ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρωινός vs νυχτερινός τύπος: Πώς η ρουτίνα του ύπνου μας επηρεάζει την υγεία | Ειδησεις

Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων σε αυτόν τον κόσμο. Τα «πρωινά πουλιά» που τους αρέσει να ξυπνούν νωρίς και να ακούν τον ήχο των…πουλιών και τα «νυχτοπούλια» που τους αρέσει να ξυπνούν πιο αργά μέσα στην ημέρα και απολαμβάνουν περισσότερο τις ώρες του σκοταδιού. Συνήθως οι πρωινοί τύποι εκτός από το να σηκώνονται νωρίτερα, πηγαίνουν για ύπνο και […]

Υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων σε αυτόν τον κόσμο. Τα «πρωινά πουλιά» που τους αρέσει να ξυπνούν νωρίς και να ακούν τον ήχο των…πουλιών και τα «νυχτοπούλια» που τους αρέσει να ξυπνούν πιο αργά μέσα στην ημέρα και απολαμβάνουν περισσότερο τις ώρες του σκοταδιού.

Συνήθως οι πρωινοί τύποι εκτός από το να σηκώνονται νωρίτερα, πηγαίνουν για ύπνο και νωρίτερα, την ημέρα νιώθουν γεμάτοι ενέργεια και όσο πλησιάζει το βράδυ η ενέργειά τους πέφτει. Τέλος, δυσκολεύονται να παραμείνουν ξύπνιοι μετά από μια συγκεκριμένη ώρα.

 Οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι οι αλλαγές συμπεριφοράς που συνδέονται με ένα εσωτερικό ρολόι, το οποίο ακολουθεί έναν κύκλο σχεδόν 24 ωρών. Αυτοί οι βιολογικοί ρυθμοί είναι παρόντες στους περισσότερους ζωντανούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ζώων, των φυτών και των μικροβίων.

Τι είναι ο κιρκάδιος ρυθμός;

Στους ανθρώπους, οι κιρκάδιοι ρυθμοί βοηθούν στη ρύθμιση:

  • της θερμοκρασίας του σώματος
  • της διατροφής και της πέψης
  • της ορμονικής δραστηριότητας και
  • άλλων βασικών λειτουργιών του σώματος.

Οι κιρκάδιοι ρυθμοί ρυθμίζονται από το κύριο ρολόι στον εγκέφαλο, γνωστό ως υπερχιασματικός πυρήνας (SCN). Αυτή η δομή, η οποία αποτελείται από περίπου 20.000 κύτταρα νευρώνων, είναι υπεύθυνη για τον συντονισμό όλων των βιολογικών ρολογιών στο σώμα.

Η λειτουργία του υπερχιασματικού πυρήνα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο ηλιακό φως, το οποίο μέσα από τα μάτια στέλνει πληροφορίες σχετικά με το χρόνο σε άλλα μέρη του σώματος για να διατηρήσει τους κιρκάδιους ρυθμούς ευθυγραμμισμένους.

Για παράδειγμα, όταν το φως εισέρχεται στα μάτια μας, αυτή η πληροφορία μεταβιβάζεται στην επίφυση του εγκεφάλου για να καταστείλει την παραγωγή μελατονίνης – την ορμόνη που μας κάνει να νιώθουμε υπνηλία. Για το λόγο αυτό, οι κιρκάδιοι ρυθμοί είναι στενά συνδεδεμένοι με τον κύκλο της ημέρας και της νύχτας.

Επιπτώσεις των χρονοτύπων στην υγεία

Τι είναι οι χρονοτύποι; Πρόκειται για τη φυσική τάση του σώματός σας να κοιμάται μια συγκεκριμένη ώρα. Οπότε θα πρέπει να αναρωτηθείτε ποιες ώρες της ημέρας είναι καλύτερες για να είστε παραγωγικοί και ποιες για να κοιμάστε.

Οι «νυχτερινοί τύποι», δηλαδή αυτοί που προτιμούν το απόγευμα από το πρωί, έχουν 10% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια σε σχέση με τους «πρωϊνούς τύπους», σύμφωνα με μία μεγάλη έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο που είχε διάρκεια 6.5 χρόνια.

Οι εθελοντές με νυχτερινό χρονότυπο έχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο για μία σειρά παθήσεων και διαταραχών σε σχέση με αυτούς με πρωϊνό χρονοτύπο, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

«Οι νυχτερινοί χρονότυποι σχετίστηκαν με αυξημένα ποσοστά αρκετών νόσων και διαταραχών, μεταξύ των οποίων ο σακχαρώδης διαβήτης, αλλά και διάφορες ψυχολογικές, νευρολογικές, αναπνευστικές και γαστρεντερικές διαταρχές», είπε η Kristen Knutson, μία από τους συντελεστές της έρευνας.

«Επιπλέον, οι εθελοντές που ανήκαν στο νυχτερινό χρονότυπο είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια στο διάστημα των 6.5 ετών», συμπλήρωσε, αν και ο κίνδυνος ήταν σημαντικά αυξημένος κυρίως στην ηλικιακή ομάδα από 63 έως 73 ετών.

«Η ταυτοποίηση νέων, τροποποιούμενων παραγόντων κινδύνου από τον τρόπο ζωής μπορεί να περιορίσει σημαντικά τη θνησιμότητα και να προσφέρει νέες στρατηγικές για τη βελτίωση της υγείας», υποστήριξαν οι ερευνητές.

Πώς να δουλέψετε με τον χρονότυπό σας

Η κατανόηση των φυσικών σας τάσεων μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιστοποιήσετε τη ρουτίνα σας και να διαφυλάξετε την υγεία σας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές σύμφωνα με το newmoney και την Πέγκυ Μπαμπάθα

  • Συγχρονιστείτε με το φως του ήλιου: Η έκθεση στο φυσικό φως το πρωί μπορεί να βοηθήσει τους απογευματινούς τύπους να μετατοπίσουν το εσωτερικό τους ρολόι ελαφρώς νωρίτερα.
  • Δώστε προτεραιότητα στην υγιεινή του ύπνου: Τηρήστε σταθερές ώρες ύπνου και αφύπνισης για να σταθεροποιήσετε τον κιρκάδιο ρυθμό σας.
  • Προγραμματίστε τις εργασίες με στρατηγικό τρόπο: Αντιμετωπίστε απαιτητικές εργασίες κατά τις ώρες μέγιστης ενέργειας.
  • Εξασκηθείτε στο προσεκτικό φαγητό: Οι άνθρωποι που προτιμούν το βράδυ θα πρέπει να αποφεύγουν τα νυχτερινά σνακ και να στοχεύουν σε ισορροπημένα γεύματα μέσα στην ημέρα.
  • Προσαρμοστείτε σταδιακά: Εάν το πρόγραμμά σας δεν ευθυγραμμίζεται με τον χρονοτύπο σας, κάντε μικρές αλλαγές για να γεφυρώσετε το χάσμα χωρίς να επιβαρύνετε τον οργανισμό σας.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button