
Ο Πάπας Φραγκίσκος, πέθανε το πρωί της Δευτέρας, και η κηδεία θα γίνει σήμερα, Σάββατο στη Ρώμη. Στην κηδεία του, αναμένεται να παρευρεθούν αξιωματούχοι από όλο τον κόσμο, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί. Τι θα αλλάξει σε σχέση με την κηδεία των προκάτοχων του και τι μπορεί να ακολουθήσει για την Καθολική Εκκλησία;
Πότε και πού θα γίνει η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου;
Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδας). Στην υπαίθρια τελετή, της οποίας θα ηγηθεί ο καρδινάλιος Τζιοβάνι Μπατίστα Ρε, πρύτανης του κολεγίου των καρδιναλίων, αναμένεται να παρευρεθούν αξιωματούχοι από 170 ξένες αντιπροσωπείες, καθώς και δεκάδες χιλιάδες απλοί άνθρωποι που θέλουν να αποτίσουν φόρο τιμής στον Πάπα Φραγκίσκο.
Περίπου 50.000 άνθρωποι παρακολούθησαν την κηδεία του άμεσου προκατόχου του Φραγκίσκου, του Πάπα Βενέδικτου, η οποία πραγματοποιήθηκε επίσης στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, τον Ιανουάριο του 2023.
Ενόψει της κηδείας του Φραγκίσκου, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έκαναν ουρά για να αποχαιρετήσουν τον Πάπα, καθώς η σορός του βρισκόταν σε ένα ανοιχτό ξύλινο φέρετρο στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου από το πρωί της Τετάρτης. Μέχρι το πρωί της Παρασκευής, περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι είχαν περάσει από το φέρετρο.
Ποιοι ξένοι ηγέτες και βασιλείς θα παρευρεθούν;
Ο Ντόναλντ Τραμπ – ο πρόεδρος των ΗΠΑ του οποίου οι πολιτικές για τη μετανάστευση και τις μαζικές απελάσεις επικρίθηκαν από τον εκλιπόντα Πάπα – θα βρίσκεται στη Ρώμη για την κηδεία, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μελάνια.
Άλλοι που αναμένεται να παραστούν είναι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο Σέρτζιο Ματαρέλα και η Τζόρτζια Μελόνι, ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Ιταλίας, αντίστοιχα, ο βασιλιάς Φίλιππος και η βασίλισσα Λετίθια της Ισπανίας, ο Μάικλ Ντ. Χίγκινς και ο Μιχόλ Μάρτιν, εκπροσωπώντας το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Κιρ Στάρμερ, ο πρωθυπουργός, και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ. Ο Άντρζεϊ Ντούντα, ο πρόεδρος της Πολωνίας, θα είναι εκεί, όπως και ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα και ο πρωθυπουργός της, Λουίς Μοντενέγκρο.
Μεταξύ των παρευρισκομένων από τη Λατινική Αμερική είναι ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, και ο Χαβιέρ Μίλεϊ – ο πρόεδρος της γενέτειρας του Φραγκίσκου, της Αργεντινής, ο οποίος στο παρελθόν είχε αναφερθεί στον εκλιπόντα ποντίφικα ως «κομμουνιστή», «ηλίθιο» και «αριστερό κάθαρμα». Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούντια Σεϊνμπάουμ, δεν θα παραστεί, αλλά θα εκπροσωπηθεί από την υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Ρόζα Ικέλα Ροντρίγκεζ.
Ο Φερδινάνδος Μάρκος Τζούνιορ, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων -που έχει έναν από τους μεγαλύτερους καθολικούς πληθυσμούς στον κόσμο- θα βρίσκεται επίσης στη Ρώμη.
Η Ρωσία θα εκπροσωπηθεί από την υπουργό Πολιτισμού της, Olga Lyubimova. Ο πρόεδρος της χώρας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν έχει ταξιδέψει σε δυτική χώρα από τότε που διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια και υπόκειται σε ένταλμα σύλληψης διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για την υποτιθέμενη αναγκαστική απέλαση ουκρανικών παιδιών.
