Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σεισμοί Σαντορίνη: Δόνηση 5 Ρίχτερ το βράδυ νότια της Αμοργού – Έγινε αισθητή και στην Αθήνα | Ειδησεις

Advertisement
Advertisement
Σεισμοί Σαντορίνη: Δόνηση 5 Ρίχτερ το βράδυ νότια της Αμοργού – Έγινε αισθητή και στην Αθήνα | Ειδησεις

Οι σεισμικές δονήσεις συνεχίζονται στις Κυκλάδες, ωστόσο με μικρότερη ένταση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες.

Στις 21.05 σημειώθηκε δόνηση 5 Ρίχτερ με εστιακό Βάθος τα 11.2 χιλιόμετρα και τοποθεσία 21 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αμοργού.  Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Αθήνα. Στις 21.16 σημειώθηκε και νέα δόνηση μεγέθους 4,4 Ρίχτερ σε βάθος 10 χιλιόμετρα και επίκεντρο 13χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Στις 20.53 σημειώθηκε δόνηση 4,5 Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 5 χιλιόμετρα και το επίκεντρο 21 βόρεια – βορειοδυτικά της Ανάφης.  Νωρίτερα στις 20.41 έγινε σεισμός 4,2 Ρίχτερ με επίκεντρο 21 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Δόνηση 5 Ρίχτερ το βράδυ νότια της Αμοργού - Έγινε αισθητή και στην Αθήνα

To απόγευμα της Κυριακής και συγκεκριμένα στις 17.16 σημειώθηκε σεισμός έντασης 4,4 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο με το επίκεντρο να προσδιορίζεται 21 χιλιόμετρα νότια – νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Το Ευρωμεσογειακό ανέφερε ότι ο σεισμός είχε ένταση 4,6 Ρίχτερ και είχε επίκεντρο τα Δωδεκάνησα. Το εστιακό βάθος της δόνησης υπολογίστηκε στα 14 χιλιόμετρα.

Δείτε τις αναφορές Γεωδυναμικού και Ευρωμεσογειακού

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Δόνηση 5 Ρίχτερ το βράδυ νότια της Αμοργού - Έγινε αισθητή και στην Αθήνα
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Δόνηση 5 Ρίχτερ το βράδυ νότια της Αμοργού - Έγινε αισθητή και στην Αθήνα

Το μεσημέρι της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου έγιναν δύο ισχυροί σεισμοί που ταρακούνησαν τις Κυκλάδες.  Αρχικά, στις 13:54 έγινε μια δόνηση της τάξεως των 4,1R στα 19 χλμ. νότια της Αρκεσίνης Αμοργού σε εστιακό βάθος 12 χιλιομέτρων. Έπειτα, στις 13:59 έγινε ένας ακόμα ισχυρότερος σεισμός μεγέθους 4.4R στο ίδιο σημείο και με εστιακό βάθος 15.4 χιλιόμετρα.

Ο μεγαλύτερος σεισμός που έγινε τα ξημερώματα ήταν 4,1 Ρίχτερ στις 3:35, στα 26 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Ανάφης.

Παράλληλα, σημειώθηκαν οκτώ μικρότερες σεισμικές δονήσεις μεγέθους 3 ως 3,8 Ρίχτερ μέσα σε διάστημα μισής ώρας, από τις 4:30 ως τις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Στις 11:02 το πρωί, σημειώθηκε άλλη μία δόνηση 4,1 Ρίχτερ, με επίκεντρο 26 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της Οίας και εστιακό βάθος στα 13 χιλιόμετρα.
Τα νέα στοιχεία που πιθανόν να έχουμε από Δευτέρα 

Για την εξέλιξη του φαινομένου μίλησε στο ΣΚΑΪ η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του του ΕΚΠΑ, Εύη Νομικού.

Όπως είπε, αν το επιτρέψει ο καιρός, τη Δευτέρα η Επιτροπή θα παραλάβει τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους που βρίσκονται στην Καλντέρα, οι οποίοι μπορούν να δείξουν τη μικροσεισμικότητα της περιοχής και τα στοιχεία τους θα ενωθούν με τους χερσαίους σεισμογράφους.

