξης και της λήξης κάθε υπόθεσης ώστε να παρακολουθείται η διάρκεια της εξέλιξης και κατάληξής της, αφαιρούνται περιττά στάδια στη διαδικασία και αυστηροποιούνται οι κυρώσεις».
Κλείνοντας επεσήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το ελληνικό δημόσιο να λειτουργεί με διαφάνεια, λογοδοσία, κίνητρα και επιβράβευση για τους πολλούς καλούς δημόσιους υπαλλήλους αλλά και πραγματικές κυρώσεις για τους λίγους που καταπατούν τον όρκο τους.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου
Κάνει μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση; Η απάντηση είναι προφανώς, αλλά αυτές δεν απασχολούν όσο πρέπει το δημόσιο διάλογο, παρότι είναι εξαιρετικά σημαντικές.
Μια από αυτές παρουσιάστηκε χθες από τον Thodoris Livanios και την Vivi Charalaboyianni και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Αφορά στη ριζική αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων του δημοσίου και απαντούν σε μια διαχρονική κακοδαιμονία του ελληνικού κράτους, αυτήν της ατιμωρησίας των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.
Πόσοι άραγε δεν εξοργιζόμαστε όταν μαθαίνουμε για κραυγαλέες υποθέσεις παραβίασης του κώδικα δημοσίων υπαλλήλων που εισάγονται σε πειθαρχικά συμβούλια και λιμνάζουν εκεί για χρόνια απονέμοντας τελικά ποινές «χάδια»;
Η καταγραφή του Υπ. Εσωτερικών δείχνει μέσο χρόνο ολοκλήρωσης των πειθαρχικών συμβουλίων από 3 έως 7 χρόνια!!! Και ο βασικός λόγος είναι ότι έως σήμερα τα συμβούλια αυτά αντιμετωπίζονται ως «πάρεργο» από τα μέλη που τα στελεχώνουν διότι διενεργούνται παράλληλα με τα κανονικά τους καθήκοντα στη δημόσια διοίκηση, εξ ου και οι καθυστερήσεις.
Η βασική αλλαγή που εισηγείται επομένως το νομοσχέδιο είναι η δημιουργία ολιγομελών πειθαρχικών συμβουλίων πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης που θα στελεχώνονται αποκλειστικά και μόνο από στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αντί για τις μεγαλύτερες συνθέσεις που έχουμε σήμερα όπου υπάρχουν ακόμη και εκπρόσωποι συνδικαλιστών.
Ταυτόχρονα, δημιουργείται κεντρικό ψηφιακό μητρώο ιχνηλάτησης της έναρξης και της λήξης κάθε υπόθεσης ώστε να παρακολουθείται η διάρκεια της εξέλιξης και κατάληξής της, αφαιρούνται περιττά στάδια στη διαδικασία και αυστηροποιούνται οι κυρώσεις.
Στόχος της κυβέρνησης είναι το ελληνικό δημόσιο να λειτουργεί με διαφάνεια, λογοδοσία, κίνητρα και επιβράβευση για τους πολλούς καλούς δημόσιους υπαλλήλους αλλά και πραγματικές κυρώσεις για τους λίγους που καταπατούν τον όρκο τους. Και έως το τέλος της τρέχουσας θητείας θα έχουμε φτάσει σε αυτό το στόχο χάρη στο σύνολο των πολιτικών που εφαρμόζονται για την αποδοτικότερη λειτουργία του δημοσίου με επίκεντρο τις ανάγκες των πολιτών αλλά και την ανάπτυξη των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Source link