Μεταξύ των ηγετών των κομμάτων της αντιπολίτευσης που θα συμμετάσχουν είναι ο Αλμπέρτο Νούνιεθ Φέγιο του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας και ο Ζορντάν Μπαρντελά πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός της Γαλλίας. Παρά την αντιμεταναστευτική στάση του κόμματός του, ο Μπαρντέλα εξήρε πρόσφατα τη «συνεχή προσοχή του μακαριστού Πάπα στους ξεχασμένους και την αξιοπρέπεια των πιο ευάλωτων».
Ποια μέτρα ασφαλείας εφαρμόζονται;
Έχουν ήδη τοποθετηθεί φράγματα μέσα και έξω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου για τον έλεγχο του πλήθους, οι έλεγχοι ασφαλείας έχουν αυξηθεί και το προσωπικό διανέμει μπουκάλια με νερό λόγω του ζεστού καιρού.
Μηχανισμοί άμυνας και ασφάλειας τελευταίας τεχνολογίας έχουν αναπτυχθεί σε ολόκληρη τη Ρώμη και στον ουρανό πάνω από την πρωτεύουσα, συμπεριλαμβανομένων όπλων κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων που περιπολούν μαχητικά αεροσκάφη και εξελιγμένων τεχνολογιών παρεμβολής. Μονάδες καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της δολιοφθοράς βρίσκονται επίσης ήδη στο έδαφος.
Η βασιλική και η γύρω περιοχή περιπολούνται από περισσότερους από 2.000 αστυνομικούς από τώρα μέχρι το τέλος του κονκλάβιου που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις αρχές του επόμενου μήνα για την επιλογή του διαδόχου του Φραγκίσκου. Θα υποστηριχθούν από 400 αστυνομικούς της τροχαίας που θα βοηθήσουν στη διαχείριση της κίνησης των διπλωματικών αυτοκινητοπομπών.
Θα είναι η κηδεία και η ταφή όπως εκείνες των προκατόχων του;
Ο Φραγκίσκος επέλεξε να σπάσει τις παραδόσεις που περιβάλλουν τις παπικές κηδείες τον περασμένο Απρίλιο, όταν ενέκρινε μια σειρά απλουστευμένων κανόνων που επιτρέπουν σε έναν πάπα να «τοποθετηθεί και να ταφεί όπως κάθε γιος ή κόρη της εκκλησίας», χωρίς τη χρήση υπερυψωμένου φορείου με μαξιλάρια. Ή, όπως το έθεσε ο ίδιος ο Φραγκίσκος: «Με αξιοπρέπεια, αλλά όχι πάνω σε μαξιλάρια. Κατά τη γνώμη μου, το τελετουργικό ήταν υπερβολικά περίτεχνο».
Οι παπικές κηδείες περιλαμβάνουν παραδοσιακά τρία φέρετρα, με το σώμα του Πάπα να τοποθετείται σε ένα φέρετρο από ξύλο κυπαρισσιού, το οποίο στη συνέχεια τοποθετείται μέσα σε ένα φέρετρο από μόλυβδο, το οποίο, με τη σειρά του, τοποθετείται μέσα σε ένα φέρετρο από δρυ. Ο Φραγκίσκος, ωστόσο, όρισε ότι ήθελε η σορός του να τοποθετηθεί σε ένα μόνο, απλό φέρετρο από ξύλο και επενδεδυμένο με ψευδάργυρο.
Πού θα ταφεί ο Πάπας Φραγκίσκος;
Η επιλογή του τόπου ταφής του Φραγκίσκου σηματοδοτεί άλλη μια ρήξη με την παράδοση. Οι περισσότεροι πάπες έχουν αποφασίσει να αναπαυθούν στις σπηλιές κάτω από τον Άγιο Πέτρο. Αλλά ο Φραγκίσκος επέλεξε αντ’ αυτού τη βασιλική Santa Maria Maggiore στη συνοικία Esquilino της Ρώμης, η οποία βρίσκεται έξω από το Βατικανό.
