Advertisement
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ποιες συνεργασίες προωθούν τα κόμματα μετά τα Τέμπη | Ειδησεις

Advertisement
Advertisement

Οι στρατηγικές των κομμάτων μετά την επαναφορά των Τεμπών στο προσκήνιο

Αν υπάρχει ένα κοινό στοιχείο σε όλες τις πρόσφατες μετρήσεις, μετά την επαναφορά της τραγωδίας των Τεμπών στη δημόσια συζήτηση, αυτό είναι ότι η προοπτική αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία, φαίνεται εξαιρετικά δύσκολη. Αυτό πρακτικά υποδηλώνει ότι οι επόμενες εκλογές είναι πολύ πιθανό να είναι διπλές, καθώς αυτή τη στιγμή κανένα κόμμα δεν δείχνει διάθεση συνεργασίας με τη Ν.Δ. Παρόλο που αυτή η στάση μπορεί να θεωρείται λογική, δεδομένης της επιδίωξης για το καλύτερο δυνατό ποσοστό από κάθε κόμμα, το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι τόσο πολωμένο που τα περιθώρια για συγκλίσεις φαίνονται πολύ περιορισμένα, ακόμα και μετά από διπλές εκλογές.

Το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας είναι ήδη και θα συνεχίσει να είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την κυβέρνηση, καθώς επιδιώκει να αυξήσει το ποσοστό της όσο το δυνατόν περισσότερο, ακόμη και στο όριο της αυτοδυναμίας. Αν αυτό δεν επιτευχθεί, οι επιλογές της Νέας Δημοκρατίας περιορίζονται. Μία από αυτές είναι η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Πολλοί εντός της Ν.Δ. θα υποστήριζαν μια τέτοια προοπτική, ωστόσο, με την τρέχουσα κατάσταση του πολιτικού σκηνικού, αυτή η επιλογή φαίνεται δύσκολη έως αδύνατη. Παρ’ όλα αυτά, είναι αδύνατο να αγνοηθεί το γεγονός ότι και στα δύο κόμματα υπάρχουν δυνάμεις που θα επιθυμούσαν μια τέτοια συνεργασία, κάτι που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες σε μια περίοδο που η χώρα θα είναι χωρίς κυβέρνηση.

Η συνεργασία στα δεξιά του πολιτικού συστήματος

Ένα άλλο σενάριο που κυκλοφορεί στο παρασκήνιο είναι ότι η Ν.Δ. θα μπορούσε να συνεργαστεί με κάποιο κόμμα που βρίσκεται στα δεξιά της. Ωστόσο, οι διαφορές με τον Κυριάκο Βελόπουλο είναι πολλές και καλά εδραιωμένες. Αντίθετα, η Αφροδίτη Λατινοπούλου, πρώην στέλεχος της Ν.Δ., φαίνεται να είναι ο κύριος αποδέκτης της δυσαρέσκειας των νεοδημοκρατών. Είναι αυτό αρκετό για να οδηγήσει σε συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων; Και οι δύο πλευρές απαντούν «όχι». Από τη Ν.Δ. δεν εξετάζουν καν μια τέτοια προοπτική, ενώ η κ. Λατινοπούλου, καθώς βλέπει τα ποσοστά της να αυξάνονται, γίνεται ολοένα και πιο επικριτική απέναντι στο πρώην κόμμα της. Ο αντίλογος υποστηρίζει ότι η στάση των δύο κομμάτων είναι λογική, καθώς διαφορετικά θα υπήρχαν διαρροές. Συνοψίζοντας, προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο σενάριο και δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι τέτοιο στο άμεσο μέλλον.

Διεργασίες στην αριστερά

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ δεν αφήνει περιθώρια συνεργασίας με τη Ν.Δ. ή με οποιοδήποτε άλλο κόμμα σε επίπεδο ηγεσίας. Ωστόσο, σε χαμηλότερα επίπεδα, υπάρχουν ζυμώσεις. Πρόσφατα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ έθεσαν το ζήτημα συνεργασιών με τα κόμματα της Αριστεράς, προτείνοντας τη δημιουργία ενός προοδευτικού μετώπου, γεγονός που προκάλεσε αναστάτωση στις ηγετικές δομές της Χαριλάου Τρικούπη, καθώς αμφισβήτησε το κεντρικό αφήγημα της αυτόνομης πορείας. Είναι σαφές ότι υπάρχουν δυνάμεις και στα δύο κόμματα που θεωρούν τη συνεργασία των κομμάτων της Κεντροαριστεράς ως αναγκαία προϋπόθεση για να αποτραπεί μια πιθανή τρίτη κυβερνητική θητεία της Ν.Δ. Ανάλογα με την εξέλιξη του πολιτικού σκηνικού, αυτές οι δυνάμεις θα επανεμφανιστούν.

Το πιο σημαντικό στοιχείο σε αυτή τη φάση είναι το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ. Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι αν πλησιάσουν το 20%, τότε «το παιχνίδι έχει τελειώσει», καθώς θα διαθέτουν «καθαρά αυτόνομη δυναμική». Αν, ωστόσο, παραμείνουν γύρω από το 15%, τότε οι δυνάμεις που θα επιδιώκουν συνεργασίες θα επανεμφανιστούν. Ένα κρίσιμο ζήτημα για τις εξελίξεις σε αυτόν τον τομέα είναι αν θα προχωρήσει μια συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς. Για να απαντηθεί το ερώτημα σχετικά με τις πιθανές συνεργασίες, απαιτείται μια σαφής εικόνα των κομμάτων που θα εκπροσωπούνται στην επόμενη Βουλή, όπως επισημαίνει έμπειρος δημοσκόπος, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμο. Το μόνο κόμμα που δεν έχει «καθαρή ταυτότητα» και μπορεί να λειτουργήσει ως μπαλαντέρ είναι αυτό του Στέφανου Κασσελάκη. Λόγω της έντονης αντιπαράθεσης που έχει με τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Δημοκρατίας θα μπορούσε να αναδειχθεί ως ένα «ενδιάμεσο μικρό κόμμα» που τοποθετείται στο Κέντρο.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο


Source link

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button