ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι δεσμοί αίματος Ρωσίας – Βόρειας Κορέας και το δέλεαρ στον Τραμπ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά από μήνες αρνήσεων και διαψεύσεων η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα παραδέχθηκαν επισήμως προ ημερών, στο ανώτατο επίπεδο, ότι χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες πολεμούν στο μέτωπο της Ουκρανίας, στο πλευρό του ρωσικού στρατού. Ειδικότερα, επιβεβαιώθηκε ότι τα στρατεύματα που έστειλε στη Ρωσία ο ηγέτης του κομμουνιστικού καθεστώτος Κιμ Γιονγκ Ουν έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απώθηση και καταστροφή μεγάλους μέρους των επίλεκτων ουκρανικών δυνάμεων από το ρωσικό έδαφος στην περιφέρεια του Κουρσκ διαλύοντας ταυτόχρονα τις ελπίδες του Κιέβου να χρησιμοποιήσει τα μικρά αλλά υψηλού συμβολισμού εδαφικά κέρδη ως διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στη Μόσχα.

Για τους δυτικούς αναλυτές η παραπάνω εξέλιξη δεν ήλθε ως κεραυνός εν αιθρία, αντίθετα αποτελεί συνέχεια των στενών σχέσεων μεταξύ δυο δεσποτικών καθεστώτων. Όμως, πέρα από τις αφοριστικές προσεγγίσεις, πρόκειται για ακόμη μια παράπλευρη συνέπεια του πολέμου της Ουκρανίας, που απειλεί να ανατρέψει τις γεωστρατηγικές ισορροπίες στην Άπω Ανατολή. Το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν διαθέτει πλέον εκτός από τα δικά του πυρηνικά όπλα και έναν ισχυρό πυρηνικό σύμμαχο, το Κρεμλίνο, το οποίο από τη μια του οφείλει πολλά ενώ από την άλλη ενισχύει περαιτέρω τη δική του επιρροή σε αυτή τη γωνιά της παγκόσμιας σκακιέρας.

Η πολεμική εμπειρία των Βορειοκορεατών

Η εμπλοκή της Βόρειας Κορέας στον τριετή πόλεμο της Ουκρανίας με την αποστολή συμβατικού οπλισμού (πυραύλους, πυροβόλα, εκατομμύρια οβίδες και άλλο υλικό) ήταν γνωστή από καιρό. Η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Πιονγκ Γιανγκ τον Ιούνιο του 2024 και η αναβάθμιση της αμυντικής συμφωνίας που χρονολογείται από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, άνοιξε το δρόμο για την αποστολή και χερσαίων δυνάμεων στα μέτωπα της Ουκρανίας. Παρά τις βαριές απώλειες που πιστεύεται ότι έχει υποστεί το βορειοκορεατικό εκστρατευτικό σώμα των 10.000 – 15.000 ανδρών εξαιτίας των εφόδων κατά κύματα στις ουκρανικές οχυρές θέσεις (ένας στους τρεις νεκρός ή τραυματίας, σύμφωνα με δυτικές εκτιμήσεις) τα στρατηγικά οφέλη είναι σημαντικά για τους δυο συμμάχους. Η ρωσική πλευρά πέτυχε έναν σημαντικό στρατιωτικό στόχο αποφεύγοντας να υποστεί και άλλες βαριές απώλειες ενώ οι Βορειοκορεάτες απέκτησαν πολύτιμη πολεμική εμπειρία.

Το σημαντικότερο, η ρωσική τεχνογνωσία και τεχνολογία που είναι κρίσιμη για την εξέλιξη του βορειοκορεατικού πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος μπορεί τώρα να δοθεί απλόχερα. Την επόμενη φορά που το καθεστώς του «απρόβλεπτου» Κιμ θα κάνει δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου ικανού να φέρει πυρηνική κεφαλή, οι ΗΠΑ του «απρόβλεπτου» Τραμπ και οι σύμμαχοί τους στην περιοχή (Νότια Κορέα, Ιαπωνία) θα πρέπει να λάβουν υπόψιν, ακόμα πιο σοβαρά, μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Πούτιν για να στηρίξει τον σύμμαχό του. Εκτός από τα κοινά συμφέροντα, τις ηγεσίες Ρωσίας και Βόρειας Κορέας ενώνουν τώρα δεσμοί αίματος, μνημεία πεσόντων, κοινά προπαγανδιστικά επιχειρήματα, κοινά αφηγήματα απέναντι στη Δύση και στις ΗΠΑ.

Το δέλεαρ στον Τραμπ

Η παραδοχή, σε αυτή τη φάση, της συμμετοχής του βορειοκορεατικού στρατού στον πόλεμο της Ουκρανίας ίσως αποτελεί επίσης έναν μοχλό πίεσης του Κρεμλίνου προς την Ουάσιγκτον, όσο και αν αυτό φαίνεται παράδοξο σε πρώτη ανάγνωση, εφόσον ο Πούτιν επιχειρεί να δελεάσει τον Τραμπ με ρωσικές εγγυήσεις για τα πυρηνικά προγράμματα τόσο της Βόρειας Κορέας όσο και του Ιράν. Ενδέχεται δηλαδή να βρίσκεται σε εξέλιξη, πάνω στα χαρακώματα και τον ακρωτηριασμό της Ουκρανίας, ένα παζάρι εφ΄ όλης της ύλης, που θα εξηγούσε τη σπουδή του

Αμερικανού προέδρου να κλείσει το ουκρανικό χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο πως θα έχει καλό τέλος.

Στην ίδια «γειτονιά» της Άπω Ανατολής καραδοκεί η Κίνα, η οποία διαγκωνίζεται επί δεκαετίες, πρώτα με τη Σοβιετική Ένωση, κατόπιν με τη Ρωσία, για την άσκηση της μεγαλύτερης επιρροής στη Βόρεια Κορέα. Τα χερσαία σύνορα της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία στις εκβολές του ποταμού Τουμέν είναι μόλις 17 χιλιόμετρα, όμως «κόβουν» την πρόσβαση της Κίνας στη θάλασσα της Ιαπωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button