ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πώς κυμάνθηκαν οι τιμές των τροφίμων το 2024 στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε βασικά είδη διατροφής | Ειδησεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την εκτίναξη των τιμών των τροφίμων το 2021 και το 2022, πάνω από πέντε βασικά προϊόντα διατροφής σημείωσαν πτώση τιμών το 2024, συμπεριλαμβανομένων του γάλακτος και των δημητριακών.

Το 2024, οι τιμές των γεωργικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσαν μικρή πτώση κατά 2% σε σύγκριση με το 2023.

Αυτή η μείωση των τιμών ακολούθησε απότομες αυξήσεις το 2021 και το 2022 που σημειώθηκαν λόγω της πανδημίας COVID-19, των ακραίων καιρικών συνθηκών και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παρά την εκτίναξη των τιμών του ελαιολάδου το 2024, οι τιμές των δημητριακών μειώθηκαν κατά 15%, των αυγών κατά 8% και των λαχανικών και των κηπευτικών μειώθηκαν κατά 2%.

Οι τιμές των χοίρων και των πουλερικών συρρικνώθηκαν επίσης κατά 7% και 8% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, οι τιμές του γάλακτος μειώθηκαν σε 16 χώρες της ΕΕ το 2024.

Η μεγαλύτερη μείωση καταγράφηκε στη Φινλανδία με πτώση των τιμών κατά 12%, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία με 10% και την Ισπανία με 8%.

Αντίθετα, η πιο απότομη αύξηση σημειώθηκε στην Ιρλανδία με αύξηση των τιμών κατά 15%, ακολουθούμενη από τη Λιθουανία με 11% και τη Λετονία με 10%.

Όσον αφορά στην παραγωγή, το κόστος των σπόρων και των κτηνιατρικών υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 3%.

Ωστόσο, οι τιμές των λιπασμάτων και των βελτιωτικών εδάφους μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 18%, των ζωοτροφών κατά 11% και των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και φυτοφαρμάκων κατά 2%.

Κοντά στο μηδέν ο τιμάριθμος στα τρόφιμα, κλειδί οι τιμές του ελαιόλαδου

Αποκλιμακώνονται σιγά σιγά οι τιμές στα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά, καθώς σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛΣΤΑΤ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,6% έναντι αύξησης 1,5% τον Οκτώβριο, ενώ σε σειρά βασικών προϊόντων καταγράφηκαν μειώσεις. Την ίδια στιγμή στο 2,4% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, αμετάβλητος σε σχέση με τον Οκτώβριο.

Εντυπωσιακή ήταν η μείωση στις οι τιμές των ζυμαρικών που έπεσαν κατά 10,1%, των γαλακτοκομικών και αυγών κατά 3,4%, των πουλερικών κατά 1,9% και των νωπών φρούτων κατά 1,7%.

Στα προϊόντα που υπάρχουν αυξήσεις, αυτές ήταν κατά κανόνα χαμηλότερες, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του ελαιόλαδου: η τιμή του ήταν αυξημένη 6,4% έναντι 18,1% τον Οκτώβριο. Αύξηση 4,3% σημειώθηκε στις τιμές των λαχανικών και 4,1% στην τιμή του μοσχαρίσιου κρέατος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2024, στην Ευρωπαϊκή Ένωση η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα φτάνει το 33%, και στην Ελλάδα το 32,2%, αυτός είναι προφανώς ο λόγος που οι καταναλωτές παραπονούνται συνεχώς για τις υψηλές τιμές, καθώς η διαφορά σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν είναι πάρα πολύ μεγάλη, συγκριτικά βέβαια με τις αντίστοιχες αυξήσεις που έχουν γίνει στους μισθούς.

Πηγή: pagenews.gr


Source link

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button