ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προεδρική εκλογή: Ώρα αποφάσεων για τον πρωθυπουργό | Ειδησεις

Μετά από εβδομάδες συζητήσεων σε πηγαδάκια τόσο εντός όσο και εκτός του Κοινοβουλίου, καθώς και από πολλές σελίδες που δημοσιεύτηκαν σε πολιτικές και παραπολιτικές στήλες, η αντίστροφη μέτρηση για την επίλυση του μεγάλου πολιτικού γρίφου του 2025 πλησιάζει στο σημείο μηδέν.

Μετά από εβδομάδες συζητήσεων σε πηγαδάκια εντός και εκτός του Κοινοβουλίου, καθώς και από πολλές σελίδες που δημοσιεύτηκαν σε πολιτικές και παραπολιτικές στήλες, η αντίστροφη μέτρηση για την επίλυση του μεγάλου πολιτικού γρίφου του 2025 πλησιάζει στο τέλος της. Η επιστροφή του πρωθυπουργού στην κυβερνητική έδρα, μετά την ολιγοήμερη απόδραση της Πρωτοχρονιάς, “κλειδώνει” τις αποφάσεις σχετικά με την Προεδρία της Δημοκρατίας, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται εντός της εβδομάδας που ακολουθεί την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το νέο έτος. Από τις 13 έως τις 20 Ιανουαρίου, ο κ. Μητσοτάκης θα αποκαλύψει το όνομα του επόμενου Πολιτειακού Άρχοντα, ενώ, παρά τις πολλές ερωτήσεις και τις προσπάθειες να αντληθούν πληροφορίες κατά τις συναντήσεις της εορταστικής περιόδου, προτρέπει τους συνομιλητές του να δείξουν υπομονή. “Να ακούει, αλλά να μην μιλάει”, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά άτομα που βρίσκονται κοντά στην Ηρώδου Αττικού 19.

Έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός ποιο θα είναι το όνομα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας; Σε αυτό το ερώτημα, κανείς (εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις) μέσα στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν μπορεί να δώσει μια σαφή απάντηση. Είναι γνωστό ότι οι επιλογές του κ. Μητσοτάκη συχνά περιλαμβάνουν στοιχεία έκπληξης, όπως αποδείχθηκε και το 2020. Τότε, παρά τις πολλές συζητήσεις και τα ονόματα που κυκλοφορούσαν, κανείς δεν είχε προβλέψει την επιλογή της νυν Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Μέχρι τώρα, το αγαπημένο παιχνίδι της πρόβλεψης ή της ερμηνείας των ενδείξεων έχει φέρει στο προσκήνιο υποψηφίους από τον χώρο της κεντροδεξιάς, καθώς και από την κεντροαριστερά. Πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν ότι όσοι ακούστηκαν πρόσφατα (και ήταν πολλοί) ενδέχεται να έχουν ήδη αποκλειστεί από τις επιλογές.

Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν μια κοινή κατεύθυνση. Η υποψηφιότητα αναμένεται να έχει ευρύτερη αποδοχή, ώστε να πληροί τη συνταγματική απαίτηση για τις αναγκαίες συναινέσεις. Επιπλέον, η αναθέρμανση των σχέσεων του Μεγάρου Μαξίμου με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας παρέχει στον κ. Μητσοτάκη τη δυνατότητα να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση κατά την τελική επιλογή. Οι φωνές βουλευτών που, τις εβδομάδες μετά την απογοητευτική εκλογική πορεία στις ευρωεκλογές, ζητούσαν έναν Πρόεδρο από τη γαλάζια παράταξη, έχουν μειωθεί, κυρίως λόγω του θετικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί, με αφορμή τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού, τα μέτρα στήριξης για τους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και τη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Η περίπτωση της Κ. Σακελλαροπούλου

Η ανανέωση της θητείας της κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου για πέντε ακόμη χρόνια αποτελεί μια πιθανή επιλογή; Αυτό το σενάριο έχει επανέλθει στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, κυρίως μετά τις δηλώσεις ιστορικών στελεχών της κυβερνητικής παράταξης, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, οι οποίοι υποστήριξαν αυτή την προοπτική. Η κ. Σακελλαροπούλου είναι ένα πρόσωπο που απολαμβάνει την αποδοχή στον κεντρώο χώρο, και όσοι υποστηρίζουν αυτή την πιθανότητα τονίζουν ότι έχει εκπληρώσει τα καθήκοντά της με εξαιρετικό τρόπο. Ωστόσο, υπάρχουν και αρκετοί εντός του γαλάζιου στρατοπέδου που πιστεύουν ότι αν ο κ. Μητσοτάκης είχε αποφασίσει να ανανεώσει τη θητεία της Σακελλαροπούλου, θα είχε ήδη αποκαλύψει τις προθέσεις του. Είναι, πάντως, σημαντικό να μην παραβλέπεται το κομβικό στοιχείο που αναφέρθηκε προηγουμένως: η έκπληξη από την πλευρά του πρωθυπουργού.

Ονοματολογία

Η επιλογή ενός προσώπου από τον χώρο της κεντροαριστεράς φαίνεται να είναι το πιο πιθανό σενάριο, ακολουθώντας την παράδοση των τελευταίων 35 ετών, σύμφωνα με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προέρχεται από την ίδια πολιτική οικογένεια με το κυβερνών κόμμα. Η υποψηφιότητα του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, που είχε προκαλέσει δημόσια συζήτηση, φαίνεται να έχει απορριφθεί νωρίς, ενώ η περίπτωση του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, δεν φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες. Αυτή τη στιγμή, τα βλέμματα στρέφονται σε δύο κύρια ονόματα. Το πρώτο είναι αυτό του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου. Ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και με εμπειρία στη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Βενιζέλος θα μπορούσε να συγκεντρώσει τις ψήφους των βουλευτών και από τις δύο πλευρές. Το δεύτερο όνομα είναι αυτό του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Σχετικά με τις υποψηφιότητες, πρόσφατα τοποθετήθηκε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας. “Η χώρα διαθέτει Πρόεδρο, την οποία θεωρώ πολύ ικανή, αν και η γνώμη μου έχει περιορισμένο βάρος, και επίσης έχει έναν κεντρικό τραπεζίτη που απολαμβάνει τη δουλειά του,” δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button