Συγκεκριμένα είπε: «Στην Επιτροπή συζητήσαμε κυρίως το σεισμολογικό κομμάτι, αλλά επίσης είδαμε και τα γεωφυσικά δεδομένα της θάλασσας, δηλαδή αναλύσαμε όλες τις τεκτονικές ζώνες που υπάρχουν γύρω από αυτή την περιοχή που τώρα ενεργοποιείται, δίνει δηλαδή αυτούς τους μικροσεισμούς και γι αυτό, όπως παρατήρησε και ο κόσμος, είναι ότι τοποθετούμε περισσότερα όργανα και ευτυχώς δεν τοποθετούμε όργανα μόνο στη χέρσο. Τοποθετούμε και όργανα και στον υποθαλάσσιο χώρο. Ήδη, αν ο καιρός μάς το επιτρέψει, τη Δευτέρα θα πάρουμε τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους, τους φορητούς μέσα από την Καλντέρα της Σαντορίνης. Θα πάρουμε τα δεδομένα τα οποία θα μας δείξουν τη μικροσεισμικότητα της περιοχής και θα είναι πολύτιμα δεδομένα τα οποία θα ενωθούν με τους χερσαίους σεισμογράφους. Άρα θα έχουμε μία καλύτερη ανάλυση των δεδομένων των σεισμογράφων, για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε καλύτερα το φαινόμενο των μηχανισμών γένεσης.»

Η καθηγήτρια επανέλαβε ότι «η σεισμική δραστηριότητα η οποία εντοπίζεται βορειοανατολικά της Σαντορίνης δεν συσχετίζεται με κάποια ηφαιστειακή έκρηξη», ενώ γνωστοποίησε ότι τον Μάρτιο αναμένονται στην Ελλάδα ξένα ωκεανογραφικά πλοία που θα συλλέξουν περισσότερα δεδομένα τα οποία και θα προσφέρουν στην ελληνική επιστημονική κοινότητα.

Όπως δήλωσε η ίδια, αυτό που θα γίνει τις επόμενες μέρες είναι ότι θα ξαναπάει ένα αυτόνομο υποβρύχιο όχημα το οποίο θα έχει ειδικούς σένσορες και θα καταδυθεί μέχρι τα 500 μέτρα. «Είναι σαν να κάνει κύκλους κοντά στις υδροθερμικές καμινάδες. Θα συλλέξει στοιχεία της στήλης του νερού και θα ξανανέβει στην επιφάνεια για να μπορέσουμε να συγκρίνουμε αυτά τα δεδομένα. Από τότε που ξεκίνησε η κρίση, στις 27 Ιανουαρίου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά αναφέροντας πως αυτό θα γίνει Τετάρτη ή Πέμπτη.

Σημείωσε πως είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υποθαλάσσιο παρατηρητήριο αλλά δυστυχώς έχει διακοπεί η χρηματοδότηση γι’ αυτό το υποθαλάσσιο παρατηρητήριο. «Έχουμε κάποια δεδομένα τα οποία θα τα συγκρίνουμε, είναι δεδομένα πριν τη σεισμική δραστηριότητα και θέλουμε να αποκτήσουμε δεδομένα και μετά τη σεισμική δραστηριότητα», συμπλήρωσε η κ. Νομικού

Ξένη βοήθεια με επιστήμονες και ωκεανογραφικά αναμένονται τον Μάρτιο

Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχει η βοήθεια των ξένων επιστημόνων. «Δηλαδή θα έρθουν κάποιες διεθνείς ωκεανογραφικές αποστολές τον Μάρτιο, έγινε μια συνάντηση εχθές, συζήτηση διαδικτυακή, όπου πλέον και οι ξένοι επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους και θα έρθουν ξένα ωκεανογραφικά πλοία για να συλλέξουμε περισσότερα δεδομένα και να τα προσφέρουν στην ελληνική επιστημονική κοινότητα.», τόνισε η κ. Νομικού.

Σχετικά με το αν φτάσουμε έως τον Μάρτιο σε αυτή την κατάσταση, η ίδια δήλωσε: «Όχι, δεν θα φτάσουμε έως τον Μάρτιο σε αυτή την κατάσταση. Εμείς όμως δεν θα σταματήσουν να μελετάμε αυτό τον χώρο, γιατί αυτός ο χώρος είναι πάρα πολύ ενεργός και η Σαντορίνη για μας και το λέμε στους φοιτητές είναι ένα σούπερ μάρκετ φυσικών καταστροφών και δυστυχώς είδαμε ότι δεν συμβαίνουν τόσα πολλά στη χέρσο, όσο πολλά περισσότερα συμβαίνουν στη θάλασσα. Η θάλασσα κρύβει τα δικά της μυστικά και πρέπει με ιδιαίτερο τρόπο να εξετάζουμε και να αναλύουμε τα δεδομένα
Ασφαλή τα σχολεία σε Σαντορίνη και Αμοργό – Παραμένουν κλειστά ως τις 14 Φεβρουαρίου

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια στα κτίρια των σχολικών μονάδων της Σαντορίνης και της Αμοργού, κρίνοντας τα ασφαλή.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις αποφάσεις των ειδικών Επιτροπών για τους σεισμούς,, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025 σε Θήρα, Ίο, Ανάφη και Αμοργό.


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button