Η βελτίωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) είναι αναγκαία, όμως το μεγάλο ερωτηματικό είναι ποιος θα τον εφαρμόσει!
Εδώ και πολύ καιρό λείπει από τους δρόμους η συστηματική και συνεπής αστυνόμευση και χωρίς αυτήν δεν πρόκειται να τηρηθούν οι αλλαγές και βελτιώσεις του προτεινόμενου ΚΟΚ.
Ακόμα και οι κάμερες αστυνόμευσης, που θεωρητικά θα λειτουργήσουν μετά το 2026, θα καλύπτουν μόνο κεντρικά σημεία της Αθήνας, δηλαδή ένα μικρό τμήμα του συνολικού οδικού δικτύου της χώρας…
Με παρατηρήσεις – επισημάνσεις, συμμετέχουν οι πολίτες στη δημόσια διαβούλευση για τις διατάξεις του νέου ΚΟΚ, που ξεκίνησε στις 3 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 24 Ιανουαρίου.
Οι πολίτες, άλλοτε με εύστοχο τρόπο και άλλοτε με «υπερβολές» και ευτράπελα, παίρνουν θέση για τις προωθούμενες διατάξεις του προτεινόμενου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος, ενώ αυστηροποιεί το πλαίσιο για τις σοβαρές τροχαίες παραβάσεις, εξακολουθεί – κατά παγκόσμια πρωτοτυπία – να επιτρέπει στους οδηγούς ταξί και των εταιρειών ταχυμεταφορών να μη φορούν ζώνες ασφαλείας!
Με αφορμή το συνολικό πλαίσιο για την προώθηση της μικροκινητικότητας, οι πολίτες επισημαίνουν ότι για να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις και να λειτουργήσει σωστά ο νέος ΚΟΚ χρειάζεται πρώτα να αποκτήσει η χώρα σωστή και κατάλληλη δημόσια συγκοινωνία, όπως στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Η πολυαναμενόμενη αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) διέψευσε τις προσδοκίες της Κοινωνίας της Κυκλοφορίας, καθώς, πέρα από την επικαιροποίηση ορισμένων στοιχείων που αφορούν τη σύγχρονη κυκλοφορία, απέφυγε να προχωρήσει σε ουσιαστικές και ριζικές αλλαγές», αναφέρει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκπαιδευτών Οδήγησης και Κυκλοφοριακής Αγωγής (ΠΣΕΟ).
Σύμφωνα με τον ΠΣΕΟ, ένας πραγματικά ρηξικέλευθος ΚΟΚ θα έθετε ως στόχο την καλλιέργεια κυκλοφοριακής συνείδησης από νεαρή ηλικία, ενσωματώνοντας τη διδασκαλία του ΚΟΚ σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ως υποχρεωτικό μάθημα. Η εκπαίδευση αυτή δεν θα περιοριζόταν στους κανόνες του δρόμου, αλλά θα προωθούσε την κατανόηση της βιώσιμης κινητικότητας, το δικαίωμα στην πόλη και στη δημιουργία υπεύθυνων και συνειδητοποιημένων χρηστών του δρόμου.
Για το όριο των 30 χλμ./ώρα στις αστικές περιοχές:
n Οσον αφορά το όριο ταχύτητος των 30 χλμ./ώρα σε κατοικημένες περιοχές, θα χρειαστεί πρώτα να μας πουν οι μηχανολόγοι αν η οδήγηση με αυτή τη χαμηλή ταχύτητα επί μακρόν μπορεί να βλάψει τις μηχανές, να αυξήσει τις εκπομπές αερίων κ.λπ.
Οι δρόμοι για την εφαρμογή του ορίου αυτού θα πρέπει να υποδειχθούν από τους ΟΤΑ, κατόπιν σχετικών μελετών. Ομως, πολλοί ΟΤΑ μέχρι και σήμερα δεν διαθέτουν ολοκληρωμένες μελέτες κυκλοφορίας κ.λπ. Ταυτόχρονα, η κεντρική διοίκηση (υπουργεία Υποδομών, Εσωτερικών κ.λπ.) δεν ελέγχει τους ΟΤΑ και τις Περιφέρειες για την κατάσταση και την ποιότητα των δρόμων ευθύνης τους.
n Στον νέο ΚΟΚ δεν προβλέπονται όρια ταχύτητας για τους μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους εντός / εκτός κατοικημένων περιοχών!
Το άρθρο 34 συγκεντρώνει αρκετές παρατηρήσεις, όπως:
n Η απόσταση των 5 μέτρων από τη διάβαση των πεζών δεν εξυπηρετεί κάτι, διότι δεν εμποδίζει κάτι.
n Η απόσταση των 12 μέτρων εκατέρωθεν των στάσεων είναι υπερβολική. Θα μπορούσε να μειωθεί για όλες τις περιπτώσεις στα 6 μέτρα και όχι μόνο όταν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης για μηχανάκια, ποδήλατα και ΕΠΟ.
n Για την απόσταση των 5 μέτρων από την τομή ρυμοτομικών γραμμών και νοητών προεκτάσεων είναι υπερβολικό. Θα μπορούσε ο νομοθέτης να προσθέσει τη φράση «όταν με τη στάση στενεύει ο δρόμος και δυσκολεύει τη διέλευση των οχημάτων ή την ορατότητα».
n Στο άρθρο 17 να προστεθεί ότι οι διηθήσεις των δικύκλων μεταξύ παραλλήλως κινούμενων αυτοκινήτων θα επιτρέπονται μόνο όταν τα οχήματα είναι σταματημένα. Θα πρέπει να γίνονται μόνο από αριστερά και με ταχύτητα όχι μεγαλύτερη των 10 χλμ./ώρα.
n Για την παραβίαση των πινακίδων Ρ-1 και Ρ-29 (υποχρεωτική παραχώρηση προτεραιότητας και απαγόρευση αναστροφής) προβλέπεται επιβολή προστίμου 350 ευρώ, αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες, καθώς και αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας για 30 ημέρες (Ε3-Β). Αντίθετα, για την παραβίαση της πινακίδας STOP (Ρ-2), που θεωρείται πιο επικίνδυνη, προβλέπεται μεν βαρύτερο πρόστιμο 700 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες, αλλά δεν προβλέπεται αφαίρεση στοιχείων κυκλοφορίας.
Source link