Άλλη μια νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι της Σαντορίνης, της Αμοργού και των νησιών γύρω από τον Άνυδρο, με τον χορό των Ρίχτερ στις Κυκλάδες να συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό και τους επιστήμονες να παρακολουθούν στενά το φαινόμενο.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστα Παπαζάχο, το δυσμενέστερο όσο και ακραίο σενάριο είναι ένας κύριος σεισμός της τάξης των 6,3 Ρίχτερ. Σύμφωνα με τον καθηγητή, ωστόσο, το ρήγμα κοντά στην Αμοργό που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956 έχει εξαντλήσει το δυναμικό του και δεν ανησυχεί τους επιστήμονες.
Μιλώντας στο MEGA, ο καθηγητής αναφέρθηκε στο μπαράζ σεισμών και στο κατά πόσο αυτό μπορεί να σημαίνει εκτόνωση εξηγώντας ότι «η θεωρία της ‘κατσαρόλα’ που ανοίγει, βγαίνει λίγος καπνός και εκτονώνεται η ενέργεια είναι μια απλοϊκή θεωρία στη σεισμολογία η οποία γενικά δεν ισχύει. Η μεγάλη γένεση σεισμών διαμέσου μεγέθους δεν είναι μια διαδικασία που εκτονώνει την ενέργεια και οδηγεί σε ύφεση και μετά τελειώσαμε».
Κυκλάδες: «Ανησυχητικό φαινόμενο»
Και προσέθεσε: «Η μεγάλη και αυξημένη γένεση σεισμών είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο και μπορεί να οδηγήσει στη γένεση ενός πιο ισχυρού σεισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο σεισμός θα γίνει σώνει και καλά. Μπορεί πράγματι να έχουμε μία παρατεταμένη ακολουθία, μια σμηνοσειρά, που στους επόμενους έναν, δύο μήνες να συνεχίζει να σπάει με αντίστοιχα μεγέθη. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πολύ καλό σενάριο αλλά έχει συμβεί στο παρελθόν».
Κατά τον κ. Παπαζάχο ακόμα και τα 5,5 Ρίχτερ δεν είναι πάρα πολύ μεγάλος σεισμός για τον ελλαδικό χώρο, ακόμα και για την τωρινή περίσταση. «Θυμηθείτε ότι το επίκεντρο είναι στην Άνυδρο. Ένας σεισμός στα 25 χλμ. μακριά θα ενοχλήσει την Σαντορίνη αλλά δεν θα προκαλέσει σημαντικές βλάβες. Είναι ένα καλό σενάριο το 5,5 Ρίχτερ» τόνισε.
Ερωτηθείς για τα άλλα νησιά που είναι και αυτά σε επιφυλακή, ο κ. Παπαζάχος απάντησε: «Η Αμοργός είναι πολύ μακριά από την Άνυδρο κι επιπλέον το ρήγμα έχει τέτοια διεύθυνση που τόσο η Ίος όσο και η Ανάφη θα επηρεαστούν πολύ λιγότερο, ανάλογα πώς θα σπάσει».
Για το ρήγμα της Αμοργού που έδωσε τον σεισμό του 1956
Όσο για τα όσα ακούστηκαν περί ενεργοποίησης του ρήγματος της Αμοργού που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956, ο Κώστας Παπαζάχος σχολίασε ότι «το ρήγμα της Αμοργού το 1956 έκανε ένα τεράστιο σεισμό, τον μεγαλύτερο επιφανειακό σεισμό του 20ού αιώνα σε ολόκληρη την Ευρώπη, της τάξης του 7,5 Ρίχτερ περίπου γιατί τότε τα σεισμολογικά όργανα δεν ήταν εξελιγμένα».
Αυτός ο σεισμός, συνέχισε ο ίδιος, που έχει μια μετατόπιση πολλών μέτρων στη εστία του απαιτεί πάνω από 500 – 2.000 χρόνια για να μαζέψει παρόμοια ενέργεια. «Το ρήγμα κοντά στην Αμοργό έχει εξαντλήσει το δυναμικό του και έσπασε περίπου μέχρι την Άνυδρο εκείνη την εποχή. Άρα δεν μας ανησυχεί αυτό το ρήγμα».
Αναφορικά με το σενάριο ενός μεγαλύτερου σεισμού, ο κ. Παπαζάχο είπε: «Αν δείτε τον χάρτη, το ρήγμα στην περιοχή της Ανύδρου διασχίζει και το νησάκι, έχει μήκος 15 χλμ. Αυτό το μήκος μπορεί να δώσει έναν σεισμό περίπου 6,2 – 6,3. Αν και η εικόνα σήμερα είναι καλύτερη, καθώς έχει σπάσει γύρω γύρω το ρήγμα και έχουν μείνει μικρότερα κομμάτια, δεν μπορεί να αποκλειστεί το σενάριο αν και απομακρύνεται όλο και περισσότερο αυτή η πιθανότητα».
Το να πάμε στο 6 – 6,2 είναι το ακραίο σενάριο κατά τον ίδιο. «Είναι πρακτικώς αδύνατο να πάμε σε έναν πολύ μεγαλύτερο σεισμό. Αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να σχεδιάσουμε γι’ αυτό το σενάριο αλλά είναι πραγματικά ακραίο».
Όσο για τον πώς θα καταλάβουν οι σεισμολόγοι ότι έγινε ο κύριος σεισμός, ο κ. Παπαζάχος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «θα τον καταλάβουμε όλοι, θα κουνηθεί αρκετά η Σαντορίνη και θα έχουμε και κάποιες περιορισμένες επιπτώσεις. Η αποκλιμάκωση θα πάρει καιρό, έχει μια μεγάλη μετασεισμική ακολουθία η οποία για μία, δύο εβδομάδες είναι πάλι έντονη. Μετά στο επόμενο διάστημα, στους επόμενους μήνες θα συνεχίζονται οι μεγάλοι μετασεισμοί. Οι επόμενοι δύο, τρεις μήνες θα είναι επιφυλακής για τη Σαντορίνη. Ακόμα κι αν κάνει τεσσάρια μετά το πεντάρι, δυστυχώς δεν σημαίνει ότι είναι το πεντάρι ήταν ο κύριος σεισμός».
Source link