Ο Ολλανδός ερευνητής Φρανκ Χούγκερμπιτς μιλά για τα ενεργά ρήγματα στο Αιγαίο, το Ιόνιο και την Τουρκία, εν μέσω ενός νέου μπαράζ σεισμικών δονήσεων στις Κυκλάδες.
Όσον αφορά στις δονήσεις που σημειώνονται στην περιοχή, ο ίδιος λέει πως ακόμη δεν είναι γνωστό εάν αυτές σχετίζονται ή όχι με τα εκεί ηφαίστεια.
Μιλώντας για την περίπτωση της χώρας μας, λέει πως το ηφαιστειακό της τόξο ξεκινά από τα παράλια της νοτιοδυτικής Τουρκίας, διασχίζει τις Κυκλάδες και καταλήγει στα παράλια της ηπειρωτικής Ελλάδας: μεταξύ της βορειοανατολικής Πελοποννήσου και της νοτιοανατολικής Στερεάς.
Δείχνοντας το εν λόγω τόξο, που ξεκινά από την Κω και τη Νίσυρο, συνεχίζει στη Σαντορίνη και Μήλο και καταλήγει στα Μέθανα, ο Φρανκ Χούγκερμπιτς επισημαίνει ότι εκεί υπάρχουν μερικά ηφαίστεια, με αυτό της Σαντορίνης να είναι το πιο «διαβόητο».
Από 1900 και μετά, μπορούμε να δούμε μόνο 3 σεισμούς από 6,6 Ρίχτερ και πάνω εκεί, σημειώνει ο ερευνητής. Έναν 6,6 στην ανατολική Τουρκία το 2017, έναν 7 Ρίχτερ πιο δυτικά το 1926 και έναν 7,7 Ρίχτερ το 1956 στην περιοχή όπου σημειώνονται σήμερα οι δονήσεις.
Στο ερώτημα εάν μέσα στο τωρινό μπαράζ δονήσεων στις Κυκλάδες θα δούμε έναν πιο ισχυρό σεισμό από αυτούς που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα (ο μεγαλύτερος ήταν 5 Ρίχτερ), ο Φρανκ Χούγκερμπιτς απαντά πως είναι πιθανό.
Το βίντεο του Χούγκερμπιτς για τις Κυκλάδες:
Source link