
Η σειρά του Netflix «Adolescence» και η ομιλία του Σάουθγκεϊτ κατά της τοξικής αρρενωπότητας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης… στρίμωξαν τη Μεγάλη Βρετανία και ζητούν άμεσα υποστηρικτές σε όλη την Ευρώπη.
Το 1996, το Facebook απείχε ακόμη οκτώ χρόνια από την έκρηξη. Whatsapp, Instagram ή TikTok ήταν ανύπαρκτα. Εκείνη τη χρονιά, στον ημιτελικό του Euro συναντήθηκαν Γερμανία και Αγγλία. Παράταση, πέναλτι και… 5-5 στη ρώσικη ρουλέτα! Ηταν η σειρά του αρχηγού της Αγγλίας. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ εκτέλεσε το έκτο πέναλτι της ομάδας του. Αστόχησε! Ο Kέπκε απόκρουσε εύκολα κι έστειλε την ομάδα του στον τελικό.
Τα στατιστικά δείχνουν ότι, κατά μέσο όρο, κάθε παίκτης χάνει ένα στα πέντε πέναλτι. Και κάποιος, αναπόφευκτα, πρέπει να αποτύχει για να ολοκληρωθεί το παιχνίδι. Κι όμως, ο 26χρονος κουβαλούσε για μεγάλο διάστημα τον εφιάλτη, εισπράττοντας τόνους μίσους και αρνητικότητας. Είναι αδιανόητο να σκεφτόμαστε πώς θα ήταν όλα αυτά σε έναν κόσμο των social media.
«Πιστεύω ότι ο κόσμος στον οποίο μεγαλώνουν τα κορίτσια και τα αγόρια μας σήμερα γίνεται πιο σκληρός. Όχι επειδή είναι πιο αδύναμα ή επειδή δεν έχουν την αντοχή των προηγούμενων γενεών, αλλά επειδή οι πιέσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα είναι μοναδικές», δήλωσε ο 54χρονος Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, ο οποίος αποθεώνεται από μεγάλο μέρος της Αγγλίας για όλα όσα προσέφερε ως Ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας.
«Και στο επίκεντρο αυτού του προβλήματος βρίσκεται ο αδυσώπητος αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σήμερα», είπε ο Σάουθγκεϊτ στην ετήσια εκδήλωση του BBC (Richard Dimbleby). Ο πρώην προπονητής της Αγγλίας δεν θα μπορούσε να επιλέξει πιο σχετικό θέμα, με τη βρετανική κοινωνία (αλλά και τον μισό πλανήτη) να είναι βυθισμένη στη συζήτηση που πυροδότησε η μίνι σειρά «Adolescence» στην πλατφόρμα του Netflix.
Καταξιωμένο από τους κριτικούς ως τηλεοπτικό αριστούργημα, για την αυθεντική και πολύπλοκη μορφή του και τον ωμό ρεαλισμό του, το «Adolescence» έφερε στο τραπέζι μια τρομακτική και άγνωστη ακόμα συζήτηση: την τοξική επιρροή των κοινωνικών δικτύων στους ανήλικους. Ένα δημοφιλές κορίτσι που βρέθηκε κατακρεουργημένο. Ένας 13χρονος, εγκλωβισμένος στη δυστυχία του, παρασυρμένος από λάθος πρότυπα και που καταλήγει να κατηγορηθεί για φόνο επειδή μαχαίρωσε μέχρι θανάτου την συμμαθήτριά του, η οποία τον είχε κοροϊδέψει στο παρελθόν στα social media.
Ο Σάουθγκεϊτ, ο οποίος έχει επιδείξει ωριμότητα σε όλη την επαγγελματική του καριέρα, είναι πολύ προσεκτικός όταν επιλέγει πλευρές. Κατανοεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα έφηβα κορίτσια σε ένα εύθραυστο ψηφιακό περιβάλλον που επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και την ψυχική τους υγεία. Αλλά αυτό που γνωρίζει είναι οι νέοι, γιατί αυτό ήταν πάντα το περιβάλλον στο οποίο εργαζόταν «Και όπως μου είπε πρόσφατα μια μητέρα, ένα από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να βελτιώσουμε τη ζωή των γυναικών είναι να επικεντρωθούμε στη βελτίωση των νεαρών ανδρών».
Ο πρώην προπονητής της Εθνικής Αγγλίας καταγγέλλει την έλλειψη ταυτότητας, σχέσεων και περιβάλλοντος που αντιμετωπίζουν πολλοί νέοι σήμερα, οι οποίοι στρέφονται στο διαδίκτυο για επικίνδυνα πρότυπα. «Πέφτουν σε καταστροφικές λύσεις. Το κενό καλύπτεται από ένα νέο είδος προτύπου που δεν υπερασπίζεται τα ενδιαφέροντα αυτών των παιδιών. Υπάρχουν παράγοντες που χειραγωγούν για δικό τους όφελος». Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ονόματα. Όλοι γνωρίζουν ποιον φωτογράφιζε στη διάλεξή του: άτομα όπως ο Άντριου Τέιτ, ο kick- boxer με εκατομμύρια ακολουθους, που προωθεί μια δική του αρρενωπότητα, εκεί όπου οι γυναίκες έχουν την ευθύνη για όλα τα στραβά.
Η φωνή του Σάουθγκεϊτ μπήκε σφήνα στις ομιλίες των πολιτικών που ζητούν να αντιμετωπιστεί κατά μέτωπο το πρόβλημα. Η βουλευτής των Εργατικών Αννελίζ Μίτζλεϊ ζήτησε να προβληθεί η μίνι σειρά «Adolescence» στις τάξεις όλων των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, ο οποίος έχει παιδιά στην εφηβεία, παραδέχεται ότι έχει επίσης συγκλονιστεί απ όσα είδε και υποστήριξε την ιδέα της Μίτζλεϊ.
Σχεδόν 25 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τη σειρά τις πρώτες τέσσερις ημέρες μετάδοσής της. Είναι στη λίστα με τις περισσότερες προβολές σε δεκάδες χώρες (ανάμεσά τους και στην Ελλάδα) και έχει πυροδοτήσει μια συζήτηση σχετικά με τον τοξικό ανδρισμό στο διαδίκτυο που εκτείνεται πέρα από το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο. Πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν πάρει τη σκυτάλη και η ανησυχία, αλλά και η βία χτυπούν κόκκινο «Ξεγελούν τα αγόρια, ώστε να πιστέψουν ότι η επιτυχία μετριέται με τα χρήματα ή την κυριαρχία στις γυναίκες. Τα… εκπαιδεύουν να μην δείχνουν κανένα συναίσθημα και τα πείθουν ότι ολόκληρος ο κόσμος, ειδικά οι γυναίκες, είναι εναντίον τους», περιέγραψε ο Σάουθγκεϊτ στη διάλεξή του, λόγια που χτυπούν στο στομάχι.
Χρειάστηκε μια σειρά του Netflix και μια ομιλία από μια σημαντική προσωπικότητα για να αρχίσει η βρετανική κοινωνία να ταιριάζουν τα κομμάτια ενός… τραυματικού παζλ. Μήπως να πάρουν τη σκυτάλη και σε άλλες χώρες…
Πηγή: BBC