Τα διλήμματα και οι στρατηγικές των κομμάτων του προοδευτικού χώρου.
Με την έλευση του νέου έτους, τα διλήμματα και οι επιλογές που αντιμετωπίζουν τα κόμματα του προοδευτικού χώρου είναι σαφώς καθορισμένα. Ιδιαίτερα, η συζήτηση γύρω από το αν θα πρέπει να στραφούν προς το Κέντρο ή προς την Αριστερά συχνά προκαλεί πονοκέφαλο στα κομματικά επιτελεία, από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη Νέα Αριστερά.
Στην πραγματικότητα, κάθε επιλογή συνεπάγεται κέρδη και απώλειες. Είναι επαρκείς οι απαντήσεις που παρέχουν οι πολιτικοί αρχηγοί σχετικά με την κυβερνησιμότητα και τις συμμαχίες; Ποιες είναι οι κοινές και ποιες οι διακριτές πτυχές στα προγράμματά τους; Ποια θέση θα υιοθετήσουν τελικά για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της χώρας; Είναι βέβαιο ότι οι στρατηγικές και οι ελιγμοί που επιλέγονται «θολώνουν» το πολιτικό μήνυμα.
Στο πρόσφατο παρελθόν, που πλέον φαίνεται να ανήκει σε άλλη εποχή, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι για να προσεγγίσεις το κέντρο, πρέπει να στραφείς προς την Αριστερά. Όπως αποδείχθηκε στις εκλογές του 2023, δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε το κέντρο ούτε τους αριστερούς ψηφοφόρους.
Το ΠΑΣΟΚ και η διττή διεύρυνση
Το ΠΑΣΟΚ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, επικαλούμενο τη θεσμική σοβαρότητα, στρέφει την προσοχή του προς τα δεξιά, με στόχο να «αφυδατώσει» και να πλήξει το κεντρώο προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ταυτόχρονα, προβάλλει την ιδέα της αμφίπλευρης διεύρυνσης, καταθέτοντας προτάσεις που απευθύνονται και προς την αριστερά. Είναι αυτή μια νέα στρατηγική στην πολιτική σκηνή; Σίγουρα όχι. Αν και το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη δείχνει ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις, δεν καταγράφει ραγδαία ανάπτυξη.
Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσκόπους και πολιτικούς αναλυτές, η επιρροή της αριστεράς στην πολιτική ζωή κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης λειτουργεί εν μέρει ως εμπόδιο στην άνοδο του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ο κοινωνικός ριζοσπαστισμός εκφράζεται στον πολιτικό χάρτη με όρους κατακερματισμού, οδηγώντας είτε σε αποχή, είτε σε μικρά λαϊκιστικά κόμματα, είτε στην ακροδεξιά.
Φυσικά, το ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη δεν έχει προκύψει από το πουθενά, αλλά έχει μια συγκεκριμένη ιστορία και πορεία. Οι πολίτες το παρακολουθούν, ωστόσο, χρειάζεται να διανύσει ακόμη αρκετό δρόμο για να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Το πιο κρίσιμο είναι ότι πρέπει να καθορίσει σαφώς τις διαχωριστικές γραμμές του σε σχέση με τη ΝΔ και να διευκρινίσει ποιες επιθυμεί να είναι οι σχέσεις του με τα υπόλοιπα κόμματα της προοδευτικής παράταξης. Επιπλέον, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς, με βάση την τρέχουσα εικόνα του πολιτικού συστήματος, ότι οι επόμενες εκλογές θα οδηγήσουν σε μια αυτοδύναμη κυβέρνηση.
ΣΥΡΙΖΑ και “επιστροφή στην πολιτική”
Στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για επιστροφή στην πολιτική σκηνή, έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο εσωκομματικών αντιπαραθέσεων, δημόσιων συγκρούσεων και απομάκρυνσης από τις πολιτικές συμπεριφορές που είχε συνηθίσει ο αριστερός κόσμος.
Μπορεί ο Σωκράτης Φάμελλος να ανατρέψει την κατάσταση; Ο λαός λέει ότι «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη», και αυτό ισχύει απόλυτα στην πολιτική. Ιδιαίτερα όταν η Κουμουνδούρου υπήρξε θύμα κατάρρευσης και για πρώτη φορά στις εκλογές του 2023, η αξιωματική αντιπολίτευση υπήρξε η ηττημένη. Έτσι, οι αναφορές στο «ένδοξο» παρελθόν είναι καλές, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστεί μια στρατηγική ήττα, δύο διασπάσεις και αντιμετωπίζει μονοψήφια ποσοστά.
Αυτή τη στιγμή, αρκετοί παράγοντες του κόμματος πιστεύουν ότι είναι απαραίτητο να στραφεί προς τα αριστερά για να επιτύχει. Σύμφωνα με αυτούς, κύριος στόχος θα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αριστερών ψηφοφόρων. Από την άλλη πλευρά, η Κουμουνδούρου έχει δηλώσει ότι επιδιώκει να καλύψει το πολιτικό φάσμα «από την αριστερά έως το προοδευτικό κέντρο». Αυτή η προσέγγιση δεν απέχει πολύ από την έννοια της «αμφίπλευρης διεύρυνσης» που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, προσαρμοσμένη όμως στα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι προσανατολισμοί της Νέας Αριστεράς
Η κατάσταση για τη Νέα Αριστερά είναι πιο περίπλοκη. Πρόκειται για ένα κόμμα που περιλαμβάνει αρκετούς πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Τσίπρα. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την πολιτική ρητορική και τις πρακτικές του, ο συγκεκριμένος σχηματισμός κινείται πιο αριστερά από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποδεικνύεται από την πρόσφατη αντιπαράθεση σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες και την έμφαση που δίνει σε ζητήματα δικαιωμάτων.
Επιπλέον, παρατηρείται στρατηγική διαφωνία μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά την έννοια του προοδευτικού κέντρου και το μεταναστευτικό ζήτημα. Πολλοί εντός της Νέας Αριστεράς πιστεύουν ότι το κόμμα θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους κυρίως προς τα αριστερά και όχι προς τα δεξιά. Παράλληλα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αν το κόμμα δεν αλλάξει πορεία, θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα επιβίωσης.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Source link