Ο μαριανός ναός, ο οποίος στεγάζει μια περίφημη εικόνα της Παναγίας και ένα λείψανο της φάτνης στην οποία τοποθετήθηκε το μωρό Ιησούς, ήταν αγαπημένο σημείο του Φραγκίσκου και συχνά προσευχόταν εκεί πριν και μετά τα ταξίδια του στο εξωτερικό.
«Όπως πάντα υποσχόμουν στην Παναγία, ο τόπος είναι ήδη προετοιμασμένος», είπε σε συνέντευξή του στη μεξικανική τηλεόραση πριν από δύο χρόνια. «Θέλω να ταφώ στη Σάντα Μαρία Ματζόρε γιατί είναι η μεγάλη μου λατρεία».
Ο Φραγκίσκος ζήτησε να ταφεί «στο έδαφος, χωρίς ιδιαίτερη διακόσμηση» αλλά με την αναγραφή του παπικού του ονόματος στα λατινικά: Franciscus.
Μόλις τελειώσει η νεκρώσιμη λειτουργία, το φέρετρο του Φραγκίσκου θα μεταφερθεί, με πομπή, στη Σάντα Μαρία Ματζόρε. Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο κόσμος θα μπορεί να επισκεφθεί τον τάφο του Φραγκίσκου στη βασιλική από το πρωί της Κυριακής.
Τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Η κηδεία θα σηματοδοτήσει την έναρξη των Novemdiales – των εννέα ημερών πένθους και των λειτουργιών που προσφέρονται για την ανάπαυση της ψυχής του Φραγκίσκου. Στη συνέχεια η προσοχή θα στραφεί στην επιλογή του διαδόχου του.
Το κονκλάβιο που διεξάγεται για τον διορισμό ενός νέου Πάπα ξεκινά συνήθως μεταξύ 15 και 20 ημερών μετά τον θάνατο του προηγούμενου ποντίφικα. Μόλις συγκεντρωθούν στην Καπέλα Σιξτίνα, 135 εκλεκτοί καρδινάλιοι – καρδινάλιοι κάτω των 80 ετών – θα δώσουν όρκο απόλυτης μυστικότητας και θα αρχίσουν τις διαβουλεύσεις τους.
Μετά από κάθε γύρο μυστικής ψηφοφορίας, τα ψηφοδέλτια καίγονται και προστίθενται χημικά για να χρωματιστεί ο καπνός μαύρος ή λευκός. Ο μαύρος καπνός που βγαίνει από την καμινάδα των 60 ποδών ενημερώνει τους συγκεντρωμένους έξω ότι η ψηφοφορία αποδείχθηκε ασαφής. Ο λευκός καπνός σημαίνει ότι τα 1,4 δισεκατομμύρια Καθολικοί στον κόσμο έχουν νέο Πάπα.
Ποιοι είναι οι επικρατέστεροι υποψήφιοι για τον επόμενο Πάπα;
Όπως έδειξε η πρόσφατη ταινία Conclave, η πρόβλεψη του επόμενου Πάπα δεν είναι απλή υπόθεση.
Ο Φραγκίσκος – ο πρώτος Ιησουίτης πάπας – ήταν μια επιλογή έκπληξη- γεγονός που ο Αργεντινός αναγνώρισε αμέσως όταν αστειεύτηκε ότι οι συνάδελφοί του καρδινάλιοι έπρεπε να «φτάσουν στην άκρη της γης» για να βρουν έναν νέο επίσκοπο της Ρώμης.
Αλλά μεταξύ των ονομάτων που αναφέρονται συχνά ως πιθανοί διάδοχοι είναι ο Matteo Zuppi, ένας προοδευτικός Ιταλός καρδινάλιος, ο Pietro Parolin, ο οποίος υπηρετεί ως υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, και ο Luis Antonio, πρώην Αρχιεπίσκοπος της Μανίλα.