ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος στις 12 Φεβρουαρίου

Από την άκαρπη (πρώτη) ψηφοφορία για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας βγήκαν κάποια ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις ισορροπίες τρόμου που επικρατούν σε επίπεδο κοινοβουλευτικών συσχετισμών στο ρευστό τοπίο της αντιπολίτευσης.

Η υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα συγκέντρωσε 160 ψήφους (156 της ΝΔ συν οι τέσσερις ανεξάρτητοι Αντώνης Σαμαράς, Μάριος Σαλμάς, Χάρης Κατσιβαρδάς και Παύλος Σαράκης), πολύ μακριά από την απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 που προβλέπουν η πρώτη και η δεύτερη ψηφοφορία (θα διεξαχθεί την προσεχή Παρασκευή) αλλά και από την τρίτη ψηφοφορία που προβλέπει αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών (θα γίνει στις 6 Φεβρουαρίου). Κάτι που σημαίνει ότι ο Τασούλας θα εκλεγεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα στην τέταρτη ψηφοφορία που απαιτεί απόλυτη πλειοψηφία επί του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 151 (θα γίνει στις 12 Φεβρουαρίου). Hταν γνωστό άλλωστε από τη στιγμή που κανένα άλλο κόμμα δεν δήλωσε στήριξη στο πρόσωπό του. Μόνο οι «Σπαρτιάτες» είχαν αρχικά τοποθετηθεί θετικά, όμως οι ψήφοι τους κρίθηκαν από την πλειοψηφία ως μη ευπρόσδεκτες και έτσι άλλαξαν στάση (παρών). Ωστόσο, προέκυψαν κάποια στοιχεία με πολιτικό ενδιαφέρον.

Oπως ότι η υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη, που στηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά και κάποιους ανεξάρτητους, υπερίσχυσε αριθμητικά της υποψηφιότητας του Τάσου Γιαννίτση. Υπέρ της υποψηφιότητας Γιαννίτση τάχθηκαν 34 βουλευτές (31 του ΠΑΣΟΚ και οι τρεις ανεξάρτητοι Ράνια Θρασκιά, Πέτρος Παππάς και Μπαράν Μπουρχάν), ενώ την υποψηφιότητα της Λούκας Κατσέλη στήριξαν 40 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΕΑΡ και οι τρεις ανεξάρτητοι Γιάννης Σαρακιώτης, Αθηνά Λινού και Αρετή Παπαϊωάννου).

Η σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Αριστεράς στο πρόσωπο της Κατσέλη είναι ένα δείγμα γραφής των περιθωρίων που υπάρχουν ανάμεσα στους δύο χώρους ώστε να διερευνηθούν τυχόν ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις, ακόμα και συνένωση δυνάμεων, κάτι που κάποιοι θα επιθυμούσαν διακαώς, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει αριθμητικά στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σενάριο στο οποίο ενδέχεται να προσχωρούσαν και κάποιοι ανεξάρτητοι βουλευτές που αναζητούν στέγη.

Θρασκιά και Π. Παππάς στήριξαν ΠΑΣΟΚ

Εξίσου ενδιαφέρον παρουσιάζει και η μετατόπιση των δύο κασσελακικών βουλευτών Πέτρου Παππά και Ράνιας Θρασκιά, οι οποίοι στήριξαν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, κάτι που πιστοποιεί ότι βρίσκονται σε ρότα σύγκλισης με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν αποκλείεται σύντομα μάλιστα να βρεθούν μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.  Το σενάριο αυτό δυσχεραίνει τις προσπάθειες Κασσελάκη «να στήσει» δική του ΚΟ, κάτι πάντως που δεν αποκλείεται παρά τη διαρροή των δύο βουλευτών, καθώς αναζητούνται «πρόθυμοι» από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων και όχι μόνο – η παρουσία του βουλευτή της Πλεύσης Ελευθερίας Σπύρου Μπιμπίλα στην πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου του Κασσσελάκη συζητείται ευρέως στην κατεύθυνση αυτή.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_middle_2”); });

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(“300x250_m2”); });

Σημειώνεται ότι στην πρώτη ψηφοφορία καταγράφηκαν 49 παρών (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και «Σπαρτιάτες»), ενώ από τη διαδικασία απουσίαζαν η Γιώτα Πούλου (του κλίματος Κασσελάκη) και οι δύο πρώην «Σπαρτιάτες» που είχαν ωστόσο ψηφίσει τον προϋπολογισμό, οι Γιώργος Ασπιώτης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης.

Τέλος, την υποψηφιότητα του Κώστα Κυριακού ψήφισαν οι 14 βουλευτές της Νίκης και ανεξάρτητοι πρώην «Σπαρτιάτες».


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button