ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΛΛΑΔΑ

Προβληματισμός σε πρυτάνεις για το δόγμα «νόμος και τάξη» της κυβέρνησης – Πυρά από την αντιπολίτευση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προβληματισμό για την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τα πανεπιστήμια, το δόγμα «νόμος και τάξη», εκφράζουν πρυτάνεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, πρυτάνεις εκφράζουν προβληματισμό για την αυστηροποίηση του πλαισίου που ενεργοποιεί άμεσα τα πειθαρχικά συμβούλια, τα οποία θα αποφασίζουν για την οριστική διαγραφή των φοιτητών που με αμετάκλητη απόφαση της δικαιοσύνης καταδικάζονται για πράξεις βίας.

Διαφορετική οπτική από τους πρυτάνεις

Η σύνοδος των Πρυτάνεων, η πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφίας Ζαχαράκη, υπογραμμίζει ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα έχει μια διαφορετική οπτική για το ποια είναι τα πραγματικά και φλέγοντα προβλήματα των πανεπιστημίων.

Γι’ αυτό το λόγο και η ανακοίνωση φέρνει στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης, υπογραμμίζοντας ότι ο τακτικός προϋπολογισμός δεν επαρκεί για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των ιδρυμάτων. Σημειώνει μάλιστα ότι η επιχορήγηση για συντηρήσεις εμφάνισε το 2025 μείωση κατά 50%. Σε αυτό το πλαίσιο επανέφερε και το πάγιο αίτημα της αντιμετώπισης της υποστελέχωσης, ιδίως σε διοικητικό προσωπικό αλλά και τις σημαντικές ελλείψεις διδακτικού προσωπικού.

Ως προς το θέμα των διαγραφών των φοιτητών, όπου όλα τα ιδρύματα έχουν πάρει αποφάσεις με τις οποίες ζητούν να μην εφαρμοστεί ως έχει η ισχύουσα ρύθμιση και να υπάρξουν προβλέψεις για φοιτητές που έχουν μεν υπερβεί το όριο φοίτησης αλλά είναι ενεργοί, η σύνοδος ζητά να υπάρξει εγκαίρως μόνιμη νομοθετική ρύθμιση.

Για τα ζητήματα ασφάλειας των Πανεπιστημίων, η Σύνοδος υπογραμμίζει ότι αυτά διαφοροποιούνται ανάλογα με το ίδρυμα και τις ιδιαίτερες συνθήκες του και άρα δεν μπορούν να υπάρχουν μέτρα με «οριζόντια» εφαρμογή, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι πρέπει και η Πολιτεία να αναλάβει την επιχειρησιακή ευθύνη που της αναλογεί για την αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών. Και βέβαια σημειώνει ότι η οικονομική ενίσχυση είναι η αναγκαία συνθήκη για την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων προστασίας.

«Πρέπει να δούμε το θέμα, να το δούμε με βάση το πρόβλημα που έχει κάθε πανεπιστήμιο και όλοι να καταγγείλουμε και να απομονώσουμε αυτά τα φαινόμενα και ταυτόχρονα να έχουμε την αποφασιστικότητα να εφαρμόσουμε τους νόμους και το Σύνταγμα», δήλωσε στο MEGA ο πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας.

Στο μεταξύ, μετά τα αποτυχημένα μέτρα και το φιάσκο με την πανεπιστημιακή αστυνομία, έχει ανάψει την πολιτική συζήτηση, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης.

«Μπάχαλο ήταν η πανεπιστημιακή αστυνομία», λέει το ΠΑΣΟΚ

Η συζήτηση για τη βία στα ΑΕΙ δεν θα είχε ανοίξει αν δεν είχαν συμβεί τα πρόσφατα περιστατικά βίας, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

«Όποιος έλεγε όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία, ήταν τάχα με τους μπαχαλάκηδες. Τι αποδείχθηκε; Ότι μπάχαλο ήταν η πανεπιστημιακή αστυνομία. Έδωσε ο λαός εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και δεν έκαναν τίποτα», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σε ανακοίνωση που συνυπέγραψαν ο υπεύθυνος ΚΤΕ Παιδείας του κόμματος, Στέφανος Παραστατίδης και ο γραμματέας του τομέα Παιδείας, Σωκράτη Κάτσικα, επισημαίνεται πως «αντί η κυβέρνηση να απολογηθεί για το γεγονός ότι επί 6 χρόνια δεν επέβλεψε, δεν συντόνισε και δεν ζήτησε από τις πανεπιστημιακές αρχές της χώρας να μάθει εάν πράγματι έχουν εκπονήσει κάποιο σχέδιο ασφάλειας και πως αυτό θα προσαρμοστεί στο επιχειρησιακό σχεδιασμό της ελληνικής αστυνομίας, η οποία αν και γνωρίζει το πρόβλημα δεν έχει οποιοδήποτε σχέδιο προληπτικής αστυνόμευσης για την αποτροπή περιστατικών βίας στους πανεπιστημιακούς χώρους».

ΣΥΡΙΖΑ: Το επιχείρημα περί γενικευμένης ανομίας στα πανεπιστήμια απευθύνεται σε ένα ακροδεξιό κοινό

Oι πράξεις βίας εντός και εκτός πανεπιστημίου πρέπει να τιμωρούνται όπως ορίζει ο ποινικός κώδικας τονίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ράνια Σβίγκου επισήμανε ότι «το επιχείρημα περί γενικευμένης ανομίας στα πανεπιστήμια απευθύνεται σε ένα ακροδεξιό κοινό», υπογραμμίζοντας ότι η συκοφάντηση, «η απαξίωση, αλλά και η εγκατάλειψη των δημόσιων πανεπιστημίων, είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, για να ευνοήσει τα ιδιωτικά». Ανέφερε ότι «είμαστε τελευταίοι στην χρηματοδότηση των λειτουργικών αναγκών των πανεπιστημίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και από τις τελευταίες χώρες στον ΟΟΣΑ».

ΚΚΕ: Αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη η ατζέντα της κυβέρνησης για την «ανομία στα πανεπιστήμια»

«Πραγματικός στόχος των τοποθετήσεων της περί “ανομίας στα πανεπιστήμια” είναι η καταστολή του φοιτητικού κινήματος», υπογραμμίζει το ΚΚΕ, χαρακτηρίζοντας «αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη την ατζέντα της κυβέρνησης της ΝΔ».

«Κατασταλτικά μέτρα απέναντι στο φοιτητικό κίνημα και στους φοιτητές. Αυτή είναι η ουσία. Υπάρχουν διαχρονικά ευθύνες», σχολίασε ο βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Το υπουργείο Παιδείας καλεί τις διοικήσεις όλων των πανεπιστημίων έως το τέλος του χρόνου να έχουν ολοκληρώσει και θέσει σε λειτουργία τα συστήματα ελεγχόμενης πρόσβασης και ως τα τέλη Ιουλίου να έχουν καταθέσει τα σχέδια ασφαλείας.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button