Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε ο τούρκος καθηγητής Γεωλογίας Şükrü Ersoy με τους έλληνες σεισμολόγους σε ό,τι αφορά τους σεισμούς που ταρακουνούν τις Κυκλάδες.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα Hürriyet επέμεινε στο γεγονός πως οι αλλεπάλληλοι σεισμοί στην περιοχή μεταξύ της Σαντορίνης και της Αμοργού είναι ηφαιστειακοί και όχι τεκτονικοί.
«Δεν μπορεί να είναι τεκτονικοί σεισμοί» λέει ο καθηγητής Γεωλογίας
«Είναι μαγματικής προέλευσης, δηλαδή είναι ηφαιστειακοί σεισμοί. Οι Έλληνες λένε ότι είναι τεκτονικοί, αλλά εγώ από την αρχή λέω ότι είναι ηφαιστειακής προέλευσης. Δεν μπορεί να είναι τεκτονικοί σεισμοί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Şükrü Ersoy.
Συνέχισε εξηγώντας: «… υπάρχει το ηφαίστειο της Σαντορίνης και συνεχίζοντας υπάρχουν και άλλα ηφαίστεια κάτω από τη θάλασσα, όπως το Κολούμπο ή άλλα που δεν έχουν βγει στην επιφάνεια της θάλασσας. Αυτοί (οι σεισμοί) είναι οι ‘πόνοι’ της γέννησής τους. Συνεπώς, αυτό πρέπει να το ερμηνεύσουμε σωστά, αυτοί οι σεισμοί δεν είναι τεκτονικοί, αλλά ηφαιστειακοί».
Μπορεί να προκληθεί τσουνάμι;
Κατόπιν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να προκληθεί τσουνάμι. Όπως είπε υπάρχει αυτή η πιθανότητα ακόμη και εάν δεν γίνει έκρηξη ηφαιστείου, αλλά μονάχα μια υποθαλάσσια κατολίσθηση.
«Επίσης, σε μεγάλο σεισμό μπορεί να υπάρξει τσουνάμι. Φυσικά, αυτό θα φτάσει σε όλες τις ακτές, ακόμα και στις τουρκικές, αφού τα κύματα του τσουνάμι κινούνται σε μεγάλες αποστάσεις», πρόσθεσε.
Τσελέντης: «Το φαινόμενο συνεχίζεται με προσεισμικά χαρακτηριστικά»
Στις Κυκλάδες αναφέρθηκε με νέα ανάρτησή του ο Άκης Τσελέντης επιμένοντας ότι «συνεχίζεται με προσεισμικά χαρακτηριστικά».
Τα όσα ακούγονται, όπως έγραψε μεταξύ άλλων, ότι τα 5 Ρίχτερ εκτονώνουν το σεισμικό δυναμικό του ρήγματος ή των ρηγμάτων όπως και τα πολλά άνω των 4 Ρίχτερ σεισμικά γεγονότα, «δεν ισχύουν».
Ο ίδιος εξηγεί ότι «ένας σεισμός 5 Ρίχτερ έχει 33 φορές μεγαλύτερη ενέργεια από ένα σεισμό 4 Ρίχτερ και ένας σεισμός 6 Ρίχτερ έχει 999 φορές μεγαλύτερη ενέργεια από έναν σεισμό 4 Ρίχτερ».
Και προσθέτει: «Φυσικά ένας σεισμός 7 Ρίχτερ (που απεύχομαι αλλά είναι μέσα στο δυναμικό του ενεργού ρήγματος) έχει 32.967 περισσότερη ενέργεια από ένα τεσσάρι. Για ποια εκτόνωση μιλούν;».
Ακολούθως, ο κ. Τσελέντης σημειώνει ότι αν παρατηρήσουν οι κάτοικοι μια μικρή ύφεση στη σεισμικότητα δεν σημαίνει τίποτα, συστήνοντάς τους παράλληλα «να συνεχίσουν να ακολουθούν τα μέτρα που πρότειναν οι επιστημονικές επιτροπές.
Source link