Με τις προεργασίες για τη διεξαγωγή του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Αγκυρα να προχωρούν με «βήμα σημειωτόν» – παρότι και οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν πως η ελληνική και η τουρκική αντιπροσωπεία βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα σε επικοινωνία –, το θέμα που αναδεικνύεται ως κορυφαίο στην ατζέντα της Αθήνας και το οποίο τελικά θα αποτελέσει πιθανότατα και τον «καταλύτη» για τα επόμενα βήματα στον ελληνοτουρκικό διάλογο σε επίπεδο κορυφής είναι το Κυπριακό. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, εξάλλου, τονίζει ότι η επίλυση του Κυπριακού «αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής», ενώ επεσήμανε πως «το επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις».
Οπως όλα δείχνουν, ο βασικός λόγος που «φρενάρει» τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη διεξαγωγή του ΑΣΣ στην Τουρκία και τη συνάντηση κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν ήταν το γεγονός πως αυτήν ακριβώς την περίοδο καταγράφεται σημαντική κινητικότητα στο Κυπριακό, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζονται και άλλα σημαντικά γεγονότα, όπως η αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο και οι εξελίξεις στη Συρία που επίσης φαίνεται να επηρέασαν σε έναν βαθμό το «κλείδωμα» της ημερομηνίας για το ΑΣΣ στην Αγκυρα. Είναι φανερό πως η ελληνική πλευρά θα ήθελε να έχει στα χέρια της τα αποτελέσματα (όποια και αν είναι αυτά) των επόμενων σταθμών που αφορούν το Κυπριακό – ΜΟΕ στη Λευκωσία, επαφές Ντι Κάρλο με εμπλεκόμενα μέρη, Πενταμερής στη Γενεύη – όταν θα βρεθεί ενώπιον της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι του διαλόγου στην Αγκυρα. Τούτου δοθέντος, το πιθανότερο σενάριο με τα έως τώρα δεδομένα προβλέπει πως η ανακοίνωση από πλευράς Αντόνιο Γκουτέρες αναφορικά με την οριστική ημερομηνία διεξαγωγής της Πενταμερούς είναι το στοιχείο εκείνο που θα ανάψει ταυτόχρονα και το πράσινο φως για να προκύψει παράλληλα πρόοδος και στο κομμάτι των ελληνοτουρκικών, χωρίς να αποκλείεται να υπάρξει πρόοδος ως προς την εύρεση ημερομηνίας για το ΑΣΣ ακόμη και τις επόμενες ημέρες.
Εντός του Μαρτίου
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, υπάρχει περίπτωση, εφόσον ολοκληρωθεί η Πενταμερής (την οποία από τη Λευκωσία τοποθετούν εντός του Μαρτίου, σε χρόνο κοντινό με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έχει κλείσει για 20-21 Μαρτίου και στο οποίο έχει προσκληθεί και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ), να ακολουθήσει χρονικά η διεξαγωγή του ΑΣΣ ακόμη και εντός του Απριλίου. Ο ίδιος ο Γιώργος Γεραπετρίτης, εξάλλου, υπογράμμισε («Εφημερίδα των Συντακτών») πως ο ελληνοτουρκικός διάλογος «δεν παγώνει», τονίζοντας πως «όσο πιο καλά εξελίσσεται ο δομημένος διάλογος τόσο πιο στέρεη θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας».
Ωστόσο, οι εξελίξεις που αναμένονται άμεσα όσον αφορά το Κυπριακό είναι η ανακοίνωση της ημερομηνίας μιας νέας συνάντησης στη Λευκωσία μεταξύ Χριστοδουλίδη και Τατάρ, προκειμένου να καταγραφεί κάποια σύμπτωση απόψεων ως προς τα ΜΟΕ που στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορούν τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης – θέμα για το οποίο δεν συμφώνησαν οι δύο ηγέτες στο προηγούμενο τετ α τετ τους στις 20 Ιανουαρίου, με το θέμα να έχει μετατεθεί πλέον προς επίλυση στα χέρια των διαπραγματευτών των δύο πλευρών. Αμεσα επίσης αναμένεται και η επιστολή Τατάρ προς Γκουτέρες, την οποία ο ηγέτης του ψευδοκράτους αποκάλυψε πως προετοιμάζει καθώς επιθυμεί να εξηγήσει απευθείας στον ίδιο τον γ.γ. του ΟΗΕ τους λόγους που απορρίπτει το πακέτο με τα «8 σημεία» που του επέδωσε προ ημερών ο κύπριος πρόεδρος, καθώς, όπως ο ίδιος σημείωσε, δεν εμπιστεύεται τον εκπρόσωπό του στη Λευκωσία διότι «βρίσκεται υπό την επιρροή των Ελληνοκυπρίων». Στις 10 Φεβρουαρίου αναμένεται στην Κύπρο και η Ρόζμαρι ντι Κάρλο για επαφές και με τις δύο πλευρές ενόψει Πενταμερούς και ασχέτως αν θα έχει υπάρξει συμφωνία για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, ενώ, αμέσως μετά τις επαφές της εκεί, η βοηθός γ.γ. του ΟΗΕ είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθεί και στην Αθήνα καθώς και στις πρωτεύουσες των άλλων δύο εγγυητριών δυνάμεων.
Source link