Σεισμός: Πόσο κινδυνεύει η Ελλάδα – Ποιες περιοχές διαθέτουν «φυσική ασπίδα» και ποιες είναι «ευάλωτες» στα Ρίχτερ
Οι απανωτοί σεισμοί στα βόρεια προάστια που αναστάτωσαν την Αθήνα προκάλεσαν εύλογη ανησυχία αν και το ρήγμα που τους προκάλεσε είναι μικρό. Έγιναν αισθητοί λόγω του μικρού εστιακού τους βάθους, ωστόσο δεν εμπνέουν ανησυχία, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η επιστημονική κοινότητα διαθέτει τεράστια εμπειρία καθώς η χώρα μας είναι σεισμογενής. Χρόνια ερευνών έχουν οδηγήσει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και η πρόοδος της τεχνολογίας έχει συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση του φαινομένου.
Από τις έρευνες γνωρίζουμε μάλιστα πως ορισμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου Αθηνών έχουν φυσική ασπίδα προστασίας απέναντι σε μεγάλους σεισμούς εξαιτίας των πετρωμάτων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.
Όπως προκύπτει από παλαιότερη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών, η σύνθεση των πετρωμάτων που έχουν σχηματιστεί στο υπέδαφος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον σεισμικό κίνδυνο που διατρέχουν τα σπίτια και τα κτίρια μιας κατοικημένης περιοχής.
Aποτελούνται από μάρμαρα και σχιστόλιθου
Οι γεωλόγοι του Πανεπιστημίου Αθηνών διαπίστωσαν ότι τα πλέον αντισεισμικά πετρώματα που βρίσκονται στο υπέδαφος του Λεκανοπεδίου είναι οι σχηματισμοί που ανήκουν στο λεγόμενο αλπικό υπόβαθρο και οι οποίοι δεν είναι τίποτα άλλο παρά βράχοι.
Πρόκειται για πετρώματα που στο απώτατο παρελθόν βρέθηκαν σε βάθος 30 με 40 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της γης και υπέστησαν μεγάλες πιέσεις και θερμοκρασιακές μεταβολές προτού επανέλθουν ξανά στην επιφάνεια. Αυτά χαρακτηρίζονται ως μεταμορφωμένα και αποτελούνται από μάρμαρα και σχιστόλιθους (π.χ. Υμηττός, Πεντέλη).
Μία άλλη ομάδα πετρωμάτων που συμπεριφέρεται με ικανοποιητικό τρόπο απέναντι σε ένα μεγάλο σεισμό είναι τα νεογενή πετρώματα. Πρόκειται για πλειοκαινικούς θαλάσσιους και ηπειρωτικούς σχηματισμούς και άνω μειοκαινικούς σχηματισμούς.
Η τρίτη κατηγορία πετρωμάτων αρκετά πιο ευάλωτη στα χτυπήματα του Εγκέλαδου είναι τα λεγόμενα πετρώματα του Τεταρτογενούς που δημιουργήθηκαν πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια μέχρι σήμερα και χαρακτηρίζονται από φτωχά και χαλαρά εδάφη στα πρανή των βουνών, σε λίμνες και σε παραποτάμιες εκτάσεις.
Οι περιοχές με φυσική αντισεισμική προστασία
Ορισμένες από τις περιοχές που διαθέτουν φυσική αντισεισμική προστασία είναι οι Υμηττός, Βύρωνας, Καισαριανή, Αγ. Παρασκευή, Ηλιούπολη, Ψυχικό, Φιλοθέη, Δάφνη, Πνύκα, Ακρόπολη, Πλάκα, Παγκράτι, Λυκαβηττός, Αττικό Άλσος, Παλαιά και Νέα Πεντέλη.
Από την άλλη πλευρά, περιοχές οι οποίες είναι ευάλωτες σε μεγάλο σεισμό είναι οι Μοσχάτο, Ρέντης, Άγ. Ανάργυροι, Κόκκινος Μύλος, Μεταμόρφωση, Κάτω Κηφισιά, Μενίδι, Ίλιον, Χαλάνδρι, Αμφιθέα, Καλλιθέα, Βοτανικός, Κολοκυνθού, Περιστέρι, Πετρούπολη, Νίκαια.
Source link